Umati-hackathon versnelt intelligente koppeling machines en software

Tijdens een hackaton bij machinebouwer Grob hebben ruim dertig digitaliseringsexperts van tien werktuigbouwkundige en startende bedrijven onlangs samen gewerkt aan de ontwikkeling van een ongehinderde gegevensuitwisseling tussen machine- en softwaresystemen.

Tijdens de hackaton bij machinebouwer Grob werkten experts uit de branche samen aan toekomstige IIoT-oplossingen.

Dat gebeurde onder het motto ‘IoTize the Industry’. Bij de hackathon waren het umati-connectiviteitsinitiatief van mechanische en installatietechniek, de Siemens IoT-as-a-Service-oplossing MindSphere en de IIoT-gemeenschap Digital Industries World betrokken.

Creatieve geesten

Voor Alexander Broos, hoofd onderzoek en technologie bij de VDW (de branchevereniging van de Duitse werktuigmachinebouw) en umati projectmanager, was het evenement een groot succes: “Het was geweldig om zoveel creatieve geesten samen te zien komen op één plek en aan het werk te zien samen op specifieke uitdagingen te zien. Om machines intelligent aan elkaar te koppelen, moeten we eerst mensen bij elkaar brengen.”

Echte gegevens uitwisselen

In vijf teams konden de deelnemers van elkaar leren en ideeën uitwisselen. De focus lag op het uitwisselen van echte gegevens zoals GPS of trillingsgegevens van machines die via OPC UA met de umati demonstrator zijn verbonden, tussen systemen, bijvoorbeeld via MindSphere. Het doel was om uit deze gegevens een eerste toegevoegde waarde te genereren, bijvoorbeeld om de beschikbaarheid of bezettingsgraad in de productie te optimaliseren.

Eerste prototypetoepassingen

Uiteindelijk was er een grote verscheidenheid aan verschillende oplossingen. Een van de belangrijkste lessen was het besef dat samenwerking tussen bedrijven in het voordeel is van alle betrokkenen. Bovendien was er binnen de twee dagen een zeer steile leercurve bij de deelnemers, waardoor de tijd productiever en efficiënter kon worden gebruikt dan normaal. De opmerkelijke prestatie van iedereen moet worden benadrukt, omdat ze uiteindelijk de eerste prototypetoepassingen praktisch vanuit niets hebben gegenereerd, waaronder toegang op afstand tot machinestatuslampjes, GPS-tracking en de multi-sensorevaluatie van trillingen. En last but not least konden de organisatoren het evenement ook gebruiken als een sterk gebruikersfeedbackkanaal voor de gebruikte technologieën.

Ook hackathon op EMO Hannover

Over het algemeen was de feedback aan de organisatoren positief: dit geldt zowel voor de inhoudelijke mogelijkheden als voor het organisatorische kader. “De hackathon was een waardevol en goed gepland evenement in combinatie met sterk en effectief teamwerk. We zijn blij dat we erbij konden zijn. We kunnen elk ander bedrijf van harte aanbevelen om gebruik te maken van dergelijke mogelijkheden voor uitwisseling en netwerken”, benadrukt deelnemer Donatus Weber, directeur Digital Services bij Kampf Schneid- und Wickeltechnik.
umati en Digital Industries World zijn van plan om dit op te pakken en het komende jaar verschillende hackathons op verschillende locaties te houden, waaronder in september volgend jaar op de EMO Hannover 2023.

Wat is umati?

umati (Universal Machine Technology Interface), ondersteund door de VDW en VDMA, is de internationale gemeenschap voor de verspreiding en implementatie van OPC UA-standaarden in de machine- en installatietechniek. umati streeft naar het uniform implementeren van verschillende OPC UA-specificaties, zodat de fabrikanten van machines, componenten en software hun klanten en gebruikers in staat kunnen stellen echte plug-and-play in de machinebouw te gebruiken. Samen bevorderen fabrikanten en gebruikers het gebruik van open interfaces in de productieomgeving. Dit maakt het gemakkelijker voor machines en systemen om met elkaar te communiceren of te worden geïntegreerd in klant- en gebruikersspecifieke IT-ecosystemen – eenvoudig, naadloos en veilig.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Duurzame productie biedt kansen en is onvermijdbaar

12-01 In de aanloop naar EMO Hannover 2023, ’s werelds toonaangevende vakbeurs voor productietechnologie met…

Verspanen

Duurzaamheid wordt topthema op EMO Hannover

19-12 Hoe kunnen duurzaamheidsdoelen op een praktische en vooral controleerbare manier worden bereikt? Concrete projecten…

Verspanen

EMO wil met nieuw concept voor frisse wind zorgen

10-10 De claim van EMO Hannover is Innovate Manufacturing. Deze is gericht op de industrie,…

Verspanen

Positieve energie vult beurshallen van EMO Milano

06-10 Vergeleken met zes jaar geleden, toen de EMO ook in Milaan werd georganiseerd, was…

Automatisering

Open communicatiestandaard umati aanwezig op METAV digital

18-03 Umati (in 2017 gelanceerd door de VDW – Duitse Vereniging van Werktuigmachines) neemt van…

Automatisering

Machinebouwers vullen digitalisering in met umati

27-01 Medio december organiseerde de Duitse branchevereniging voor werktuigmachinebouwers VDW een online beurs met diverse…

Automatisering

Werktuigmachinebouwers laten zien dat umati werkt

09-12 De Duitse branchevereniging voor werktuigmachinebouwers VDW verzorgt op 16 en 17 december online presentaties…

Verspanen

Metav technologie-etalage voor productiebedrijven

27-02 De complete procesketen van de metaalbewerking staat in de focus van de vakbeurs Metav,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen