Bewustwording risico’s werkplek zorgt voor minder bedrijfsongevallen

Steeds meer opdrachtgevers stellen hogere eisen aan hun leveranciers. Niet alleen wat betreft materiaal en producten, maar ook als het gaat om veiligheid. En dat is ook nodig. Een bedrijfsongeval kan veel veroorzaken; kosten maar ook lichamelijk en/of psychisch letsel. Iets dat je te allen tijden wilt voorkomen.

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en heeft als doel ervoor te zorgen dat zowel de werkgever als de werknemer zich bewust worden van de mogelijke risico’s op de werkvloer.

Fouten maken is menselijk. Maar fouten door onwetendheid zouden niet voor mogen komen. Daarom eisen opdrachtgevers steeds vaker dat uitvoerenden in het bezit zijn van een VCA diploma. Dit om het aantal ongelukken op werkvloer te verminderen.

 Veiligheid voorop

Bij een werkgever hoort de veiligheid van het personeel voorop te staan. Maar om die veiligheid te kunnen creëren en waarborgen, is bewustzijn van de risico’s een vereiste. Precies om die reden is jaren geleden VCA ontwikkeld op initiatief van aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven. Inmiddels is VCA uitgegroeid tot de bekendste en meest gevraagde certificering. Tijd om antwoord te geven op de vraag: “Wat is VCA nu precies?”

Wat is VCA

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en heeft als doel ervoor te zorgen dat zowel de werkgever als de werknemer zich bewust worden van de mogelijke risico’s op de werkvloer. Hierdoor is deze checklist een goede indicatie of het bedrijf (en daarmee de werknemers) zich aan de veiligheidseisen houdt. Zijn de werknemers op de hoogte zijn van de veiligheidsregelgeving? In eerste instantie was VCA bedoeld als onafhankelijk toetsingssysteem om het veiligheidsbeleid van bedrijven te checken. In de afgelopen jaren is VCA uitgegroeid tot een volwaardige certificering.

Bewustwording

Bij een VCA opleiding draait het vooral om de bewustwording. Door te weten wat de risico’s zijn, kan direct een groot deel van de ongevallen voorkomen worden. Bewustwording van de gevaren is daarom belangrijk. Maar ook op de hoogte zijn van de regelgeving op het gebied van veiligheid is een must. Met deze kennis kun je als leidinggevende en als werknemer beter inspelen op diverse issues en is het risico op ongevallen door onwetendheid direct veel kleiner.

Is VCA verplicht?

Op dit moment is een VCA nog niet verplicht. Toch is het behalen van een VCA diploma wel verstandig. Steeds vaker stellen opdrachtgevers en werkgevers een VCA diploma als eis. Een VCA cursus online volgen, vergroot dus niet alleen je kennis en inzichten in alle gevaren en risico’s, maar vergroot ook direct je kansen op de arbeidsmarkt waardoor er meer vacatures en dus carrièremogelijkheden binnen je bereik komen.

Breed inzetbaar

VCA is ooit ontstaan vanuit petrochemische bedrijven, maar is inmiddels bekend binnen de meest uiteenlopende sectoren. Er bestaan verschillende soorten VCA diploma’s en dus ook verschillende soorten VCA opleidingen. Zo is er VCA OVK voor preventiemedewerkers, de VCA Basis opleiding voor de medewerkers op de werkvloer en VCA VOL voor zzp’ers en meewerkend leidinggevenden. De training kan klassikaal en online gevolgd worden. Je kunt er zelfs voor kiezen om jezelf individueel met behulp van het cursusboek voor te bereiden op het VCA examen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Toenemende krapte op de arbeidsmarkt: hoe vind je goed geschoold technisch personeel?

29-06 Ik zoek technisch personeel, maar heb geen idee waar ik moet beginnen. Herkenbaar? Dan…

Plaatbewerking

De Cromvoirtse maakt bestellen weer wat makkelijker voor machinebouwer

13-02 De Cromvoirtse, leverancier van metaal op maat met vestigingen in Oisterwijk en Nuth, is…

Personeel en Opleiding

STODT leidt Oekraïense vakman in 10 dagen op tot CNC-verspaner

01-02 Donghua produceert kettingoplossingen en tandwielen voor mechanische aandrijfsystemen. Het bedrijf heeft net als veel…

MetaalNieuws Extra IM

Alle benodigdheden die je voor een veilige bouwplaats moet hebben

30-11 Maar door vanaf het begin van het project voorzorgsmaatregelen te nemen en veiligheidsprotocollen in…

MetaalNieuws Extra IM

De grootste veiligheidsrisico’s voor metaalaannemers

30-07 Facilitair managers kunnen deze bedreigingen inperken, maar alleen als ze weten waar ze op…

Plaatbewerking

Personeel is de grootste uitdaging

05-07 De resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens Tuwi Next, een onderdeel van het tweedaagse open…

Automatisering

Cybercriminelen vallen steeds vaker aan via partners en leveranciers

05-01 Cybercriminelen hebben vorig jaar flinke stappen gezet en de lijst met spraakmakende ransomware-aanvallen op…

Toeleveren

Verbeterde machineveiligheid met naloopwegmeting van Hoffmann-Metalcare

19-10 Hierbij wordt exact gemeten welke tijd er zit tussen het activeren van een (nood)stop…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema