Totaaloplossingen voor gereedschappenbeheer; Ready for Industry 4.0

Op een grote stand van 420 vierkante meter presenteert Zoller op de EMO tien innovaties, 36 voorinstel-, meet- en controle-apparaten en omvangrijke softwareoplossingen voor toolmanagement. Daarmee laat de Duitse fabrikant zien dat ze veel meer is dan een producent van voorinstelapparaten voor gereedschappen. Zoller biedt tegenwoordig totaaloplossingen voor het beheer van gereedschappen vanaf de CAM-werkplek tot en met de machine. Daarbij is alles erop gericht dat de verspaner zo snel mogelijk van tekening tot product komt, met een gegarandeerde kwaliteit en proceszekerheid.

Zoller is al meer dan 75 jaar actief. Een bezoek aan de hoofdvestiging in het Zuid-Duitse Pleidelsheim maakt duidelijk dat we hier te maken hebben met een topfabrikant, die zich bewust is van haar leidende positie in de markt en die er alles aan doet om haar status waar te maken en te behouden. Zoller ontwikkelt en produceert alles zelf. Dat geldt voor de mechanische en elektronische onderdelen én de software. Van de 340 medewerkers in Pleidelsheim houden zich er 40 bezig met de ontwikkeling van software. De grote waarde hiervan is reeds lang geleden door Zoller onderkend en deze wordt in het tijdperk van Industrie 4.0 alleen maar groter.

Daarnaast worden uitsluitend componenten van topfabrikanten gebruikt, zoals duidelijk wordt gemaakt in een vitrine in de montage-afdeling. Alles zelf maken en topcomponenten gebruiken zijn twee vaste onderdelen van de bedrijfsfilosofie. Het derde onderdeel van deze filosofie is service. Daarom wordt ook al meer dan 30 jaar een innige relatie onderhouden met Laagland, dat Zoller in Nederland vertegenwoordigt.

Tijdwinst en kostenbesparing
De focus van Zoller lag aanvankelijk uitsluitend op voorinstelapparatuur. Daaraan dankt het bedrijf de grootste bekendheid, ook in Nederland. Met deze apparaten kan een flinke tijdwinst worden behaald bij het instellen van een CNC-machine. Zoller rekent zelf met 3 minuten op elke gereedschapsinstelling. Dat is een voorzichtige schatting, in de automobielindustrie zijn berekeningen gemaakt dat het dik vier minuten scheelt wanneer een gereedschap vooraf is ingesteld en gemeten in plaats van onvoorbereid, ongemeten en oningesteld op de machine komt. “Die tijd kun je je niet veroorloven op een dure CNC-machine. Die moet je alleen gebruiken om producten op te maken”, zegt Jörg Seyfferle, sales manager export. “En het voordeel is niet alleen tijdwinst. Voorinstellen zorgt ook voor een betere kwaliteit en procesbeheersing. Het maximaal benutten van alle snijkanten reduceert de gereedschapskosten. Goed ingesteld en gemeten gereedschap zorgt er ook voor dat het eerste werkstuk meteen goed is. Dat betekent minder uitval en minder herstelwerkzaamheden. De investering in een Zoller wordt vaak in zeer korte tijd al terugverdiend.”

Alles onder controle
Wereldwijd heeft Zoller inmiddels meer dan 40.000 voorinstelapparaten geïnstalleerd. Michel Francken, productmanager voor Zoller bij Laagland, weet dat er in Nederland zo’n 500 apparaten zijn geplaatst. De oudste dateren van de begin jaren tachtig. Dit aantal groeit omdat nauwkeurigheid en snelheid steeds belangrijker worden in het verspaningsproces. Alles moet vooraf en tijdens het bewerkingsproces worden gecontroleerd en achteraf worden verantwoord in meetrapporten. De Zoller levert een belangrijke bijdrage aan de procesbeheersing en de interne controle.

Zien is begrijpen
In Nederland worden het instapmodel (het nieuwste dat op de EMO is te zien is de smileCompact) en ook het topmodel Venturion veel verkocht. “Omdat we hier veel toeleveranciers hebben”, verklaart Francken. “Die zijn gebaat bij snelheid maar ook bij flexibiliteit omdat ze vandaag vaak niet weten wat ze volgende week gaan maken.”
Franckens ervaring is dat verspaners het voorinstellen van gereedschappen even moeten zien om te begrijpen welke enorme voordelen dit kan brengen. “We hebben een Zoller demobus waarmee we bij klanten langs gaan om in de praktijk te demonstreren en te testen. Het komt regelmatig voor dat ik het apparaat achter kan laten.”

