Twee jubilarissen

Het is feest in Veenendaal. Bij het bedrijf van Erwin en Jolanda van Soest worden twee bijzondere jubilea gevierd. Precies vijfentwintig jaar geleden werd daar de eerste lasersnijder van Amada geleverd. En laseroperator van het eerste uur Cees Drost viert ook zijn vijfentwintigjarig dienstverband bij de metaalspecialist. Met recht reden voor een feestje!

Cees Drost en Erwin van Soest kijken met plezier terug op de laatste 25 jaar en kijken uit naar de komst van de nieuwe 12Kw fiber laser.

“Vijfentwintig jaar geleden kocht mijn vader, destijds producent van stalen bekistingsystemen, de BETA-laser van Amada”, vertelt Erwin. “Ik kwam toen net van school, maar hij wilde alleen in deze machine investeren als ik hiermee aan de slag ging. Hij had de laser nog nooit werkend gezien en hem van een plaatje gekocht. Toen we hem voor het eerst zagen staan, op de TechniShow in Utrecht, schrokken we wel even. Wat een enorme machine. We hadden net een grote order ontvangen voor het maken van de betonmallen voor de tunnelsegmenten van Calais naar Dover. Nauwkeurigheid was een vereiste. Met de lasersnijder konden we veel preciezer gaan werken.

Voordat de lasersnijder geleverd werd, lieten we de platen plasma of autogeen snijden en werd er veel geknipt, geponst en geboord. Daarna waren we nog veel tijd kwijt aan het nabewerken. Al snel kregen we meer snijopdrachten en na drie jaar kwam er al een tweede lasersnijder bij. Achteraf gezien is de komst van de BETA-lasersnijder het begin geweest van ERBA Plaatbewerking, wat nu ERBA Veenendaal is.”

Doorgroeien

Operator van het eerste uur Cees Drost weet het nog goed. “De komst van de lasersnijder was toen best speciaal”, vertelt hij. “De markt was destijds nog lang niet zo groot als nu. Ik werkte in die tijd als draaier en frezer en mocht als één van de eersten met de lasersnijder aan de slag. Ik heb zo’n acht jaar aan de laser gewerkt. In de jaren bij ERBA heb ik telkens de kans gekregen om door te groeien. Nu werk ik als programmeur, waarbij ik ook de inkoop van het plaatmateriaal en het beheer van ons automatische magazijn voor mijn rekening neem. Tot voor kort deed ik dat samen met mijn zoon Johan. Hij is hier ooit als vakantiewerker begonnen en na wat omzwervingen kwam hij samen met mij als programmeur te werken. Best bijzonder, maar vooral heel leuk. Er is niks makkelijker en leuker dan samenwerken met je zoon. Onlangs is hij doorgegroeid naar werkvoorbereider bij ERBA Buisbewerking. Een mooie stap, die ik hem enorm gun. Het is mooi dat ERBA hem, net als mij, de mogelijkheid biedt om door te groeien binnen het bedrijf. “

Emotionele waarde

De BETA-lasersnijder wordt binnenkort wel vervangen voor een nieuwe Amada 12 kW fiber laser. Erwin: “We hebben de BETA vooral uit nostalgisch oogpunt werkend gehouden. De machine draaide los van ons voorraadsysteem, want deze machine heeft een eigen magazijn met tien lades. Alle andere lasersnijders zijn inmiddels al twee of drie keer vervangen, maar omdat dit de eerste is, hangt er toch een emotionele waarde aan. Toen we merkten dat de onderdelen lastiger te verkrijgen waren, hebben we een ‘donor’ machine gekocht. Op een geven moment wordt het je eer te na om de machine op te geven. Nu zijn we, ondanks de vijf lasers die we al hebben staan, toe aan meer snijcapaciteit. Na veel mooie jaren is het nu tijd om afscheid te nemen en ruimte te maken voor nieuwe moderne technologie!

De BETA-laser van Amada en Cees Drost, laseroperator van het eerste uur, vieren allebei hun 25-jarig dienstverband bij ERBA Veenendaal. Cees – inmiddels programmeur - blijft nog wel even, maar de laser gaat binnenkort weg.

De BETA-laser van Amada en Cees Drost, laseroperator van het eerste uur, vieren allebei hun 25-jarig dienstverband bij ERBA Veenendaal. Cees – inmiddels programmeur – blijft nog wel even, maar de laser gaat binnenkort weg.

Investeren in machines en mensen

Erwin en Cees kijken met plezier terug op de laatste vijfentwintig jaar, maar beide kijken zeker ook vooruit. “Innovatie is een belangrijk onderdeel van ons bedrijf”, legt Erwin uit. “We investeren in nieuwe machines en specialiseren ons steeds meer in het samenstellen van producten. En natuurlijk investeren we in onze mensen.” Dat beaamt Cees direct; “ERBA is een familiebedrijf en zo voelt het voor mij ook. In de omgang met elkaar, het starten van BVS Sociaal Metaal waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt; iedereen is hier gelijk. De Amada BETA gaat dan wel weg, maar ik blijf graag nog even!”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

26-10 Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award.…

Plaatbewerking

Senfeng laser perfecte oplossing voor Hutten Machinery

29-09 Hutten Machinery is een klein metaalbedrijf. Frank Hutten runt het samen met zijn vrouw…

Plaatbewerking

Orfa Visser is weer terug bij Bystronic

28-09 Orfa Visser is een begrip in de Nederlandse metaalbewerkingsindustrie. Het bijna 100 jaar oude…

Plaatbewerking

Amada 50 jaar in Duitsland: ‘Samen groeien met onze klanten’

05-07 Amada, een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van plaatbewerkingsoplossingen, zag 50 jaar geleden het…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert nieuw fiberlaser-werkpaard

27-06 “De TruFiber 2000 P is geschikt voor toepassingen variërend van lasersnijden en laserlassen tot…

Plaatbewerking

Amada scoort met ATC-kantbanken voor middenklasse

16-06 Na het succes van de ATC-machines, waarvan er wereldwijd meer dan 1000 zijn geïnstalleerd,…

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Plaatbewerking

Groot snijden

22-04 De Ensis fiberlasers waren voorheen verkrijgbaar in de versies 3,0×1,5 m en 4,0×2,0 m.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen