Tegemoetkoming in energiekosten voor meer metaalbedrijven

Meer energie-intensieve MKB-bedrijven, waaronder veel metaalbedrijven, kunnen rekenen op een tegemoetkoming in de energiekosten, doordat het kabinet de TEK-regeling aanpast. De hoogte van de energiekosten moet nu minimaal overeenkomen met 7% van de omzet. Dat was aanvankelijk 12,5%.

De voorwaarden voor de nieuwe TEK-regeling zijn veel strenger dan het Europese steunkader toelaat.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft dit meegedeeld aan de Tweede Kamer, vlak voordat die vandaag (donderdag) dit onderwerp behandelt. Eerst is er een hoorzitting van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat. Daarna spreekt de Kamer over het prijsplafond energie en de energiekosten van het MKB met de ministers Jetten en Adriaansens.

Voorstellen voor aanpassingen

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben, na overleg met ondernemersorganisaties waaronder Koninklijke Metaalunie, een position paper  opgesteld, met voorstellen voor aanpassingen van het concept ‘TEK-regeling’ (Tegemoetkoming Energie Kosten). Dit omdat volgens hen meer MKB-bedrijven in aanmerking moeten komen voor een tegemoetkoming in de energiekosten. Door de voorwaarden van de TEK wordt de doelgroep niet bereikt. Gerard Wyfker, beleidssecretaris Koninklijke Metaalunie: “Uit een eigen analyse blijkt dat slechts een fractie van de leden van Metaalunie, werkgever aan 180.000 medewerkers en hun gezinnen, scoren onder de regeling.”

Hoger maximum

Door de 12,5%-eis te verlagen naar 7% komt het kabinet voor een deel reeds aan de wensen van de ondernemersorganisaties tegemoet. Die hopen dat het kabinet ook nog wat wil sleutelen aan het maximum (plafond) van 160.000 euro. Volgens Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, ligt een plafond van 500.000 euro meer voor de hand. Dat zou ook nog passen binnen de EU-regels.

Meer tijd nodig

Het kabinet heeft eerder aangegeven nog tijd nodig te hebben om een uitvoerbare regeling te kunnen maken. Daarom, en vanwege EU-staatssteunregels en de benodigde goedkeuring door de Europese Commissie, kan de openstelling van de TEK duren tot het 2e kwartaal van 2023. De TEK gaat vervolgens met terugwerkende kracht gelden voor ondernemers voor de periode november 2022 tot en met december 2023.

Een deel van de energie-intensieve MKB’ers zit nu al in acute problemen en heeft nog de winter van 2022/2023 te gaan. Daarom is eerder besloten om tot de openstelling van de TEK coulant om te gaan met individuele ondernemers die een verzoek voor uitstel van belasting indienen. Ook zijn financiële dienstverleners, zoals banken, bereid gevonden om sneller en soepeler om te gaan met aanvragen voor liquiditeit zoals voorschotten. Het kabinet heeft bovendien voor het MKB 500 miljoen euro extra aan verduurzamingsfinanciering beschikbaar en de BMKB Groen-regeling geopend.

De TEK-vergoeding is voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers. Om in aanmerking te komen moeten zij naast de eis van energie-intensiviteit (de hoogte van de energiekosten komt minimaal overeen met 7% van de omzet) een jaarlijks verbruik hebben dat hoger is dan 5.000 kuub gas óf 50.000 kilowattuur elektriciteit. De drempelprijs is vastgesteld op € 1,19 per kuub gas en € 0,35 per kilowattuur elektriciteit.

RVO gaat de TEK-regeling uitvoeren. Op rvo.nl/tek is daarom voor ondernemers een ‘houd me op de hoogte-pagina’ opengesteld, waarbij MKB’ers na aanmelding informatie krijgen over de inrichting en openstelling van de TEK.

Voor informatie en persoonlijk advies kunnen ondernemers ook terecht bij het Energieloket van de Kamer van Koophandel.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Onconventionele maatregelen in Aanvalsplan Techniek

07-11 In het plan worden suggesties gedaan om de arbeidsmarkt compleet anders in te richten…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

21-09 “Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om…

Bedrijf en Economie

Zinksmelter Nyrstar in Budel stopt productie om hoge energiekosten

17-08 Nyrstar heeft enorm last van de hoge energieprijzen. De nominale capaciteit in Budel is…

Bedrijf en Economie

Mkb-booster stimuleert productie-innovatie

01-06 Dit is de belangrijkste conclusie van een in opdracht van Koninklijke Metaalunie door Berenschot…

Verspanen

Energiekosten CNC-machines verlagen? Ja het kan!

27-04 Voor het calculeren van het juiste machine-uurtarief staat ergens in het rijtje van 15…

Bedrijf en Economie

MKB-metaal onzeker over komende kwartalen

11-04 Over het eerste kwartaal van dit jaar zijn de ondernemers in het MKB-metaal overwegend…

Automatisering

Overval operator niet plotseling met nieuwe ‘vriend’

31-03 Corporaal heeft het meerdere keren meegemaakt: Een robot wordt letterlijk een productiehal binnengereden. Een…

Bedrijf en Economie

Ruim 60% MKB-metaal worstelt met beschikbaarheid materialen

24-01 Meer dan 60% van de respondenten geeft aan dat zij te maken hebben met…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen