Technologische maakindustrie voelt effecten Oekraïne-oorlog

Ruim de helft van de bedrijven in de technologische maakindustrie zegt gevoelig te zijn voor effecten van Russische militaire inval in Oekraïne in de vorm van hogere inkoopprijzen voor grondstoffen en halffabricaten. Dat blijkt uit een bliksemenquête van FME.

De poll is gehouden van 25 februari tot 2 maart en werd ingevuld door 380 lidbedrijven.

De poll is gehouden van 25 februari tot 2 maart en werd ingevuld door 380 lidbedrijven.  De resultaten geven een eerste beeld van de impact die de huidige sancties hebben. Enerzijds door de inkrimping van de afzetmarkt van Nederlandse producten en anderzijds door verstoringen in de toeleveringsketen.

Energieafhankelijkheid

Behalve hogere inkoopprijzen benoemen de FME-lidbedrijven ook hun gevoeligheden voor energieafhankelijkheid (39,6%), afzet (26,9%), toeleverketen (22,3%), consumentenvertrouwen (21%), cybercecurity (15%) en financiële aspecten (12,8%). Ruim 6 procent vreest dat de oorlog en de ingestelde sancties gevolgen zullen hebben voor een eigen locatie in Oekraïne, Rusland of Belarus.

Invloed op omzet

Ruim de helft van de bedrijven verwacht dat de oorlog geen of slechts een beperkte invloed zal hebben op de omzet. 39% procent verwacht geen maatregelen te hoeven treffen. De bedrijven die zeggen wel maatregelen te treffen, gaan op zoek naar nieuwe afzetmarkten en andere toeleveranciers.

Sancties

Inmiddels zijn er door de Europese Unie, de Verenigde Staten en aan Russische zijde vergaande economische sancties ingesteld. Deze hebben impact op de Nederlandse industrie. Zo is het verboden om bepaalde machines en technologie vanuit Nederland naar Rusland te exporteren. Binnen de energiesector is een verbod ingesteld op de export van raffinage technologieën. Dit betreft een verscherping van bestaande sancties tegen de olie- en gassector. Ook is het verboden om luchtvaartonderdelen te exporteren en reparaties te doen.

Daarnaast zijn er exportcontroles en controles op exportfinancieringen naar Rusland. Dit is volgens FME een verstrekkende maatregel waarmee een lange lijst goederen en technologie niet meer, of slechts nog onder zeer strikte voorwaarden, naar Rusland geëxporteerd mag worden. Dit betreft onder andere elektronica zoals halfgeleiders, technologie voor telecommunicatie, informatiebeveiliging technologie, sensoren en lasers, navigatie en vliegtuigelektronica en technologie voor ruimtevaart.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Kabinet steekt 30 miljoen euro extra in digitalisering maakindustrie

29-06 Hierin wordt regionaal samengewerkt aan het toepassen van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica,…

Automatisering

Netwerk voor data uitwisseling SCSN in zee met KPN

27-06 Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het…

Automatisering

Nieuw directieteam CAD & Company

20-06 CAD & Company ondersteunt en begeleidt implementatieprocessen, innovatie- en digitaliseringstrajecten, biedt trainingen en deelt…

Automatisering

Unieke schakel tussen industrie en onderwijs

20-06 Hij vervolgt: “In 2007 hebben mijn vader en ik samen besloten het familiebedrijf op…

Verspanen

Nieuwe generatie brengt verse knowhow in familiebedrijf

16-06 Om een antwoord op die vragen te krijgen spraken we met Maurits en David…

Bedrijf en Economie

Mkb-booster stimuleert productie-innovatie

01-06 Dit is de belangrijkste conclusie van een in opdracht van Koninklijke Metaalunie door Berenschot…

Automatisering

Drie scenario’s voor gebruik smart glasses

30-05 Dynabook zet drie concrete toepassingen van AR en VR in combinatie met smart glasses…

Toeleveren

HELUKABEL, partner voor de maakindustrie

11-05 Vanuit het Duitse logistieke centrum in Hemmingen-Stuttgart is HELUKABEL in staat om zeer korte…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X