Tien kanshebbers voor ION Borghardt Award

De jury van de ION Borghardt Award heeft de tien genomineerden bekend gemaakt voor deze prijs voor vooruitstrevende initiatieven in industriële oppervlaktetechnologie. De winnaar mag zijn prijs op de openingsdag van de Week van de Oppervlaktetechnologie/Vakbeurs Surface in Den Bosch op 4 oktober in ontvangst nemen.

Van de zeventien inzendingen zijn de volgende tien genomineerd:

AD Chemicals
Inzending:  PreCoat Z31/20 en F31/20.

AD Chemicals introduceert een nieuwe productlijn op de markt die zorgt voor corrosiebescherming en extra lakhechting na stralen of metalliseren. Deze productlijn bestaat uit PreCoat F31/20 (substraat staal) en PreCoat Z31/20 (substraten verzinkt staal en aluminium). Wat deze producten uniek maakt is dat het de werelden van stralen en chemisch voorbehandelen samenbrengt.  Een oppervlaktebehandeling van alleen stralen of metalliseren resulteert namelijk enkel in een goede lakhechting en geeft geen corrosiewerende eigenschappen aan het substraat mee. Het product wordt eenvoudig aangebracht door het via een vernevelpomp te sproeien over het te behandelen product, daarmee is het makkelijk te toe te passen binnen elk straal- en coatingbedrijf.

AD Chemicals en Weert Groep
Inzending: Verzinkerijen: de reis naar een chroom (VI)-vrij poedercoatproces

Weert Groep en AD Chemicals hebben de afgelopen 6 jaar een intensief partnership opgebouwd om tot een chroom (VI)-vrije voorbehandeling voor poedercoating (Duplex systeem) te komen die qua eigenschappen op het vlak van corrosiebescherming en lakhechting 1 op 1 vergelijkbaar is met het toxische chroom (VI). Uitgebreide laboratorium- en praktijktesten, zoals het machubad (versnelde corrosietest) en de zoutsproeitest geven minimaal dezelfde resultaten en zodoende worden alle goede eigenschappen behouden. Weert Groep is hiermee de eerste Europese verzinkerij die deze duurzame stap zet in een van origine behoudende markt. Deze oplossing laat tevens zien dat intensieve ketensamenwerking leidt tot nieuwe innovaties.

BMF
Inzending: Twister

Een zandstraalmachine die uniforme en reproduceerbare oppervlaktestructuren bereikt met minimaal energieverbruik.

CRS-i
Inzending: Nitrothermspray en Polifluid:

Deze gepatenteerde stikstofspuitsystemen gaan uit van stikstof als lakdrager in plaats van perslucht. Beide systemen scheiden zelf de stikstof van de overige gassen. Toepassing: Nitrothermspray bij natlakken, Polifluid bij poederlakken. Stikstof heeft een hogere (uitstroom)snelheid als perslucht, als gevolg daarvan moet men de spuitdruk reduceren. Tevens draagt stikstof bij tot een homogener spuitbeeld, de laagdiktes zijn stabieler en constanter. Door minder overspray leveren beide systemen een materiaalbesparing op. Daarnaast zorgt de (verwarmde) stikstof een massieve daling van het dauwpunt en minder oppervlaktespanning, wat leidt tot een betere lakstand en klimaatonafhankelijkheid. De verwarming draagt bij aan verkorte uitdamp- en droogtijden. Ionisatie zorgt voor minder stofinsluiting.

Green Training
Inzending: de virtuele training Spray Sim

Binnen de metaalconservering is rendementsverbetering altijd actueel. Kostenbesparing is haalbaar als uw mensen de juiste handelingen verrichten en middelen inzetten. Om dit te trainen moet u het productieproces onderbreken. Dit heeft weer tot gevolg dat het rendement terugloopt. Met de Spray Sim is dit verleden tijd. Hiermee kan Green Training mensen trainen en certificeren zodat het proces niet onderbroken wordt. Door minder verf/poederverbruik en efficiënter werken treed zichtbare rendementsverbetering op.

IHI Hauzer Techo Coatings
Inzending: Cromatipic, een milieuvriendelijk alternatief voor galvaniseren.

De Europese Unie heeft het gebruik van Cr6+ verboden vanaf september 2017 door het in REACH op te nemen. Hauzer Techno Coating heeft een milieu- en arbeidersvriendelijk alternatief ontwikkeld; Cromatipic. Dit is een combinatie van een VOS-vrije lak met een dun laagje metaal, dat vele soorten plastics in stijlvolle chroom producten kan transformeren. Na de voorbehandeling wordt er een spray UV aangebracht, waarna er een chroom PVD (Physical vapour Deposition) coating volgt. Hierdoor is er geen topcoat nodig. Er is geen corrosie risico door de afwezigheid van Ni en Cu. De hechting, thermische stabiliteit en de vochtweerstand zijn uitstekend en het proces voldoet dan ook aan de Europese richtlijnen.

Inter-Green
Inzending: Inter-GreeN 2K PU Topcoat Anti Graffiti 3:1.

