Van de Brande vernieuwt

Opnieuw een mooie uitbreiding van het machinepark van Van de Brande Techniek in Bladel. Bij de specialist in draai- en freesbewerkingen is een Hartford Smartcenter geplaatst. Dit betekent een echte upgrade voor het bedrijf, aangezien onderdelen nu ook 5-assig bewerkt kunnen worden.

V.l.n.r. Toon, Robin en Nicky van de Brande bij het nieuwe 5-assige Hartford Smartcenter bewerkingscentrum. Toon en zijn vrouw Wilma hebben hun aandelen in het familiebedrijf onlangs overgedragen aan beide zoons.

“We moesten te veel uitbesteden”, verklaart Nicky van de Brande de investering. Enerzijds omdat de productiecapaciteit niet toereikend was, maar vooral vanwege de hoge nauwkeurigheden die klanten steeds vaker verlangen. Met de komst van de nieuwe machine is daar een mouw aan gepast. Op de 5-asser kunnen producten in één keer compleet worden bewerkt in plaats van dat dit op meerdere machines moet gebeuren. Dat betekent minder tijdverlies en slechts één keer opspannen is tevens gunstig voor de nauwkeurigheid.

Groot bereik

De machine is zo’n twee maanden geleden geïnstalleerd door leverancier Promas, dat machinefabrikant Hartford in de Benelux vertegenwoordigt. Hij bevalt heel goed. Met de Hartrol Plus besturing met modern touchscreen en tal van handige apps is het fijn werken. Door het grote bereik van 630 mm rond kan klein tot groot werk op de machine worden bewerkt. Daarbij is de werkruimte heel toegankelijk. “Je kunt overal goed bij”, zegt Nicky.

Hij is degene die zich bekommert om de verspanende tak van het Brabantse familiebedrijf, Van de Brande Techniek. Het andere deel is Van de Brande Metaal dat focust op plaatbewerking en wordt geleid door zijn broer Robin. Ook daar is het machinepark recentelijk uitgebreid met een geautomatiseerd lasersnijsysteem van Bystronic.

Aandelen overgenomen

De twee broers hebben onlangs de aandelen overgenomen van hun ouders Toon en Wilma van de Brande. Toon is in 2002 voor zichzelf begonnen, toen hij een bestaand plaatbewerkingsbedrijf met het machinepark en een aantal personeelsleden kon overnemen. Eerst produceerde hij vooral kachels – iets dat nog steeds deel uitmaakt van de werkzaamheden – maar de klantenkring werd steeds verder uitgebreid. Zoon Robin kwam zijn vader al gauw gezelschap houden. Toen Van de Brande in 2006 het bedrijfspand op de huidige locatie aan de Nijverheidsstraat in Bladel betrok, kon de eerste lasersnijmachine worden aangeschaft.

De eerste jaren draaide alles om plaatbewerking. In 2014 werd er echter een bedrijf in draaien en frezen bij gekocht. Dat was ook het moment waarop Nicky toetrad. Ook deze verspanende activiteit is sterk uitgebreid; van één geleasde machine naar een machinepark met zes machines. Van de Brande is een totaalleverancier van plaatwerk en verspaning. De onderdelen Van de Brande Metaal en Van de Brande Techniek hebben allebei hun eigen klantenkring. Samen vullen ze elkaar goed aan, zeker bij de orders vanuit de machinebouw die de toelevering van zowel plaatwerk als draai- en freesdelen behelzen.

Dat Toon van de Brande (65) samen met zijn vrouw de aandelen van het bedrijf heeft overgedragen aan Robin en Nicky betekent niet dat hij afscheid heeft genomen en hij is ook niet van plan om dat op korte termijn te doen: “Ik vind het werk nog steeds leuk en blijf ook de financiën voorlopig nog doen. Totdat het zover is dat Robin en Nicky dat zelf willen doen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hedelius zet bewerkingscentra en automatisering centraal op EMO

30-08 Een van de hoogtepunten op de beursstand van Hedelius is de première van de…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Verspanen

G.S.M draait hard tot 5 micrometer nauwkeurig

14-06 Met een team van vijf personen heeft G.S.M. een jaar lang onderzoek gedaan naar…

Verspanen

Open huis Reiden Technik

03-05 Bij Reiden zijn momenteel zeer verschillende en individuele automatiseringsprojecten in opbouw. Als highlights zullen…

Verspanen

Hedelius test Marathon RZ multi-pallet opslagsysteem

18-01 De vraag naar zeer productieve automatiseringsoplossingen blijft onverminderd groot. Hoewel de nadruk bij Hedelius…

Verspanen

Machinefabriek Sturm maakt volgende stap met vijfassig frezen

29-11 Tevens is het mogelijk om complexere werkstukken te produceren en een hogere productiviteit te…

Verspanen

Promas levert maatwerk-automatisering bij De Boer

08-11 Het open huis van Promas, dat ruim 200 bezoekers trok, stond in het teken…

Verspanen

Personeelstekort en kleine series leiden bij Bos Verspaning tot automatiseren

29-09 Om de vraag naar zeer wisselende onderdelen in zowel kleine als grote series te…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema