Uitstekende stemming op Euroblech

De internationale vakbeurs voor plaatbewerking Euroblech in Hannover heeft vorige week 56.301 bezoekers getrokken. Onder de bezoekers waren veel Nederlandse plaatbewerkers.

De Euroblech trok minder bezoekers dan de vorige keer in 2016, toen nog ruim 60.000 bezoekers mochten worden begroet. Niettemin spreekt de beursorganisatie van ‘een duurzaam bezoekersaantal’. “Dat is natuurlijk mede te danken aan de ‘boomende’ branche”, aldus beursdirecteur Evelyn Warwick.

De stemming onder zowel de 1507 exposanten als de bezoekers was uitstekend. Veel exposanten hadden flink uitgepakt. Zoals elk jaar waren er op de stands weer veel live demonstraties te zien. Die stonden dit keer vooral in het teken van de digitalisering; software, automatisering, robots, intuïtieve bedieningen en intelligente web-based oplossingen om de productiviteit, kwaliteit en flexibiliteit in de plaatwerkproductie op te voeren, voerden de boventoon. “Men kon de technologische vooruitgang die zich de afgelopen twee jaar in de plaatbewerking heeft voltrokken zeer goed herkennen”, aldus Warwick. “Veel exposanten toonden hoe de industrie zich op de digitalisering heeft voorbereid en hoe deze nieuwe technologieën zich in de productie laten omzetten.”

Machine is commodity
Natuurlijk waren er in Hannover ook weer heel veel interessante en verder doorontwikkelde machines te zien. Zo wist de Poolse machinefabrikant Eagle de aandacht op zich te vestigen met een fiberlasersnijmachine met een laserbron van maar liefst 15 kW. Toch durven steeds meer machinefabrikanten hardop te zeggen dat machines steeds meer verworden tot commodities; je maakt het verschil niet meer met een hogere snijsnelheid of een zwaarder tonnage. “De lasersnijmachine zelf is een commodity”, zei topman Ezio Basso van Prima Power. “Met meer dan zestig concurrenten is dit een harde markt. Dus moeten we ons onderscheiden op andere gebieden.” Prima Power deed dat bijvoorbeeld met het uitsorteersysteem LST, dat is uitgerust met een gripper die de plaatuitslagen al vastpakt voordat het snijproces is afgerond.

Boren en tappen voor het snijden
De echte productiviteitswinst valt volgens veel fabrikanten te behalen in de processen rondom de bewerkingmachines. Bystronic demonstreerde bijvoorbeeld een compleet geautomatiseerd systeem rondom de lasersnijmachine; niet alleen met voorzieningen voor het be- en ontladen van de machine en het uitsorteren van de gesneden delen, maar ook met een markeer-unit, die de onderdelen al markeert voordat ze worden gesneden. Ook toonde Bystronic in deze lijn een prototype van een machine waarop onderdelen voor het snijden al worden geboord en/of getapt. Zo krijgen improductieve tijden toch een zinvolle invulling en worden de procestijden verder verkort. De volgende Euroblech – editie 26 – is in 2020. Dan vindt de beurs plaats van 27 tot en met 30 oktober, wederom in het beurscomplex van Hannover. Binnenkort in MetaalNieuws en PlaatBewerkingsNieuws veel meer nieuws over de Euroblech.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Eerste event digitale Euroblech focust op omvormtechniek

14-04 Door Covid-19 is de Euroblech in Hannover, de belangrijkste internationale vakbeurs voor plaatbewerking ter…

Plaatbewerking

De cirkel is rond voor Adlas Metaalbewerking

23-03 Want toen Adlas nog uitsluitend in Arkel was gevestigd, vormde de rivier De Boven…

Plaatbewerking

Complete kantbank geeft De Wilde alle vrijheid

22-02 De Wilde Metaal is gespecialiseerd in plaat- en constructiewerk. Door de veelzijdigheid van de…

Plaatbewerking

Bystronic stelt 15 kW fiberlaser voor op Technology Days

15-02 De technologische sprong van de huidige 3 tot 12 kilowatt naar het nieuwe level…

Plaatbewerking

MetaalNieuws – Thema Plaat- en Buisbewerking

01-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

VD Leegte Metaal wil af van uitslaan producten

27-01 Dit vergt nog wel het een en ander, want 70 tot 80 procent van…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws TOP 10 van 2020

28-12 Nog een paar dagen en dan kunnen we afscheid nemen van een roerig jaar.…

Bedrijf en Economie

Gezonde Feestdagen en een Succesvol 2021

23-12 Het team van MetaalNieuws wenst alle lezers, bezoekers en adverteerders van MetaalNieuws fijne feestdagen…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X