Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriële 3D-printer

Ultimaker introduceert deze week op de Hannover Messe de Factor 4 industriële 3D-printer, een end-to-end 3D-printoplossing voor licht industriële toepassingen.

De Factor 4 industriële 3D-printer is ontworpen voor licht industriële toepassingen, zoals de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.

Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten. Met ondersteuning voor technische materialen, dubbele extrusie met directe aandrijving, ingebouwde rapportage over de printkwaliteit, temperatuurgecontroleerd bouwvolume en andere innovatieve functies, levert dit systeem een hoge mate van voorspelbaarheid en minimale variatie.

Veel toepassingen

Volgens de producent zal de machine een van de breedste materiaalportfolio’s op de markt ondersteunen voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder onderdelen voor eindgebruik, functionele prototyping, productiegereedschappen en productie van kleine batches van hulpcomponenten en reserveonderdelen.

Nieuwe printkern

Factor 4 biedt een temperatuurgecontroleerd bouwvolume van 330 x 240 x 300 mm en een gelijkmatige bedverwarming, waardoor consistente prestaties over de gehele bouwplaat worden gegarandeerd. Het systeem is ontworpen voor productie- en industriële sectoren en wordt gelanceerd met een nieuwe printkern voor hoge temperaturen waarmee ingenieurs tot 340 °C kunnen printen, waardoor een breder scala aan hoogwaardige, temperatuurbestendige en duurzame materialen mogelijk wordt, zoals de nieuwe Ultimaker PPS CF, een composietmateriaal voor hoge temperaturen.

Factor 4 is ontworpen om consistente resultaten te leveren op meerdere machines – optimaal voor het produceren van gevalideerde onderdelen voor gedistribueerde productie. De veelzijdigheid, betrouwbaarheid en het gebruiksgemak van de printer maken hem volgens de producent ideaal voor industrieën die hun productieworkflows willen optimaliseren en de ontwikkeling willen versnellen. De nieuwste printprofielen voor Factor 4, beschikbaar op Cura 5.7.1, maken het mogelijk om technische materialen, zoals PET-CF en nylon, te printen met productiviteitsniveaus die vergelijkbaar zijn met die van Tough PLA en PETG, waardoor de printsnelheid effectief wordt verdubbeld in vergelijking met de UltiMaker S-serie.

Prestaties van industriële kwaliteit

Factor 4 is gemaakt van robuust staal, aluminium en glas en is gebouwd voor de fabrieksvloer. De printer is voorzien van een drievoudig geïsoleerd bouwvolume, dubbele extrusie met gesloten lus en directe aandrijving, automatische inductieve bednivellering en een flexibele bouwplaat met PEI-coating, wat zorgt voor een consistente productie-output, zelfs bij complexe en uitdagende ontwerpen. Deze kenmerken in combinatie met het geheel nieuwe H-brugportaal en een stijf, volledig metalen frame zorgen voor snelle beweging en nauwkeurigheid.

Automatische materiaalverwerking en -opslag

Het geïntegreerde, vochtarme materiaalverwerkingssysteem stelt ingenieurs in staat om hun printopdrachten betrouwbaar te beheren. Het materiaalstation is geklimatiseerd, met een vochtigheidsgraad die onder de 15% wordt gehouden, en biedt plaats aan maximaal zes spoelen filamenten. Het beschikt over een automatische materiaalwisselmogelijkheid, die naadloos schakelt tussen spoelen, waardoor downtime wordt geëlimineerd en ononderbroken printen wordt gegarandeerd, voor degenen die een enkel onderdeel printen dat meerdere dagen of meerdere spoelen nodig heeft.

Uitgebreide materiaaldiversiteit

De nieuwe printer breidt het assortiment hoogwaardige, industriële materialen uit, waardoor de productie van onderdelen met geverifieerde structurele integriteit mogelijk wordt, van flexibele materialen tot composieten voor hoge temperaturen, zoals de UltiMaker PPS CF. UltiMaker PPS CF is een semi-kristallijn thermoplastisch materiaal, versterkt met koolstofvezel. Het materiaal heeft een temperatuurbestendigheid van meer dan 230°C en is vlamvertragend. Het biedt een hoogwaardig alternatief voor staal of aluminium voor minder veeleisende onderdelen, waardoor gebruikers nieuwe industriële toepassingen kunnen ontsluiten.

 

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

3D

Gibas benadrukt maatwerk en innovatie

06-03 “We organiseren onze dienstverlening altijd rond specifieke vraagstukken. Of een klant nu streeft naar…

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

3D

VDL investeert in metalen 3D-printer MetalFABG2

16-10 VDL ETG, actief in het ontwerpen en produceren van geavanceerde mechatronische systemen, kondigt haar…

3D

Volkswagen koopt tweede MetalFAB 3D-printer

26-06 Volkswagen, met het hoofdkantoor in Wolfsburg (D), staat bekend als Europa’s grootste autofabrikant en…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

3D

Safran gaat grote aluminium onderdelen 3D-printen met SLM

11-04 Safran is een internationale hoogtechnologische groep die actief is in de luchtvaart-, defensie- en…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV