VCA certificaat nodig in de metaalsector

Veilig en gezond werken is niet alleen belangrijk binnen de sectoren bouw en industrie. Ook in de metaalsector is dit van het grootste belang. Elke dag krijgen werknemers in deze sector te maken met diverse specifieke veiligheidsrisico’s zoals snij- en knelgevaar, hitte, straling bij laswerkzaamheden, lasrook en fysieke belasting. Door onoplettendheid en onkunde kunnen de gevolgen van incidenten ernstig zijn.

In dit artikel leggen we je uit wat VCA is en wat de voordelen ervan zijn voor iedereen binnen de metaalsector.

Om veiligheidsrisico’s te minimaliseren en te laten zien dat jij als werknemer, leidinggevende of als organisatie veilig en gezond werken belangrijk vindt en waarborgt, behaal je een VCA certificaat!

In dit artikel leggen we je uit wat VCA is en wat de voordelen ervan zijn voor iedereen binnen de metaalsector. We gaan hierbij in op de verschillende persoonscertificeringen van VCA: VCA Basis en VCA VOL en de VCA bedrijfscertificering.

Wat is VCA?

Allereerst wat is VCA? De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. VCA is gericht op het verbeteren van veiligheid, gezondheid en milieubewustzijn op de werkplek. Heb je het VCA certificaat behaald dan toon je aan dat je de juiste kennis en vaardigheden hebt om veiligheidsrisico’s te herkennen en te beheersen.

VCA Basis: certificaat voor uitvoerend medewerkers

Het VCA Basis certificaat is bedoeld voor uitvoerend medewerkers die tijdens hun werk te maken hebben met de eerder genoemde diverse specifieke veiligheidsrisico’s. Met het VCA Basis certificaat toon je aan dat je basiskennis hebt van veiligheid, gezondheid en milieu op je werkplek en dat je dus de risico’s herkent en weet welke maatregelen je moet nemen.

VCA VOL: certificaat voor leidinggevenden

Het VCA VOL certificaat is gericht op leidinggevenden en zzp’ers. VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Dit certificaat gaat naast de basiskennis uit VCA Basis dieper in op met name managementvaardigheden en besluitvorming ten aanzien van veilig en gezond werken. Zo vergroot je niet alleen je eigen veiligheid maar ook die van de werknemers aan wie je leiding geeft.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Bewustwording risico’s werkplek zorgt voor minder bedrijfsongevallen

03-02 Fouten maken is menselijk. Maar fouten door onwetendheid zouden niet voor mogen komen. Daarom…

Geen categorie

Flevo Engineers behaalt VCA dubbel ster certificering

07-04 Flevo Engineers in Emmeloord heeft zijn VCA dubbel ster bedrijfscertificering behaald.Het engineering/machinebouwbedrijf is een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV