Autonome slijprobot gaat op voor tweede Award

Aanstaande maandagavond worden de winnaars van de TechniShow Innovation Awards bekend gemaakt tijdens de Avond van de Maakindustrie. De EasyGrinder, de autonoom werkende slijp- en ontbraamrobot van Teqram, is één van de genomineerden.

Met de EasyGrinder worden plasma- en autogeen gesneden plaatwerkproducten volledig onbemand en automatisch nabewerkt.

Mocht Teqram een Innovation Award winnen, dan betekent dat de tweede prijs binnen een jaar. Afgelopen najaar won het Zwolse bedrijf ook al de Blechexpo Award in de categorie oppervlaktetechniek tijdens de internationale vakbeurs voor plaatbewerking Blechexpo in Stuttgart.

Onbemand en automatisch nabewerken

Met de EasyGrinder worden plasma- en autogeen gesneden plaatwerkproducten volledig onbemand en automatisch nabewerkt. Deze onderscheidende robot-oplossing zorgt voor een lagere kostprijs en een aanzienlijke verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Vision Guided Robotics

De Teqram EasyGrinder maakt gebruik van het innovatieve EasyEye 3D vision-systeem in combinatie met een op artificial intelligence-gebaseerde besturing. Dit vormt de basis om snijdelen volledig automatisch te kunnen hanteren en bewerken, zonder enige programmering. De EasyEye herkent automatisch de pallets, stapels en producten.

Op basis van een gekozen recept worden de producten onbemand bewerkt. Het verwijderen van slak, oxidehuid en lead-in en het slijpen, ontbramen en kanten breken of afronden verloopt geheel automatisch. De robot wisselt daarbij zelf zijn gereedschappen. Ook het selecteren, positioneren en wisselen van de grijpers om verschillende producten op te pakken en te verwerken gaat volledig autonoom.

Meer flexibiliteit tegen lagere kosten

De EasyGrinder is genomineerd in de categorie flexibel produceren. Hiervoor gelden de criteria dat een fabriek steeds andere producten moet kunnen maken met de kortst mogelijk doorlooptijd. Daarbij moeten zowel kleine series als enkelstuks geleverd kunnen worden.

Met het automatisch bewerken van enkelstuks zorgt de EasyGrinder voor maximale flexibiliteit. Daarnaast wordt een constante hoge productkwaliteit en een voorspelbare output geleverd. Omdat de robot meer kracht kan leveren dan een slijptechnicus, gaat de bewerkingssnelheid omhoog. Door het optimaal kunnen afstemmen van de bewerkingsparameters neemt het verbruik van schuur- en slijpmiddelen juist af. Ook dit resulteert in een lagere kostprijs per product.

Betere arbeidsomstandigheden

Door de hoge gewichten, grote krachten en het repeterende werk is het slijpen van snijdelen sterk belastend voor de slijptechnicus. Het hoge geluidsniveau en het wegvliegen van losse slakdelen vormen een extra belasting. Hierdoor wordt het vinden en behouden van vakmensen steeds moeilijker. Met de EasyGrinder wordt de ergonomie rondom het slijpen sterk verbeterd. De slijptechnicus kan zijn kennis inzetten voor het optimaliseren van de procesparameters en de logistiek rondom de slijpcel. De robot doet het zware werk.

Autonoom ontbramen

Naast de EasyGrinder biedt Teqram ook autonome robotoplossingen voor het beladen en ontladen van ontbraam-, richt- en straalmachines, bewerkingscentra en persen, en het uitpakken en sorteren voor lasersnijmachines. Met het modulaire EasyRobotics-concept maakt Teqram automatisering voor elk plaatwerkbedrijf eenvoudig.

Tijdens TechniShow demonstreert Teqram de EasyGrinder op stand 07.D048.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Dreeskornfeld investeert in robottechnologie voor onbemand ontbramen

16-10 Heinz Dreeskornfeld is een middelgroot bedrijf op het gebied van flexibele plaatbewerking. In het…

Plaatbewerking

Teqram vernieuwt robotsystemen voor slijpen en stralen

22-08 Met de autonoom werkende slijp- en ontbraamrobot EasyGrinder worden plasma- en autogeen gesneden plaatwerkproducten…

Bedrijf en Economie

Al ruim 100 exposanten voor TechniShow 2024

30-05 De volgende TechniShow vindt plaats van 12 tot en met 15 maart 2024. Dan…

Bedrijf en Economie

TechniShow wil in 2024 weer vlammen

19-01 Jeroen van Hooff, CEO van Koninklijke Jaarbeurs, heeft er vertrouwen in dat het gaat…

Oppervlaktetechniek

EasyShotblast straalt plaatwerkonderdelen autonoom

12-10 Straalmachines worden ingezet wanneer de oppervlaktekwaliteit of ruwheid aan bepaalde specificaties moet voldoen. De…

TechnishowNieuws

Hoog beslissingsniveau bezoekers TechniShow en ESEF Maakindustrie

12-09 De beursorganisatie is vooral opgetogen over het hoge beslissingsniveau van de bezoekers: 46% geeft…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?