Staking aluminiumproducent Damco om cao Metalektro

20

Donderdag 5 juli staakte een groep werknemers van aluminiumproducent Damco, het voormalige Aldel uit Delfzijl/Farmsum. Zij staakten vanwege de cao Metalektro.

Vanwege het productieproces rond aluminium en veiligheidseisen is de productie tijdens de staking niet stilgelegd. De stakers schreven zich ’s ochtends in bij de poort. De staking bij Damco maakt deel uit van een reeks stakingen voor een nieuwe cao Metalektro. FNV Metaal roept de werkgevers op om kleur te bekennen en openlijk aan te geven hoe zij hun medewerkers willen waarderen.

Schaars personeel behouden
FNV eist een jaarlijkse loonstijging van 3,5% voor iedereen met een vloer van duizend euro en een generatiepact. Met zo’n generatiepact krijgen jongeren een vaste baan, terwijl ouderen gezond de eindstreep halen en hun kennis kunnen overdragen. “In een vitale, aantrekkelijke sector moet je overal een vast contract kunnen krijgen voor structureel werk en moet de doorgeslagen flex worden verbannen”, aldus Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal. “Maar ook hoger personeel hoort een goede loonsverhoging te krijgen net als iedereen, want schaars technisch personeel moet behouden blijven voor de metaalsector.”

Damco
In oktober vorig jaar investeerde York Capital in aluminiumproducent Damco. Het Amerikaanse investeringsbedrijf beoogde alle 300 smeltovens in gebruik te nemen en het aantal arbeidsplaatsen uit te breiden van 175 naar 250. Op dit moment telt de aluminiumproducent circa 140 medewerkers. “De metaalsector draait goed, Damco is daar een schoolvoorbeeld van”, vervolgt Kuiper. “Het is logisch dat de stakingsbereidheid hoog is. Deze fabriek doet volop investeringen in ovens en neemt ook vaste krachten aan. Zij begrijpen dat niet alleen ovens, maar ook vakmensen een bedrijf winstgevend maken. Maar die winst moet daarna wel eerlijk worden verdeeld met een goede cao voor de Metalektro.”

Facebook Comments