Succesvolle 17e editie Vision, Robotics & Motion

Op 6 en 7 juni vond de 17e editie van vakbeurs Vision, Robotics & Motion plaats in Veldhoven. De 1380 bezoekers ontdekten gedurende deze twee dagen slimme oplossingen om betrouwbaarder, veiliger en sneller te produceren dankzij automatisering, robotica, machine vision en motion control.

De vakbeurs werd georganiseerd door het Mikrocentrum en telde bijna 80 exposanten. Daarnaast was er tijdens het gelijktijdige congres van platformorganisatie Holland Robotics aandacht voor de 5 sectoren waar robotisering voor Nederland de grootste kansen biedt. Naast de maakindustrie werden vooral de logistiek, maintenance, agrifood en de gezondheids- en welzijnssector behandeld. Uit iedere sector was een prominente vertegenwoordiging aanwezig om de stand van zaken toe te lichten.

Visiontechnologie wordt steeds krachtiger
Binnen de fabrieksautomatisering was het thema visiontechnologie goed vertegenwoordigd, zowel in het lezingenprogramma als op de beursvloer. Tobias Müller van Fraunhofer IPT deelde een use-case van vision in de assemblage van micro-electronica. Waar in het verleden vaak nog tactiele meetstappen nodig waren, kan met vision tegenwoordig de benodigde nauwkeurigheid tegen veel hogere doorvoersnelheden gerealiseerd worden.

Vision & Motion slaan de handen ineen
De samenwerking tussen machine vision, aandrijftechniek en robotica kwam goed naar voren in de duo-presentatie over het geautomatiseerd leegladen van zeecontainers, een praktijkcase bij Copal. Job Mensen van Pliant vertelde over de Machine Vision en Christian Kleijn belichtte de Robotica & Motion kant van het project.

Aan innovaties geen gebrek
Ook konden bezoekers de laatste innovaties ontdekken. Zo maakte men kennis met de onderhoudsrobots van Vertidrive. In zijn keynotelezing vertelde CEO Maurice Hofman over het ontwikkelingstraject van dit nieuwe platform. “De lessen van Maurice kunnen we allemaal ter harte nemen”, aldus Michiel Beerens, Manager Vision, Robotics & Motion. “Bij de ontwikkeling van nieuwe oplossingen zijn marktkennis en een gedegen businesscase van levensbelang, want enkel met een heldere focus leidt ontwikkeling ook tot commercieel succes.”

Vision, Robotics & Motion

De 1380 bezoekers ontdekten gedurende de beurs slimme oplossingen om betrouwbaarder, veiliger en sneller te produceren dankzij automatisering, robotica, machine vision en motion control.

Beursvloer
Niet alleen in het lezingenprogramma werden innovaties gepresenteerd, ook de 78 exposanten presenteerden hun laatste uitvindingen op de expovloer en demonstratiepleinen. “Robots worden steeds slimmer en makkelijker inzetbaar in de industrie”, vervolgt Beerens. “Dankzij deze vergrote toegankelijkheid wordt de samenwerking tussen mens en robot steeds intensiever. Er vindt een verschuiving plaats naar een nieuwe generatie robots: de collaboratieve robot (cobot), die naast of met mensen werkt. Juist deze verschuiving, met alle bijbehorende facetten, stond centraal in zowel het congresprogramma als op de expovloer.” De volgende editie van Vision, Robotics & Motion staat gepland op 12 en 13 juni 2019.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Mitutoyo demonstreert geautomatiseerde meetcel

22-05 De vraag naar geautomatiseerd produceren is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Daarnaast…

Automatisering

Slimme kilo-robot volgt operator automatisch

22-05 Als onderdeel van het moderniseringsproject in de productiefaciliteit in Mandello del Lario, heeft de…

Oppervlaktetechniek

Schuurrobot voor automatisch schuren en polijsten

21-05 Het hart van EKB’s expertise ligt in het naadloos integreren van productieautomatiseringssystemen, variërend van…

Automatisering

Bereid je bedrijf voor op nieuwe Machineverordening

21-05 Om bedrijven op weg te helpen in de voorbereiding organiseert Mikrocentrum Opleidingen op 6…

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion zet in op digitalisering en automatisering

20-05 “Steeds meer maakbedrijven willen automatiseren. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er aanhoudende…

Toeleveren

Rol techniek cruciaal in voedingsindustrie

24-04 “Voedselproducenten werken iedere dag aan het verbeteren van ons voedsel. Tegelijkertijd vraagt de samenleving…

Automatisering

Open huis Kuka

22-04 De fabriek van de toekomst vraagt mobiliteit en flexibiliteit. Statische productiestraten maken plaats voor…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV