Topdeal beklonken op TechniShow

0

LVD heeft een grote 8 kW Phoenix fiberlaser met een snijbereik van 6×2 meter met be- en ontlaadsysteem verkocht aan Hoekman Roestvaststaal in Nieuwleusen. De deal is woensdag beklonken op de TechniShow.

Hoekman heeft vorig jaar geïnvesteerd in een tandem kantbank van LVD, waardoor het lengten van 7 meter kan kanten. Dat leidde al snel tot de vraag van klanten of het bedrijf ook tot 6 meter kon snijden. “Met deze investering kunnen we deze vraag straks invullen”, vertelt technisch directeur Gert Hoekman. “Het was het missende deel in onze productie.”

Frames uit plaatmateriaal
De roestvaststaalspecialist gaat de nieuwe lasersnijmachine onder andere inzetten voor de machinebouw ten behoeve van de voedingsmiddelenindustrie. Hier is de tendens om frames steeds meer direct uit plaatmateriaal te halen.  “Die worden nu nog veelal uit kokers gehaald”, legt Hoekman uit. “Maar de normen in de voedingsmiddelenindustrie zeggen: we willen geen gesloten ruimtes meer hebben omdat de kans op vervuiling zo veel mogelijk moet worden uitgesloten. En men wil overal goed bij kunnen om schoon te maken. Daar kun je op inspelen met plaatwerk. Daar is de hele aanschaf van deze machine op gestoeld.”

Snijkwaliteit
Hoekman heeft gekozen voor LVD omdat de Belgische machinebouwer een laservermogen van 8 kW op het formaat van 6×2 kon leveren. Bovendien waren de snijresultaten die LVD bij tests kon overleggen van een dusdanig niveau dat Hoekman hierin veel vertrouwen heeft. Dat een RVS-specialist als Hoekman kiest voor een fiberlaser in plaats van een CO2-laser zegt veel over de snijkwaliteit die met een fiberlaser op RVS kan worden gerealiseerd. Hoekman: “De afgelopen 2 jaar is die snijkwaliteit flink verbeterd. Ook als wij in de toekomst onze 3×1,5 m laser gaan vervangen, zullen we voor een fiber kiezen.”

Automatisch be- en ontladen
Daarnaast kon LVD alle opties op de machine leveren die Hoekman wilde: een nozzlewisselaar, een positioneringscamera en een camera die de nozzle controleert. En natuurlijk de automatisering om de machine te be- en ontladen. “Goede logistiek is bij het snijden van platen van 6×2 m  onontbeerlijk”, zegt Robin Heinzman van LVD. “Hiervoor leveren wij Hoekman een systeem van Starmatik, dat wij exclusief in de Benelux vertegenwoordigen.”

De nieuwe lasersnijmachine wordt over 20 weken geleverd.