Elk apparaat klantspecifiek
Wat opvalt bij Zoller is de enorme variatie in alle modellen, zowel in het voorinstellen zelf als ook in de meet- en controle aspecten. In welke branche je ook actief bent, of je nu een grote speler in de automotive bent of een kleine slijper met twee of drie CNC machines, iedereen kan een apparaat precies op maat krijgen. “Dat komt omdat Zoller aan de slag gaat met alles wat de klant maar vraagt en aan feedback geeft”, zegt Francken.  “Als Zoller er iets in ziet dan maken ze het gewoon en stoppen ze het bijvoorbeeld in de nieuwste software release. Toen ik begon kon de software 105 snijkantvormen herkennen, nu zijn dat er al meer dan 230.
Dat heeft geresulteerd in een breed assortiment. Eigenlijk zijn alle apparaten  die in Pleidelsheim worden geproduceerd klantspecifiek qua software en hardware, met specificaties (lengte, diameter et cetera) die precies zijn toegespitst op de gereedschappen die de klant gebruikt.

Compleet gereedschapsbeheer
Bij voorinstelapparaten zijn er nog steeds allerlei innovaties, die de apparaten beter en toegankelijker maken. De bediening is intuïtief en gaat vooral via simpele iconen en bevat nog maar weinig tekst. Maar het zijn wel steeds minder standalone apparaten. Steeds meer zijn de voorinstelapparaten een geïntegreerd onderdeel van het totale proces van gereedschapsbeheer. En dat is waar Zoller zich steeds nadrukkelijker op richt. Het bedrijf doet dat met TMS (Tool Management Solutions) waarmee de klant zijn tooldata altijd en overal tot zijn beschikking heeft. “We merken al langer dat er steeds meer vraag is naar toolmanagement”, zegt Jörg Seyfferle. “Vanuit Zoller ligt daar dan ook al een aantal jaren een enorme focus op.”
In de showroom van Zoller staat  de ‘cockpit’ opgesteld met meerdere grote beeldschermen,, Een demonstratie in deze cockpit maakt duidelijk wat er allemaal al mogelijk is. Als het om gereedschappen gaat, kunnen alle afdelingen binnen een bedrijf toegang hebben tot en werken met dezelfde databases. Data hoeven maar een keer te worden gegenereerd, wat de foutkans reduceert, de transparantie verhoogt en meerwerk elimineert.

Volledig geautomatiseerd
Men kan eenvoudig beginnen met TMS , maar TMS kan ook een volledig geautomatiseerd systeem zijn. Je kunt TMS koppelen aan alle CAM-systemen en ERP-systemen en ook aan automatische voorraadkastsystemen. Door deze integratie van systemen ontstaat er maximale proceszekerheid.

Zoller, hal 3, stand 18

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Ruimer met negen levens

13-02 Het bijzondere aan de FixReam 700 ruimers is hun veelvuldige bruikbaarheid. Deze wordt bereikt…

Verspanen

Automatiseringspakket voor kleinere werkplaats

15-01 Met de DA300 voor 5-assige verticale bewerking heeft Makino een sterke positie verworven in…

Bedrijf en Economie

Laagland heeft flinke groeiambities

18-12 Cammeraat is benoemd tot algemeen directeur en heeft flinke groeiambities met beide bedrijven. Hij…

Verspanen

Taiwan pakt de spotlights op EMO met slimme oplossingen

23-10 Dat deed het land niet alleen met exposanten, die toekomstgerichte conceptproducten aan de wereld…

Verspanen

Mapal introduceert nieuwe gereedschappen

08-10 Een hoogtepunt op de stand van Mapal tijdens de EMO waren de MEGA-Deep-Drill-Steel diepgatboren.…

Verspanen

EMO Hannover is geopend

19-09 Onder het motto Innovate Manufacturing is de vakbeurs een centraal platform voor alle aspecten…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Heller vanaf basis ontworpen voor flexibele serieproductie

12-09 Naast de gebruikelijke hoge snijprestaties en precisie, zijn de vrije spaanval, korte stilstandtijden, optimale…

Verspanen

Matsuura met vier automatiseringsoplossingen op EMO

12-09 De Japanse fabrikant van hoogwaardige bewerkingscentra presenteert voor het eerst de MAM72-42V met een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV