Tips voor veilig werken op hoogte

Bij het uitvoeren van werkzaamheden op een werk- of bouwlocatie, spelen veiligheid en efficiëntie een belangrijke rol. Zo kan een verkeerde opstelling van de ladder, het uit balans raken van het lichaam of veel verplaatsingen leiden tot een onveilige werksituatie en verminderde productiviteit.

Je bent als werkgever verplicht om maatregelen te treffen bij een hoogteverschil van 2,5 meter of meer. Echter kan het ook al goed misgaan bij een val van minder hoog. Welke maatregelen moet je treffen voor een ergonomische en veilige werkomgeving?

Economische gevolgen

Naast de fysieke gevolgen van een val van hoogte, heeft het ook vaak economische gevolgen voor zowel de werknemer als werkgever. Denk daarbij aan oplopende ziektekosten, tijdelijke of permanente arbeidsongeschiktheid maar ook uitloop van projecten of forse boetes van de arbeidsinspectie. Veiligheidswaarborging voor werken op hoogte is dus ontzettend belangrijk. Je bent volgens de wet ook verplicht om voldoende maatregelen te treffen bij een hoogteverschil van 2,5 meter of meer.

Valbeveiliging

De valbeveiliging moet minstens één keer per jaar worden gecontroleerd. Voor je een veiligheidsharnas gaat gebruiken, moet je een instructie hebben gehad hoe je het moet gebruiken. Als je een harnas verkeerd gebruikt, kan dat bij een val tot ernstig letsel leiden. Maak de lijn vast aan een stevig en goedgekeurd ankerpunt.

Je zou misschien denken dat de grootste gevaren op het dak op de loer liggen, maar je moet ook het beklimmen van het dak niet vergeten. Als je een ladder gebruikt om op het dak te komen, moet de ladder minstens één meter boven het dakvlak uitsteken. Voorkom dat de ladder kan wegglijden door de ladder met een touw vast te binden.

Meestal gebruik je een steiger bij werken op hoogte, maar hoe controleer je de steiger? Pas een steiger nooit zelf aan, maar laat dit doen door een gecertificeerde steigerbouwer of neem contact op met Eyecatchersafety specialist in dakveiligheid. Controleer ook of alle staanders zijn ondersteund, er overal dubbele leuningen met kantplanken zijn aangebracht en beoordeel of de steiger niet overbelast wordt. Bekijk tot slot ook of het verankeringspatroon regelmatig is.

Let op de details

Natuurlijk gelden op het dak ook veiligheidsmaatregelen die niks te maken hebben met werken op hoogte. Denk aan bescherming tegen kou, brand of het struikelen over gereedschap. Vergeet ook niet PBM’s, zoals gehoorbescherming, hoofdbescherming, handbescherming en voetbescherming. Op deze manier blijft werken op hoogte een hoogtepunt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Bewustwording risico’s werkplek zorgt voor minder bedrijfsongevallen

03-02 Fouten maken is menselijk. Maar fouten door onwetendheid zouden niet voor mogen komen. Daarom…

Toeleveren

10.000 werkveiligheidsartikelen online aankopen

24-09 In de versgedrukte catalogus van Mewa staat een vernieuwd aanbod van hoogwaardige werkkledij en…

Werkplaatstechniek

De voordelen van veiligheidsschoenen

11-06 Het is gelukkig al heel erg lang geleden dat je met lood in je…

Werkplaatstechniek

Wiltec lanceert pakketten voor veilig werken in 1,5 meter-economie

06-05 Wiltec heeft haar veilig werken pakket uitgebreid en een full service concept ontwikkeld om…

Toeleveren

Signaleringspaneel

07-02 Treinmachinisten moeten snel een overzicht kunnen krijgen van de actuele status of kritieke situaties…

Verspanen

Klantvraag centraal bij zoektocht naar nieuwe producten

28-10 Op de stand van Technigro konden METAVAK-bezoekers dit jaar kennismaken met nieuwe geluidswerende wanden.…

Werkplaatstechniek

Minder ongelukken door slimme schoenzolen

11-06 Atos en startup Rcup hebben intelligente morfologische inlegzolen gelanceerd die klachten aan het bewegingsapparaat…

Personeel en Opleiding

Waarop letten bij het gebruik van handgereedschap

24-04 Vaak richten we al onze aandacht op het voorkomen van blessures van grote elektrische…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X