Succesvolle 17e editie Vision, Robotics & Motion

0

Op 6 en 7 juni vond de 17e editie van vakbeurs Vision, Robotics & Motion plaats in Veldhoven. De 1380 bezoekers ontdekten gedurende deze twee dagen slimme oplossingen om betrouwbaarder, veiliger en sneller te produceren dankzij automatisering, robotica, machine vision en motion control.

De vakbeurs werd georganiseerd door het Mikrocentrum en telde bijna 80 exposanten. Daarnaast was er tijdens het gelijktijdige congres van platformorganisatie Holland Robotics aandacht voor de 5 sectoren waar robotisering voor Nederland de grootste kansen biedt. Naast de maakindustrie werden vooral de logistiek, maintenance, agrifood en de gezondheids- en welzijnssector behandeld. Uit iedere sector was een prominente vertegenwoordiging aanwezig om de stand van zaken toe te lichten.

Visiontechnologie wordt steeds krachtiger
Binnen de fabrieksautomatisering was het thema visiontechnologie goed vertegenwoordigd, zowel in het lezingenprogramma als op de beursvloer. Tobias Müller van Fraunhofer IPT deelde een use-case van vision in de assemblage van micro-electronica. Waar in het verleden vaak nog tactiele meetstappen nodig waren, kan met vision tegenwoordig de benodigde nauwkeurigheid tegen veel hogere doorvoersnelheden gerealiseerd worden.

Vision & Motion slaan de handen ineen
De samenwerking tussen machine vision, aandrijftechniek en robotica kwam goed naar voren in de duo-presentatie over het geautomatiseerd leegladen van zeecontainers, een praktijkcase bij Copal. Job Mensen van Pliant vertelde over de Machine Vision en Christian Kleijn belichtte de Robotica & Motion kant van het project.

Aan innovaties geen gebrek
Ook konden bezoekers de laatste innovaties ontdekken. Zo maakte men kennis met de onderhoudsrobots van Vertidrive. In zijn keynotelezing vertelde CEO Maurice Hofman over het ontwikkelingstraject van dit nieuwe platform. “De lessen van Maurice kunnen we allemaal ter harte nemen”, aldus Michiel Beerens, Manager Vision, Robotics & Motion. “Bij de ontwikkeling van nieuwe oplossingen zijn marktkennis en een gedegen businesscase van levensbelang, want enkel met een heldere focus leidt ontwikkeling ook tot commercieel succes.”

Vision, Robotics & Motion
De 1380 bezoekers ontdekten gedurende de beurs slimme oplossingen om betrouwbaarder, veiliger en sneller te produceren dankzij automatisering, robotica, machine vision en motion control.

Beursvloer
Niet alleen in het lezingenprogramma werden innovaties gepresenteerd, ook de 78 exposanten presenteerden hun laatste uitvindingen op de expovloer en demonstratiepleinen. “Robots worden steeds slimmer en makkelijker inzetbaar in de industrie”, vervolgt Beerens. “Dankzij deze vergrote toegankelijkheid wordt de samenwerking tussen mens en robot steeds intensiever. Er vindt een verschuiving plaats naar een nieuwe generatie robots: de collaboratieve robot (cobot), die naast of met mensen werkt. Juist deze verschuiving, met alle bijbehorende facetten, stond centraal in zowel het congresprogramma als op de expovloer.” De volgende editie van Vision, Robotics & Motion staat gepland op 12 en 13 juni 2019.