Unieke schakel tussen industrie en onderwijs

Anco Euser heeft op 24 mei de aandelen WIA Educational overgenomen van zijn vader Bert. Hiermee is de specialist in technische educatieve werkplekken onder de vleugels van het familiebedrijf Widenhorn gekomen. “Een moeilijke beslissing, maar uiteindelijk was het de enige juiste keuze”, vertelt Anco.

Anco Euser heeft de aandelen WIA Educational overgenomen van zijn vader Bert. Hiermee is de specialist in technische educatieve werkplekken onder de vleugels van het familiebedrijf Widenhorn gekomen.

Hij vervolgt: “In 2007 hebben mijn vader en ik samen besloten het familiebedrijf op te splitsen in een educatieve (WIA Educational) en een industriële tak (Widenhorn). Want samenwerken onder één dak bracht behoorlijk wat uitdagingen met zich mee. Door de splitsing konden we allebei op onze eigen manier en met de juiste focus ons bedrijf ontwikkelen.” Beide bedrijven hebben zich sindsdien op hun eigen manier ontwikkeld, met in 2019 de bekroning met het Predicaat Hofleverancier.

Specialist in plaatbewerking

Widenhorn is uitgegroeid tot een specialist op het gebied van plaatbewerking met inmiddels meer dan 750 klanten in de Benelux. Dit zijn voornamelijk bedrijven in de maakindustrie. Maar ook steeds meer onderwijsinstellingen, makerbases en fablabs maken gebruik van de innovatieve oplossingen, waaronder Summa College, Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Grafisch Lyceum, The International School of The Hague, Hout- & Meubileringscollege, Bouwkeet, Avans Hogeschool, Nieuwe Veste, Binder3D en Techniek College Rotterdam.

Last van corona

WIA Educational biedt educatieve werkplekken vooral voor het technisch georiënteerde basis-, middelbaar en beroepsonderwijs. Maar waar Widenhorn juist een enorme groei doormaakte in de coronaperiode, had WIA daar veel last van. “Scholen waren gesloten en investeringen werden bijna niet gedaan”, legt Bert uit. Daarnaast ging de leeftijd en gezondheid van Bert het bedrijf parten spelen, zeker de afgelopen maanden. Er werd lange tijd gezocht naar een goede overnamekandidaat, maar die kwam niet voorbij.

Verkeerd beeld

Intussen neemt de krapte op de arbeidsmarkt steeds verder toe, zeker in de techniek. “Dagelijks hoor ik van mijn klanten dat ze moeilijk of helemaal geen mensen kunnen vinden. Dat baart me toch wel zorgen, voor nu en in de nabije toekomst”, vervolgt Anco.

In de markt ontstaan steeds meer initiatieven om kinderen enthousiast te maken voor de techniek, denk bijvoorbeeld aan de Internationale conferentie Techniek & Technologie, Sterk Techniekonderwijs, de High Tech Ontdekkingsroute tijdens het Dutch Technology Festival en alle open dagen die bedrijven in de maakindustrie zelf organiseren. “Dit is heel hard nodig, want er bestaat nog steeds een compleet verkeerd beeld van de maakindustrie in het algemeen en de metaal(techniek) in het bijzonder”, zegt Anco. “Het is al lang niet meer dat vieze gevaarlijke werk. Maakbedrijven hebben hightech werkplaatsen met geavanceerde machines ondersteund door robots, vaak netter en met betere klimaatsystemen dan menig kantoorpand. Dat is iets wat ouders zich nog te weinig realiseren, want die hebben nog steeds een belangrijke stem in welke richting de kinderen op gaan.”

Moderne lesprogramma’s

Het productportfolio dat WIA Educational heeft ontwikkeld sluit perfect aan bij de denkbeelden van de jeugd met bijvoorbeeld VR technologie, 3D printing, programmering, simulatoren en drones. Er zijn zelfs al lesprogramma’s in ontwikkeling voor warmtepomptechnologie, zonnepanelen en Smart Homes. Voor metaalopleidingen is een breed pakket aan software oplossingen beschikbaar aan Courseware voor Technisch Tekening Lezen en Plaatbewerking, CAM-Trainers en zelfs een virtuele lassimulator. Naast de software is een breed pakket aan educatieve machines beschikbaar voor graveren, frezen, laser-, water- en plasmasnijden, gecombineerd met een uniek en compleet lespakket, inclusief lespakket en software. Daarbij kan de CADCAM software van Widenhorn ook voor deze educatieve doeleinden worden toegepast.

Mooi kansen

Al met al liggen er mooie kansen. Door de synergie tussen Widenhorn en WIA Educational kunnen die kansen veel beter benut worden. De kennis van industrie en educatie worden optimaal gecombineerd. De belangrijkste gemene deler die de bedrijven, onderwijsinstellingen, Widenhorn en WIA Educational hebben, is veel meer jongeren enthousiast maken voor Techniek en Technologie, want de aanwas blijft afnemen. De komende tijd zullen beide bedrijven deelnemen aan veel initiatieven op dit gebied en wordt er gewerkt aan een compleet nieuw democenter in Rhoon waar alle mogelijkheden te zien zijn. “U bent alvast van harte uitgenodigd en als u ook een goed idee heeft of hulp nodig tijdens een evenement voor de jeugd. Dan horen wij dat graag”, besluit Anco.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

ZIE verbindt maakindustrie Zuid-Holland

07-11 Met zijn 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers in de lucht- en ruimtevaart, tuinbouw, scheepsbouw en…

Bedrijf en Economie

MKB-maakbedrijven digitaal veiliger

12-10 Metaalunie heeft hiertoe een partnercertificaat ondertekend met MKB-Nederland en IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

21-09 “Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om…

MetavakNieuws

Win een oranje lashelm op METAVAK

19-09 Anderhalve maand na METAVAK gaat in Qatar het WK Voetbal van start. Op 21…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

Plaatbewerking

Plaatwerk webshop voor elke toeleverancier

17-08 Veel – met name grote en middelgrote – plaatwerkbedrijven zijn op zoek naar een…

TechnishowNieuws

Vol gas richting TechniShow en ESEF Maakindustrie

08-08 Dat betekent onder meer dat onze nieuwsbrieven – die vanaf nu weer iedere dinsdag…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen