Tuwi levert Durma fiberlaser en kantbank aan Van Alphen Metaal

Met de komst van een fiberlasersnijmachine en een kantbank van Durma heeft Van Alphen Metaal in Drunen een flinke moderniseringsslag gemaakt. Beide machines zijn geleverd door Tuwi.

Van Alphen Metaal is het bedrijf van de broers Cor en Ronnie van Alphen. Zij en hun tien medewerkers zijn gespecialiseerd in het snijden en kanten van staal en RVS, maar ze kunnen ook kleinschalige machinebouw compleet verzorgen vanaf de engineering tot en met de assemblage. “Onze kracht is vooral de snelle levering”, zegt Cor. “Klanten die ’s morgens bellen voor een order, kunnen deze vaak dezelfde dag nog afhalen.”

Dun materiaal
Zoals zoveel metaalbewerkers in Brabant is ook Van Alphen Metaal begonnen met een kleine gebruikte kantbank uit een faillissement. Het snijwerk werd in eerste instantie uitbesteed.  Maar met het groeien van het bedrijf ontstond ook de wens om alle bewerkingen in eigen huis te kunnen doen en zo is het machinepark geleidelijk aan uitgebreid.  Om zelf te kunnen snijden is een kleine tien jaar geleden een waterstraalsnijmachine gekocht. “Daar zagen we toen de meeste kansen in”, aldus Cor. “Want voor de laser was er destijds al veel concurrentie. En bovendien kun je met water zowel dik als ook dun materiaal snijden.”
Maar op zeker moment zat de waterjet zo vol, dat het snijden van dun plaatmateriaal weer allemaal werd uitbesteed. Daarom zijn Cor en Ronnie vorig jaar opnieuw gaan nadenken of een laser toch niet rendabel zou zijn. De fiberlaser is immers in opmars en daarmee is lasersnijden voor veel meer bedrijven financieel haalbaar geworden. “We voorzagen dat we met de komst van een fiberlaser meer dun materiaal zouden gaan snijden en dat moet ook worden gekant.  Onze bestaande kantbank schoot daarvoor qua nauwkeurigheid en snelheid tekort. We hadden dus ook een nieuwe kantbank nodig en hebben besloten om die hele investering maar in één keer te doen.”

Fiberlaser
Van Alphen is hiervoor in zee gegaan met Tuwi, de machineleverancier in Winterswijk. “We hadden van hun onder andere al een tapmachine en een bandzaag en zijn erg tevreden over hun service en de deskundigheid die ze uitstralen.”
Tuwi heeft machines geleverd van het Turkse fabricaat Durma. De fiberlaser heeft een formaat van 3×1,5 m. Hij is voorzien van zijbelading, wat het een mooi compact geheel maakt. De machine is uitgerust van een 3 kW laserbron. Van Alphen snijdt hiermee staal tot 10 mm en RVS tot 5 mm. Binnenkort wordt er echter een stikstoftank geplaatst en dan kan RVS tot 8 mm worden gesneden.

MetaalNieuws-van-alphen-fiber

De fiberlaser heeft een formaat van 3×1,5 m. Hij is voorzien van zijbelading, wat het een mooi compact geheel maakt. De machine is uitgerust van een 3 kW laserbron.

De machine is eind vorig jaar geplaatst. Omdat lasersnijden een nieuwe bewerking is voor Van Alphen Metaal heeft Tuwi eerst Ronnie en Cor en daarna ook de operators – veel uitgebreider – goed geïnstrueerd. “Eigenlijk loopt het van meet af aan goed”, zegt Cor. “Het is natuurlijk een leerproces. Door de ervaring die je opdoet weet je op zeker moment wat je moet doen als een snede niet helemaal mooi is. Tuwi heeft daarbij ook goede adviezen gegeven: probeer eens een andere nozzle of pas de gasdruk aan. Zo hebben we de eerste maanden steeds verder kunnen finetunen. Dat is allemaal achter de rug. De machine snijdt nu optimaal.”

Kantbank
De Durma kantbank is al iets eerder geïnstalleerd, inclusief een compleet nieuwe gereedschappenset van Rolleri. Deze bank is 4 meter breed en de perskracht is 220 ton. De bestaande bank, die is blijven staan, heeft maar 150 ton perskracht. Qua dikte kan Van Alphen nu dus meer. De machine heeft een grote daglicht opening en belangrijk zijn ook de Wila hydraulische klemmingen boven en onder. Van Alphen maakt veel kleine series van 1 tot 5 stuks en moet dus snel de gereedschappen kunnen wisselen. De machine is daarnaast voorzien van de gebruiksvriendelijke DA66 Touch besturing van Delem. “We willen in de toekomst offline gaan programmeren en deze besturing is daar op voorbereid.”

Bij de kantbank bleek eens te meer dat de keuze voor Tuwi als leverancier een goede is geweest. De bovenopname was van binnen niet gehard en daarmee eigenlijk niet geschikt voor de zware gereedschappen. Cor en Ronnie van Alphen voorzagen hiermee op termijn problemen. “Tuwi heeft een hoogwaardiger bovenopname geplaatst. Binnen vier weken was alles kosteloos omgesteld en ingeregeld. Daar was geen enkele discussie over. Dat maak je wel eens anders mee.”

De omzet in dunne plaat is door de investeringen al flink toegenomen. De klantenkring wordt breder en Van Alphen Metaal doet ook meer voor bestaande klanten. “Zo was er een klant die  het snijwerk aanleverde en wij mochten dat dan kanten en lassen. Nu snijden we het materiaal ook voor hem”, zegt Cor van Alphen tevreden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

ERBA koopt 12 kW fiber lasersnijder van Amada

01-10 Jolanda van Soest van de ERBA Groep vertelt: “Ons bedrijf is continu in ontwikkeling…

MetavakNieuws

Carmitech focust met CoastOne en Penta Laser

29-09 Carmitech is al een aantal jaren actief en heeft als machineleverancier verschillende machines in…

MetavakNieuws

Besten Machines pakt uit met Haco

25-09 Maar het accent zal vooral op Haco liggen. Besten Machines is sinds begin dit…

Plaatbewerking

Fiber Laser Benelux gaat live snijden op METAVAK

23-09 Dat was vorig jaar ook al de bedoeling, maar daar is het om de…

MetavakNieuws

Beurspresentatie van Tuwi is live en virtueel

22-09 Van Geka springt de nieuwe CNC gestuurde plasmasnijmachine GCS-P 3015 in het oog. Deze…

Plaatbewerking

Xteg opent Benelux-vestiging in Enschede

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

Plaatbewerking

Posthumus levert OMP fiberlasers voor buis en profiel

19-06 De OMP Group heeft een uitgebreid kwalitatief hoogwaardig leveringsprogramma, dat onder andere bestaat uit…

Plaatbewerking

Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema

16-06 WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X