Twaalfde Demoweek demonstreert ’techniek voor morgen’

Van dinsdag 26 februari tot en met vrijdag 1 maart organiseren negen bedrijven in Veenendaal en Ede voor de twaalfde maal de Demoweek. Deze keer heeft de gezamenlijke presentatie van ontwikkelingen op het gebied van verspaningstechnologie als motto ‘techniek voor morgen’.

Aan het tweejaarlijkse evenement nemen de volgende bedrijven deel: Bemet International, Bendertechniek, Cellro, DMG/Mori Seiki Benelux, Dormer Tools, Dymato, Heidenhain Nederland, Mitutoyo Nederland en 3D Worknet. Belangrijke thema’s tijdens de Demoweek zijn automatisering, precisiebewerking, efficiëntie van het verspaningsproces, hoogwaardige meettechniek en besturingstechniek. Daarnaast is er aandacht voor opleidingen, onderhoud en service.

Machineprogramma’s
Een greep uit het expositieaanbod maakt de veelzijdigheid van de Demoweek als up-date event voor de metaalverwerkende industrie duidelijk. DMG/Mori Seiki, Bendertechniek en Dymato demonstreren een dwarsdoorsnede uit hun uitgebreide machineprogramma’s. Importeur Bendertechniek presenteert naast de XIOS bedfreesmachine van Zayer, met een in twee assen bestuurbare freeskop, een tweetal Matsuura bewerkingscentra, geschikt voor zwaar verspanen. Van Hwacheon wordt het horizontale bewerkingscentrum Hi-Tech 450A LYMC geëxposeerd. DMG/Mori Seiki focust met een aantal universele freesmachines op het 5-assig bewerken. Deze machines, van de ‘monoblock’-generatie, lenen zich vanwege hun zeer hoge stijfheid en stabiliteit voor zwaar, nauwkeurig frezen. Ook is er aandacht voor mogelijkheden om draai- en freesmachines met systemen voor werkstukbelading of pallethandling met robots te automatiseren. In de categorie draaien wordt onder andere de Sprint 50 van Gildemeister gedemonstreerd.

Dymato laat met het RXP500DSC bewerkingscentrum van Röders zien dat het 5-assig frezen van tandwielen een goed beheersbaar proces kan zijn. Aandachttrekker is voorts de nieuwe MV-draadvonkmachine van Mitsubishi, die voorzien is van diverse innovatieve functies. Ook wordt aandacht gevraagd voor het nieuwe horizontale bewerkingscentrum HPZ Trunnion van Handtmann. Een andere noviteit vormt de XD-32H van Hanwha (Zuid-Korea), een snelle langdraaimachine voor de compleetbewerking van lange, slanke delen.

Op vele bewerkingsmachines worden ook ditmaal weer de gereedschappen van Dormer Tools gedemonstreerd. Dormer vraagt met name aandacht voor de ‘multi application range’, gereedschappen die goed presteren bij een breed scala aan materialen, waaronder een nieuw assortiment roltappen en de VHM-frezen van de S800-serie.

Automatisering
Automatisering, die bij alle Demoweek-deelnemers aan bod komt, vormt bij Cellro en Bemet het hoofdthema. Cellro profileert zich daarbij als ontwikkelaar van flexibele automatiseringsoplossingen voor kleine series. Tijdens de Demoweek wordt de X10 gelanceerd, een laagdrempelige, compacte robotcel die aan een frees- of draaibank kan worden gekoppeld, maar ook stand alone kan afbramen. Software-ontwikkelaar Bemet, onder andere bekend van het ERP-programma ‘Plan-de-CAMpagne’ en het gereedschapbeheersysteem APM, grijpt de Demoweek aan om een tweetal apps (managementinformatie en relatiebeheer) voor te stellen die voor Plan-de-CAMpagne zijn ontwikkeld. Daarnaast laat Bemet in een expositie zien welke resultaten een aantal klanten met de software hebben bereikt.

Mitutoyo geeft ditmaal acte de présence in de demoruimte van Cellro, waar het nieuwe Ko-ga-me micromeetsysteem in een van de robotcellen is geïntegreerd. Dit meetsysteem is compact en licht; het kan gemakkelijk horizontaal of verticaal in bestaande en nieuwe productielijnen worden ingepast. Op een 3D-coördinatenmeetmachine uit de Crysta Apex serie is als innovatie een ruwheidsmeter geïntegreerd. Voorts wijst Mitutoyo op de mogelijkheden van statistische procescontrole (SPC).

Bij Heidenhain wordt op een testopstelling het verschil gedemonstreerd van indirecte positiemeting met bijvoorbeeld encoders en directe positiemeting met linialen. Daarnaast wordt een nieuwe generatie tastsystemen voorgesteld, waarbij de signaaloverdracht zowel optisch, door middel van infraroodlicht, als radiografisch kan geschieden. Ook vraagt het bedrijf aandacht voor kennisoverdracht, bijvoorbeeld via de Heidenhain Interactieve Training (HIT).

In eigen huis of bij een van de Demoweek deelnemers zal 3D Worknet zich opnieuw profileren als dienstverlenend bedrijf op het gebied van 3D-printtechnieken. De onderneming vervaardigt vanuit 3D-bestanden producten in opdracht van klanten uit zeer uiteenlopende sectoren (architectuur, medische techniek, de kunstenaarswereld enzovoort). Gefocust zal worden op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van metaalprinters en printers voor grote producten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Personeel en Opleiding

Ruim baan voor verspanend talent in Drenthe

20-11 Na grondig vooronderzoek en vele gesprekken is besloten samen te werken met STODT, technische…

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Automatisering

Maakt automatisering het oog van de vakman overbodig?

27-06 Bij de tweede editie van Tuwi Next op de hoofdvestiging van machineleverancier Tuwi in…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

31-05 Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak…

Plaatbewerking

Automatisering hét thema op Tuwi Next

09-05 Met het oog op het nijpende personeelstekort en de wens om productieprocessen zo snel…

Verspanen

Tech Demoweek heeft nu echt de deuren geopend. Dit zijn de highlights.

15-03 De redactie van MetaalNieuws bracht op de eerste dag van de Tech Demoweek een…

Verspanen

MetaalNieuws thema/special Verspanen / Machineering 2023

20-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV