TechniShow Awards voor Teqram, Widenhorn en Van Ommen

Teqram, Widenhorn en Van Ommen zijn de winnaars van de TechniShow Innovation Awards 2022. Zij namen hun prijs maandagavond in ontvangst tijdens de feestelijke Avond van de Maakindustrie.

De winnaars van de TechniShow Innovation Awards, Frans Tollenaar van Teqram, Jacco Kramer van Van Ommen, Anco Euser van Widenhorn. Zij kregen de award overhandigd door Eveliene Langedijk.

De inzendingen waarmee deze bedrijven hebben gewonnen, zijn deze week te zien op de vakbeurs TechniShow in de Jaarbeurs in Utrecht.

Teqram

Teqram won in de categorie Flexibel produceren met de slijprobot EasyGrinder. Deze oplossing automatiseert het slijpen van plasma en autogeen gesneden delen, dat nu nog vaak handmatig met elektrisch handgereedschap wordt gedaan. Bij de EasyGrinder hanteert een robot nu diezelfde gereedschappen. Opmerkelijk is vooral de toepassing van de door Teqram zelf ontwikkelde Vision-techniek.

Hierdoor herkent de robot waar de delen liggen, welke vorm ze hebben en wat er moet gebeuren. Dit vergroot de flexibiliteit van de industriële robots in autonome fabrieken radicaal. Door deze oplossing is er geen programmering meer nodig. Je hoeft eigenlijk alleen nog maar een pallet met producten naast de robot neer leggen en de rest gaat vanzelf. Volgens de jury is deze oplossing daarom een schoolvoorbeeld van flexibel produceren. De jury heeft ook mee laten wegen dat de EasyGrinder grote internationale potentie heeft.

Widenhorn

In de categorie Digitale fabriek was de prijs voor de Afraapmodule van Widenhorn. Doordat deze kan worden geïntegreerd met CADCAM, Calculatie & Shopfloor software én ERP, wordt het mogelijk om te allen tijde de locatie en status van een product te zien, zonder de fabriek in te hoeven lopen. Zo wordt veel tijd van medewerkers bespaard, omdat informatie op ieder moment beschikbaar is. Er hoeft niet meer gezocht naar producten, locaties of papieren.

De jury merkte op dat de AfraapTool van Widenhorn een oplossing is, die de onmiskenbare voordelen van digitalisering bereikbaar maakt voor het kleinere MKB. Juist dat is momenteel een van de voornaamste doelen van de landelijke Smart Industry campagne: niet alleen de voorlopers moeten de kansen van automatisering en digitalisering omarmen, ook het kleinere MKB moet hier in mee kunnen komen.

Van Ommen

In de categorie Slim Produceren ging Van Ommen met de award aan de haal. De producent van snijgereedschappen uit Beekbergen had eigenlijk een dubbele inzending: een universele frees en het gebruik van iconen om zonder rekentabel te kunnen programmeren doordat de frezer dankzij de iconen in één opslag ziet wat het ideale inzetgebied van het gereedschap is. De jury viel dan ook niet zo zeer voor de frees – er zijn meer fabrikanten met prima universele frezen – als wel voor de iconen. En vooral voor het daarmee loslaten van de traditionele DIN normen, waar de jonge generaties programmeurs, zeker HBO-geschoolden, minder vertrouwd mee zijn.

Het is volgens de jury mooi om te zien dat Van Ommen traditionele zaken los durft te laten om verder te komen. Tegelijkertijd laat deze winnaar zien dat innovatie niet altijd via een hightech oplossing hoeft te gebeuren. Innoveren zit ook nog steeds in kleine dingen die een flinke productiviteitsverbetering brengen.

Jury: Industrie 4.0 is geland

In algemene zin merkte de jury nog op dat je kunt zien dat Industrie 4.0/Smart Industry is geland, althans bij de Nederlandse aanbieders van productietechnologie. De inzendingen tonen aan dat Industrie 4.0 tastbaar wordt voor het MKB-maakbedrijf. Ook valt op dat een belangrijke trend als Model Based Definition (MBS) voet aan de grond heeft gekregen. Meerdere nominaties haken hierop aan, zoals het platform Smart Welding Factory van LAC.

Op de vorige TechniShow was Model Based Definition nog een ver-van-mijn-bed-show, nu –  4 jaar later – heeft de maakindustrie echt grote stappen gezet die zichtbaar worden in de nominaties. Het toont volgens de jury wel aan hoe snel ontwikkelingen gaan en waarom een beurs als TechniShow zo belangrijk is.

De digitalisering zet sterk door. Bedrijven zetten deze in om bijvoorbeeld het tekort aan vakmensen te compenseren (bijvoorbeeld in de Sonic Shark, een van de nominaties). Soms moet je daarvoor bestaande oplossingen op een slimme manier aan elkaar knopen en data die al in het proces beschikbaar zijn, op een andere manier hergebruiken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Voor iedere plaatbewerkingsmachine de ideale oplossing

28-09 In het begin lag de nadruk op gereedschappen. Dat veranderde naar machines en eind…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Autonome slijprobot gaat op voor tweede Award

24-08 Mocht Teqram een Innovation Award winnen, dan betekent dat de tweede prijs binnen een…

TechnishowNieuws

Widenhorn presenteert afraapmodule op TechniShow

14-07 Want die logistiek is volgens directeur Anco Euser van Widenhorn de echte uitdaging in…

Plaatbewerking

Automatiseren van ontbraamproces met robotarm

13-07 Automatisering van processen wordt steeds belangrijker. Zo worden er vaker robots ingezet om zwaar…

Plaatbewerking

Binder3D kiest hoogwaardig lasersysteem met afzuigsysteem van Widenhorn

11-05 Alleen worden deze kansen pas ontdekt wanneer men aan de slag gaat en de…

MetaalNieuws Extra IM

De nieuwe generatie vari verzinkboren: 30% sneller

30-03 Als praktische ontwikkelaar van producten in de verspaning, zijn de vari verzinkboren aan het…

Automatisering

Nieuwe release AutoPOL: volledige koppeling met PROfirst

16-03 Sinds de vorige versie van AutoPOL kunnen samenstellingen met de Batch module automatisch verwerkt…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X