Deze hoogwaardige Polyurethaan lak op basis van silicon gemodificeerde hydroxyacrylaatharsen bevat een anti graffiti eigenschap, die aan de lucht en geforceerd gedroogd kan worden. Het bijzondere van dit product is dat de 2 componenten hoogglanzende, niet vergelende aflak voor ca. 50% uit gerecyclede materialen bestaat. De 2K PU Topcoat  AG  3:1 kan in combinatie met een geschikte primer, bijvoorbeeld de Inter-GreeN 2K Surfacer DTM 4:1, welke tevens voor 44% uit gerecyclede materialen bestaat, toegepast worden op gevelbeplating, treinen/wagons, constructies, containers, etc. Dit product staat symbool voor de innovatieve mogelijkheden (anti graffiti) en voordelen (afvalreductie) die er op grote schaal ontstaan, wanneer kennis van afvalverwerking, verfontwikkeling, verfproductie en applicatie worden gecombineerd.

Q-Fin
Inzending: Q-fin TopGrinder oppervlaktefinishing- en ontbraammachine.

Q-fin ontwikkelt en fabriceert machines voor ontbramen, kantafronden en oppervlakte finishing van metalen onderdelen. Deze semiautomatische machine kenmerkt zich door haar veilige en ergonomische bediening, weinig onderhoud, snelle in- en omstelmogelijkheden en een korte terugverdientijd. Met lichte inspanning kan een hoge kwaliteit kantafronding gerealiseerd worden, eenvoudig bramen wegslijpen en zelfs hoogglans polijsten. De TopGrinder kan voorzien worden van een freeskop waarmee aan de vraag voor R=2mm ruimschoots wordt voldaan.

Rösler Benelux
Inzending: Gamma-G straalturbine.

Bij de Gamma-G straalturbine hebben monteurs direct toegang tot het hart van de werpstraalmachine, maar nóg belangrijker is dat de schoepen van de turbine extreem snel en eenvoudig kunnen worden vervangen door maar één bout te verwijderen. Verder kunnen de Y-vormige schoepen aan twee kanten worden gebruikt, de levensduur wordt hierdoor maar liefst verdubbeld. De Gamma-G biedt een 100% hogere inzetbaarheid, verbeterde prestaties en aanzienlijk lagere onderhoudskosten.

The Stainless Solution Group
Inzending: Your partner in excellent quality and flexibility.

The Stainless Solutions Group biedt een Total Concept om bedrijven in de farmacie, food en hightechindustrie te ontzorgen. Het Total Concept bestaat uit een viertal specialisaties. Klanten kunnen bij ons terecht voor de productie van hoogwaardige RVS producten/machines, de finishing/afwerking ervan en vervolgens kunnen deze producten nog behandeld worden middels het Sublimotion-process. Dit alles wordt gemeten en vastgelegd, waardoor de kwaliteit voor onze klanten gewaarborgd wordt.

De tien kanshebbers zullen op een innovatie expositie op de Vakbeurs Surface tentoongesteld worden. Tijdens de prijsuitreiking worden de nummers 1, 2 en 3 bekend gemaakt. De winnaar ontvangt naast de award, de eeuwige roem en de plaquette, ook media-aandacht in onder andere het Vakblad Oppervlaktetechnieken. De award wordt door een beeldend kunstenaar gemaakt voor deze editie is dat Marcel Bastiaans. De prijsuitreiking vindt plaats op 4 oktober 2016 om 09.15 uur tijdens de opening van de Week van de Oppervlaktetechnologie / Vakbeurs Surface in Den Bosch.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

De 4Innovators komen terug, met gast-partners

14-07 In de industriële omgeving van dit innovatieve bedrijf zullen de vier vaste partners hun…

Bedrijf en Economie

Mikrocentrum heeft vertrouwen in doorgang evenementen in najaar

01-07 Els van de Ven, Manager Afdeling Evenementen bij Mikrocentrum: “Op dit moment hebben wij…

Plaatbewerking

Met de juiste Grinding Power samen op weg naar de perfecte finish

20-05 Slakken verwijderen, snel een radius van 2mm aanbrengen op staal, de boutgaten in voetplaten…

Oppervlaktetechniek

Moeiteloos slakken verwijderen van stalen snijdelen

17-05 Het verwijderen van slakken gebeurt vaak nog handmatig met hamer en beitel. Of men…

Bedrijf en Economie

Groen licht voor beurzen in België vanaf 30 juli

14-05 Het Zomerplan maakt in vier stappen de terugkeer naar een normaler leven mogelijk. Wel…

Oppervlaktetechniek

Praktijkaanbeveling filiforme corrosie geactualiseerd

11-05 De eerste editie van deze praktijkaanbevelingen werd al in 1996 uitgegeven. Er is inmiddels…

Oppervlaktetechniek

Materials+Eurofinish+Surface vindt plaats op 15 en 16 september

14-04 Na het gezamenlijke kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish van Mikrocentrum en VOM in 2019, sloot…

Plaatbewerking

Q-Fin machines 4.0 ready

08-03 Q-Fin levert vanaf nu zijn ontbraam- en finishmachines met programma-keuze in het bedienmenu. De…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X