Stabiel, dalen of stijgen? Het blijft gissen naar de staalprijzen

Er vindt momenteel enige afkoeling plaats van de staalprijzen op de wereldmarkt, maar de vraag is of dat structureel zal zijn of dat het slechts een tijdelijke terugval is. Dit meldt de februari-editie van het StaalJournaal van Noviostaal.

Bij de grondstofprijzen was eind januari en begin deze maand voor ijzererts en schroot een lichte prijsdaling te zien.

“In de vorige maand werden we geconfronteerd met aankondigingen van diverse prijsstijgingen, die geleid hebben tot forse materiaalinkopen”, begint het StaalJournaal. “Deels was dat om te proberen mogelijk nieuwe stijgingen voor te zijn, maar ook – en vooral – om lange levertijden te vermijden en te lage voorraden te voorkomen. Er waren immers al fabrieken die hun orderboeken voor het tweede kwartaal snel zagen vollopen met als gevolg dat levertijden voor nieuwe bestellingen al vlot uitliepen naar circa 20 tot 24 weken na besteldatum, waar normaliter 8 tot 12 weken voor staat.”

Onderhoud en reparaties

Inmiddels zijn meerdere grotere producenten al uit de markt gegaan voor het komende kwartaal en kunnen ze alleen nog aanbieden voor levering in het derde kwartaal. Dat wil zeggen: als ze al willen! De maanden juli en augustus vormen de periode waarin veel fabrieken traditioneel hun jaarlijks groot onderhoud en eventueel reparaties uitvoeren. Daardoor zal ook het aanbod van materiaal weer beperkt worden, voorziet het StaalJournaal. “Door gewiekst gebruik te maken van de schaarste die er momenteel is en die situatie proberen te handhaven kunnen de fabrieken trachten het huidige prijsniveau te handhaven of wellicht zelfs nog te verhogen. Proberen, zeggen we er met nadruk bij, want er vindt momenteel enige afkoeling van de prijzen op de wereldmarkt plaats, maar de vraag is of dat structureel zal zijn of slechts een tijdelijke terugval.”

IJzererts en schroot

Bij de grondstofprijzen was eind januari en begin deze maand voor ijzererts en schroot een lichte prijsdaling te zien. Of die veroorzaakt is door het Chinese Nieuwjaarsfeest, dat op 12 februari is begonnen en officieel duurde tot 17 februari, waardoor in de voorafgaande weken de inkoopactiviteiten daalden, is maar de vraag. De daling van het aantal orders kan namelijk mogelijk ook verklaard worden doordat er in januari veel meer dan normaal werd besteld vanwege de eerdergenoemde uitlopende levertijden. Anderzijds melden diverse mijnbedrijven dat ze een erg goed tweede halfjaar 2020 afgesloten hebben, met name veroorzaakt door de grote vraag vanuit China. Ze spreken de verwachting uit dat de staalbehoefte in dit land ook in 2021 groot zal blijven vanwege economie stimulerende investeringen, die de Chinese regering wil plegen. Als de Chinese binnenlandse behoefte aan staal hoog blijft zal dat weer een effect hebben op de wereldwijde vraag naar staal. Want niet alleen in China draait de economie erg goed, maar ook in Europa zijn de verwachtingen over een economisch herstel groot. Zo is de prognose van Eurofer (de Europese club van staalproducenten) voor 2021 dat het staalverbruik met 13% zal toenemen.

Stimuleringsmaatregelen Amerika

Daarnaast is het ook de verwachting dat de nieuwe Amerikaanse regering eveneens de nationale economie fors wil gaan stimuleren. Inmiddels zien we ook dat de eerdergenoemde prijsdaling van grondstoffen gestopt is en er zelfs weer een lichte stijging plaatsgevonden heeft. Dat leidt binnen de EU tot de speculaties over het actuele prijsniveau voor warmgewalste rollen. Enerzijds willen fabrieken mogelijk nog verdere stijgingen doorvoeren, onder andere om de investeringen in het milieuvriendelijker maken van staal te kunnen financieren, maar anderzijds zouden verbruikers door die hogere prijzen wellicht afzetmarkten gaan verliezen aan goedkoper producerende landen, waardoor de werkelijke behoefte aan staal zou kunnen afnemen. Wellicht overigens dat het tekort aan chips waarmee de auto-industrie momenteel kampt een effect kan hebben op de actuele behoefte aan koudgewalst en verzinkt staal, maar dat lijkt ons nu een effect voor de korte termijn.

Sleutelrol China

Samengevat stelt het StaalJournaal: “Het blijft gissen of staalprijzen stabiel blijven, dalen of stijgen vanwege een blijvend grote of wellicht een wederom toenemende vraag naar staal. Feit is dat China in deze kwestie een sleutelrol heeft als grootste staal producerende natie, met een aandeel van méér dan 50 % in de wereld ruwstaalproductie. Eind februari of begin maart zal er meer duidelijkheid komen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

SSAB en Volvo werken aan auto’s van fossielvrij staal

28-04 Volvo wil in 2050 een klimaatneutraal bedrijf zijn. Dit betekent niet alleen dat de…

Materialen

Staalprijzen stijgen verder, tenzij…

16-04 “Het tekort aan materiaal in combinatie met extreem lange levertijden en de waanzinnig hoog…

Materialen

Waarom stijgen de staalprijzen zo explosief?

07-04 In een extra editie van het StaalJournaal heeft NovioStaal een grafiek geplaatst, waarin een…

Materialen

Staalprijzen weer hoger, schaarste blijft

15-03 Hield het StaalJournaal in de vorige editie vanwege de onzekere ontwikkelingen op de staalmarkt…

Materialen

Mega-investering staalproducent thyssenkrupp

08-03 Thyssenkrupp maakt haast met deze mega-investering, die een onderdeel is van de Strategie 20-30.…

Materialen

Toenemende zorgen over beschikbaarheid materiaal

15-01 Zo circuleert er volgens het StaalJournaal in de markt een bericht dat wanneer er…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws TOP 10 van 2020

28-12 Nog een paar dagen en dan kunnen we afscheid nemen van een roerig jaar.…

Materialen

Schaarste drijft staalprijzen verder op

09-12 Het kan snel gaan in de staalmarkt. Eerder dit kwartaal heerste er nog grote…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X