Translas demonstreert effectieve lasrookafzuiging

Translas, de Nederlandse fabrikant van lastoortsen, heeft zijn assortiment uitgebreid met een serie mobiele filtratie-units onder de naam ClearO2. Al deze units zijn ontworpen voor een effectieve werking van de 7XE Extractor-afzuigtoorts. De complete lijn hoogvacuümunits ClearO2 en de nieuwste afzuigtoortsen zullen voor het eerst live worden gedemonstreerd op de Euroblech.

De 7XE Extractor met een ClearO2-unit verwijdert tussen 90% en 95% van de lasrook direct bij de bron en filtert deze met een efficiëntie > IFA 99,8%.

Onvoldoende afzuiging
Lasrook bevat dampen, gassen en rookdeeltjes die een gevaar voor de gezondheid vormen. Men gaat ervan uit dat lokale afzuigarmen, afzuigkappen en mobiele filters lassers adequaat beschermen tegen blootstelling aan lasrook. Maar in de praktijk blijken deze maatregelen vaak onvoldoende effectief: niet alleen voor de lassers zelf, maar ook voor medewerkers die in de directe omgeving werken.

Afzuiging direct bij de bron
Zoals onderzocht door onderzoeksinstituut TNO blijkt afzuiging direct bij de bron de veiligste oplossing omdat schadelijke lasrook niet langer rechtstreeks vrijkomt en de door medewerkers kan worden ingeademd. De 7XE Extractor afzuigtoorts reduceert de hoeveelheid lasrook op de werkplek tot minder dan 1 mg / m3 gedurende een 8-urige werkdag (de wettelijke norm voor lasrook). De 7XE Extractor kan voor bijna ieder MIG / MAG-lasproces worden gebruikt.

Geïntegreerde rookafzuiging
De afzuigtoortsen van Translas beschikken over een ingebouwde extractiemodule aan het gasmondstuk. Het gasmondstuk heeft een gasopening van 12 mm en is conisch en waardoor zicht en toegankelijkheid tot de las optimaal zijn. De 7XE Extractor is een lichte lastoorts – variërend van slechts 1,1 kg tot 1,5 kg (lichter dan een gewone watergekoelde 510-lastoorts). Vanwege de kleine omvang van de handgreep en de ergonomische vorm, voelt de lasser geen verschil tussen de 7XE afzuigtoorts en een standaard lastoorts.
De 7XE Mini Extractor weegt slechts 1,1 kg en heeft een kleine handgreep en mondstuk en een kleine conische slang (van 30 mm tot 38 mm). De Mini is speciaal ontwikkeld voor laswerkzaamheden waar constant van positie moet worden veranderd, zoals bij handmatige laswerkzaamheden aan auto’s. De afzuigtoortsen van Translas zijn leverbaar met een kunststof of met een metalen zwanenhals. De metalen zwanenhals heeft de voorkeur voor omgevingen met een hogere impact (7XE Mini Extractor is alleen beschikbaar met metalen zwanenhals). Alle 7XE Extractor-lastoortsen, zowel gas- als watergekoeld, hebben een 100% inschakelduur.

Hoogvacuüm
Afzuiging direct bij de bron vereist een hoge afzuigsnelheid en lage luchtvolumes om de lasdampen efficiënt te kunnen verwijderen. Aansluiting op een hoog hoogvacuüm afzuigunit, zoals een ClearO2-unit, is daarom noodzakelijk. De ClearO2-filterunits zijn speciaal ontworpen voor de 7XE Extractor-afzuigtoortsen en zijn de enige draagbare filtratie-oplossing van dit formaat die geschikt is voor een hoog volume lasomgeving. De 7XE Extractor & ClearO2 filtratie-oplossing is een krachtig, flexibel systeem dat voor een verscheidenheid aan lastoepassingen kan worden ingezet. Door de beperkte grootte en draagbaarheid is het systeem uitstekend geschikt voor toepassingen waar een hoge mobiliteit gewenst is, zoals scheepsbouw of grote gefabriceerde componenten. Het systeem kan moeiteloos naar de gewenste locatie worden verplaatst. ClearO2 is ontwikkeld door Fumator Absaugtechnik.

Translas, hal 13, stand G57

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Valk Welding Groep over naar derde generatie

05-09 Het eigendom, waarvan de overdracht al in 2018 voor 49% heeft plaatsgevonden, is nu…

Verbinden

Kunstmatige intelligentie verbetert lasprocessen in scheepsbouw

05-09 Deze processen bereiken echter hun grenzen wanneer er enkelstuks geproduceerd worden, er fabricageafwijkingen ontstaan…

Toeleveren

Compact afzuigapparaat

28-04 De fabrikant heeft het mobiele hoogvacuüm-afzuigapparaat consequent doorontwikkeld en nog handiger gemaakt. De slanke…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

MetavakNieuws

Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

03-10 Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei…

Personeel en Opleiding

OOM prikkelt lassers

25-08 Met dit loopbaaninstrument wil OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking,…

Featured

Rechtstreeks van de las naar schone lucht in de hal

23-08 De kwaliteit van de ademlucht in de hal was op aanvaardbaar niveau. Maar in…

Verbinden

Gebruiksvriendelijk TIG-lassen

16-08 Zo is de nieuwe besturing met het kleurendisplay van 7″ overzichtelijk en intuïtief te…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen