Tosec combineert robotlassen met 5-assig frezen

Met de aanschaf van een nieuwe lasrobot biedt plaatwerkspecialist Tosec haar klanten niet alleen sneller en goedkoper laswerk met een constante, hoge kwaliteit, maar ook de combinatie van robotlassen en 5-assig frezen.

Lassen is niet nieuw voor Tosec. Al tientallen jaren verzorgt de Zwolse toeleverancier laswerk voor klanten in verschillende sectoren. Naast veel verschillende (semi)-handmatige apparatuur is daar nu dus ook een lasrobot bijgekomen. Ruim een jaar geleden is een testopstelling in gebruik genomen om het robotlassen in de praktijk te leren en om een geschikte lasrobot te kiezen, die goed past bij de wensen en producten van Tosec en haar klanten. Die testopstelling is nu vervangen door een nieuwe 6-assige lasrobot met MIG/MAG lasapparatuur en een 2.5 ton lasmanipulator. De robot is medio oktober in gebruik genomen en is inmiddels operationeel.

Lasrobot met lasmanipulator
De lasrobot bestaat uit twee werkopstellingen. Aan de ene zijde van de lasrobot staat een lasmanipulator met een draagvermogen van 2.5 ton. De manipulator, met een werkbereik van 2600 mm x 1000 mm (diameter x hoogte), is bedoeld voor zware, complexe lasconstructies die in kleine series of enkelstuk geproduceerd worden.
Aan de andere zijde van de lasrobot staan twee lastafels opgesteld. Deze tafels met een werkbereik van 1200 x 1200 x 1200 mm zijn geschikt voor het robotlassen in kleine, middelgrote en grote series. De lasrobot kan pendelen tussen de beide tafels. Wanneer de robot op de ene tafel aan het lassen is, kan de operator de andere tafel afladen en nieuwe producten opspannen. De lasrobot is uitgerust met moderne MIG/MAG lasapparatuur, een lasnaadvolgsysteem en offline programmeren om een snelle en efficiënte productie te garanderen.
De zesassige lasrobot ABB IRB 2600 is met lasequipment van EWM geleverd en geïnstalleerd door Kumoweld en RobWelding. RobWelding heeft de manipulator zodanig geëngineerd dat deze zowel geschikt is voor groot enkelstuks laswerk als seriematig laswerk. De krachten die in de manipulator optreden, heeft RobWelding volgens de FEM-methode doorberekend.
“Wij hebben deze investering gedaan om tegemoet te komen aan de behoeften in de markt. Tegelijkertijd hopen wij zo meer markt te creëren, want de nieuwe robot verhoogt ons rendement”, licht productiemanager Harry Middelkamp namens Tosec toe.

Combinatie met 5-assig frezen
De filosofie van Tosec is om de lasrobot te gebruiken in combinatie met het 5-assige verspaningscentrum Matec 50 HV. Deze freesmachine heeft een 5-assig werkbereik van 1.250 mm en sluit qua formaat goed aan op de afmetingen van de lasrobot. Hierdoor kunnen producten met weinig opspanningen op meerdere stations bewerkt worden. Producten die na het robotlassen nog een bewerking moeten ondergaan kunnen met dezelfde opspantechniek verplaatst worden naar de freesmachine. Hierdoor wordt er flink wat tijd bespaart, terwijl ook de nauwkeurigheid van het product sterk toeneemt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Lasrook toortsafzuiging voor robotlassen

19-02 In een omgeving waar gevaarlijke dampen worden gebruikt, is de bescherming van lassers altijd…

Personeel en Opleiding

Samenwerking Kumoweld en RTC Hardenberg

29-01 Kumoweld staat bij het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) geregistreerd als Erkend Opleider. Deze…

Featured

LAC wordt opgeheven

14-09 Het LAC is een applicatiecentrum waar gewerkt wordt aan lasrobotiserings- en lasautomatiseringsprojecten en individueel…

Verbinden

Esab maakt lassen met optimale booginstellingen makkelijker

12-09 Beide apparaten maken het gemakkelijker om te lassen met geoptimaliseerde booginstellingen omdat ze geavanceerde…

Personeel en Opleiding

Europees goud voor lasser Bart Willems

11-09 Het 3-daagse Europees kampioenschap voor beroepsonderwijs is zaterdagavond afgesloten met een feestelijke ceremonie en…

Verbinden

Lassen zonder zorgen

06-09 Of het nu gaat om lasmachines, lastoortsen of lasdraad, handmatig lassen, robotlassen of volledige…

Oppervlaktetechniek

Lassen en slijpen zonder compromissen

30-08 Experts van 3M zullen op de beurs aanwezig zijn om de uitdagingen, waar de…

Automatisering

Beter lassen in scheepsbouw met KI

17-04 Betrouwbare en tegelijkertijd effectieve lasprocessen zijn van groot belang in de scheepsbouw. Geautomatiseerde processen…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?