Tosec combineert robotlassen met 5-assig frezen

Met de aanschaf van een nieuwe lasrobot biedt plaatwerkspecialist Tosec haar klanten niet alleen sneller en goedkoper laswerk met een constante, hoge kwaliteit, maar ook de combinatie van robotlassen en 5-assig frezen.

Lassen is niet nieuw voor Tosec. Al tientallen jaren verzorgt de Zwolse toeleverancier laswerk voor klanten in verschillende sectoren. Naast veel verschillende (semi)-handmatige apparatuur is daar nu dus ook een lasrobot bijgekomen. Ruim een jaar geleden is een testopstelling in gebruik genomen om het robotlassen in de praktijk te leren en om een geschikte lasrobot te kiezen, die goed past bij de wensen en producten van Tosec en haar klanten. Die testopstelling is nu vervangen door een nieuwe 6-assige lasrobot met MIG/MAG lasapparatuur en een 2.5 ton lasmanipulator. De robot is medio oktober in gebruik genomen en is inmiddels operationeel.

Lasrobot met lasmanipulator
De lasrobot bestaat uit twee werkopstellingen. Aan de ene zijde van de lasrobot staat een lasmanipulator met een draagvermogen van 2.5 ton. De manipulator, met een werkbereik van 2600 mm x 1000 mm (diameter x hoogte), is bedoeld voor zware, complexe lasconstructies die in kleine series of enkelstuk geproduceerd worden.
Aan de andere zijde van de lasrobot staan twee lastafels opgesteld. Deze tafels met een werkbereik van 1200 x 1200 x 1200 mm zijn geschikt voor het robotlassen in kleine, middelgrote en grote series. De lasrobot kan pendelen tussen de beide tafels. Wanneer de robot op de ene tafel aan het lassen is, kan de operator de andere tafel afladen en nieuwe producten opspannen. De lasrobot is uitgerust met moderne MIG/MAG lasapparatuur, een lasnaadvolgsysteem en offline programmeren om een snelle en efficiënte productie te garanderen.
De zesassige lasrobot ABB IRB 2600 is met lasequipment van EWM geleverd en geïnstalleerd door Kumoweld en RobWelding. RobWelding heeft de manipulator zodanig geëngineerd dat deze zowel geschikt is voor groot enkelstuks laswerk als seriematig laswerk. De krachten die in de manipulator optreden, heeft RobWelding volgens de FEM-methode doorberekend.
“Wij hebben deze investering gedaan om tegemoet te komen aan de behoeften in de markt. Tegelijkertijd hopen wij zo meer markt te creëren, want de nieuwe robot verhoogt ons rendement”, licht productiemanager Harry Middelkamp namens Tosec toe.

Combinatie met 5-assig frezen
De filosofie van Tosec is om de lasrobot te gebruiken in combinatie met het 5-assige verspaningscentrum Matec 50 HV. Deze freesmachine heeft een 5-assig werkbereik van 1.250 mm en sluit qua formaat goed aan op de afmetingen van de lasrobot. Hierdoor kunnen producten met weinig opspanningen op meerdere stations bewerkt worden. Producten die na het robotlassen nog een bewerking moeten ondergaan kunnen met dezelfde opspantechniek verplaatst worden naar de freesmachine. Hierdoor wordt er flink wat tijd bespaart, terwijl ook de nauwkeurigheid van het product sterk toeneemt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Nederlands Kampioenschap Lassen bij SMEOT

13-03 Hier strijden studenten uit het hele land tegen elkaar om het eremetaal inclusief podiumplek.…

Verbinden

Valk Welding en Oqton versnellen productie met robotlassen

30-01 De Valk Welding ARP powered by Oqton maakt tien keer sneller programmeren mogelijk dan…

Verbinden

Vergrijzing noopt Van Aarsen tot robotlassen

25-01 “We hebben op dit moment nog voldoende handlassers, maar merken dat onze populatie ouder…

Verbinden

Productief en spatvrij lassen met lage warmte-inbreng

24-01 Bij het robotiseren van een lasproces kunnen niet alleen de werkzaamheden door een robot…

Verbinden

Kunstmatige intelligentie verbetert lasprocessen in scheepsbouw

05-09 Deze processen bereiken echter hun grenzen wanneer er enkelstuks geproduceerd worden, er fabricageafwijkingen ontstaan…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

Personeel en Opleiding

OOM prikkelt lassers

25-08 Met dit loopbaaninstrument wil OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking,…

Personeel en Opleiding

Summa College start opleiding robotlassen

25-08 Op de Brainport Industries Campus in Eindhoven wordt gebruikgemaakt van de nieuwste apparatuur. Merkonafhankelijk…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen