Stalen profielen volautomatisch afgelast

Reijrink Staalbouw in Esbeek bewijst dat het 100% foutloos lassen van stalen profielen mogelijk is met de nieuwe gerobotiseerde ProduLAS BalkenLasMachine. Deze machine met automatische aan- en afvoer van profielen tot 20 meter is nu enkele maanden in de productie uitgetest.

Volgens Anton Flipsen, directeur van Produlas, en Toon Reijrink, initiator bij Reijrink Staalbouw, is de BalkenLasMachine een revolutie in de staalbouwsector. Flipsen: “Gebeurt het aflassen van lippen, schotten, schetsplaten en kop- en voetplaten in de staalbouwbedrijven momenteel nog overal handmatig; met deze machine gebeurt dat met de lasrobot, waarbij de af te lassen balken volautomatisch worden aan- en afgevoerd en gebufferd. Enerzijds een enorme besparing in las-en logistieke tijd; anderzijds krijg je foutloos gelaste balken, die op de bouw gegarandeerd passen, waardoor kostbare aanpassingen op de bouwplaats verleden tijd zijn.”

Volcontinu produceren
Flipsen legt uit dat alle laslijnen uit de 3D tekening van de te lassen constructiebalken direct worden vertaald naar robotinstructies. “In de werkvoorbereidingsoftware en de HMI (Human Machine Interface) van de BalkenLasMachine wordt de volgorde van de te lassen balken bepaald en worden tevens de lasrobot en manipulatoren automatisch integraal aangestuurd. Hierdoor kan de machine met slecht één operator volcontinu produceren.”

Modulaire opbouw voor MKB
Reijrink Staalbouw heeft vanaf het begin gekozen voor een uitgebreide lasapplicatie voor het automatisch aflassen van zijn grote balken, opgebouwd uit een aantal modules, maar er kan ook klein worden begonnen. Flipsen: “Door de modulaire opbouw zijn we flexibel en kan de BalkenLasMachine gefaseerd groeien. Als MKB-bedrijf kun je bijvoorbeeld starten met alleen de robotlasmodule voor het automatisch en foutloos aflassen van de reeds eerder aangehechte platen. In een later stadium kun je dan uitbreiden met automatische aan- en afvoersystemen. Zo bouw je uiteindelijk een geavanceerd lassysteem op.”

Toon Reijrink: “Vanaf het begin bleek al dat er enorme voordelen te behalen zijn met de BalkenLasMachine: een foutloze continue lasproductie, waarbij de las(loon)kosten aanzienlijk worden gereduceerd. Bovendien is het een geruststellende gedachte dat de gelaste balken die naar de bouw gaan gegarandeerd passen, waardoor er geen oponthoud meer is op de bouwplaats.” De BLM is samen met Produlas in Oosterhout, met subsidie van de Europese Unie en ondersteuning van het Op-Zuid programma ontwikkeld.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Productief en spatvrij lassen met lage warmte-inbreng

24-01 Bij het robotiseren van een lasproces kunnen niet alleen de werkzaamheden door een robot…

Verbinden

Valk Welding Groep over naar derde generatie

05-09 Het eigendom, waarvan de overdracht al in 2018 voor 49% heeft plaatsgevonden, is nu…

Verbinden

Kunstmatige intelligentie verbetert lasprocessen in scheepsbouw

05-09 Deze processen bereiken echter hun grenzen wanneer er enkelstuks geproduceerd worden, er fabricageafwijkingen ontstaan…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

Personeel en Opleiding

OOM prikkelt lassers

25-08 Met dit loopbaaninstrument wil OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking,…

Verbinden

Gebruiksvriendelijk TIG-lassen

16-08 Zo is de nieuwe besturing met het kleurendisplay van 7″ overzichtelijk en intuïtief te…

Verbinden

MetaalNieuws: Special Verbindingstechniek

11-06 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

‘Samenwerking met SafanDarley levert resultaat op’

21-04 De onderneming is gevestigd in twee fraaie hallen op een zichtlocatie langs de A50.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen