Stalen chassis met gewicht van aluminium

0
185

De Zweedse staalproducent SSAB reikt op 24 mei weer de jaarlijkse Zweedse Staalprijs uit voor de beste toepassing van hoogsterkte staal. Onder de vier genomineerden is een bijzonder trailerchassis van de Italiaanse producent Mantella.

De Stratosphere 3.0 trailer van Mantella heeft het zelfde gewicht als een frame van aluminium, maar met superieure mechanische eigenschappen. Het is uitstekend bestand tegen slijtage en heeft een langere standtijd voordat metaalvermoeidheid optreedt. Vergeleken met het vorige trailerchassis is een gewichtsreductie van circa 30 procent gerealiseerd. Het chassis is volledig gemaakt hoogsterkte staal dat Z-balken vormt in plaats van de klassieke gelaste I-profielen. Het elimineren van gelaste balken geeft volgens de Italiaanse producent vitale verbeteringen op het gebied van vermoeidheidsweerstand en productie-efficiency. Het zorgt ook voor een groter laadvermogen, terwijl een laag gewicht wordt behouden. Aanvullend is het carrosserie van de Stratosphere 3.0 gemaakt van slijtvast staal, wat de duurzaamheid garandeert.
De drie andere genomineerden zijn het eveneens Italiaanse C TE met een lift voor kleine trucks, JAK uit Finland met een snijtechniek voor het verwijderen van vegetatie aan kant van de weg, en het Australische Trufab Global met een licht en flexibele aanhanger voor het oogsten van graan.

www.ssab.com