Bewustwording risico’s werkplek zorgt voor minder bedrijfsongevallen

Steeds meer opdrachtgevers stellen hogere eisen aan hun leveranciers. Niet alleen wat betreft materiaal en producten, maar ook als het gaat om veiligheid. En dat is ook nodig. Een bedrijfsongeval kan veel veroorzaken; kosten maar ook lichamelijk en/of psychisch letsel. Iets dat je te allen tijden wilt voorkomen.

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en heeft als doel ervoor te zorgen dat zowel de werkgever als de werknemer zich bewust worden van de mogelijke risico’s op de werkvloer.

Fouten maken is menselijk. Maar fouten door onwetendheid zouden niet voor mogen komen. Daarom eisen opdrachtgevers steeds vaker dat uitvoerenden in het bezit zijn van een VCA diploma. Dit om het aantal ongelukken op werkvloer te verminderen.

 Veiligheid voorop

Bij een werkgever hoort de veiligheid van het personeel voorop te staan. Maar om die veiligheid te kunnen creëren en waarborgen, is bewustzijn van de risico’s een vereiste. Precies om die reden is jaren geleden VCA ontwikkeld op initiatief van aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven. Inmiddels is VCA uitgegroeid tot de bekendste en meest gevraagde certificering. Tijd om antwoord te geven op de vraag: “Wat is VCA nu precies?”

Wat is VCA

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en heeft als doel ervoor te zorgen dat zowel de werkgever als de werknemer zich bewust worden van de mogelijke risico’s op de werkvloer. Hierdoor is deze checklist een goede indicatie of het bedrijf (en daarmee de werknemers) zich aan de veiligheidseisen houdt. Zijn de werknemers op de hoogte zijn van de veiligheidsregelgeving? In eerste instantie was VCA bedoeld als onafhankelijk toetsingssysteem om het veiligheidsbeleid van bedrijven te checken. In de afgelopen jaren is VCA uitgegroeid tot een volwaardige certificering.

Bewustwording

Bij een VCA opleiding draait het vooral om de bewustwording. Door te weten wat de risico’s zijn, kan direct een groot deel van de ongevallen voorkomen worden. Bewustwording van de gevaren is daarom belangrijk. Maar ook op de hoogte zijn van de regelgeving op het gebied van veiligheid is een must. Met deze kennis kun je als leidinggevende en als werknemer beter inspelen op diverse issues en is het risico op ongevallen door onwetendheid direct veel kleiner.

Is VCA verplicht?

Op dit moment is een VCA nog niet verplicht. Toch is het behalen van een VCA diploma wel verstandig. Steeds vaker stellen opdrachtgevers en werkgevers een VCA diploma als eis. Een VCA cursus online volgen, vergroot dus niet alleen je kennis en inzichten in alle gevaren en risico’s, maar vergroot ook direct je kansen op de arbeidsmarkt waardoor er meer vacatures en dus carrièremogelijkheden binnen je bereik komen.

Breed inzetbaar

VCA is ooit ontstaan vanuit petrochemische bedrijven, maar is inmiddels bekend binnen de meest uiteenlopende sectoren. Er bestaan verschillende soorten VCA diploma’s en dus ook verschillende soorten VCA opleidingen. Zo is er VCA OVK voor preventiemedewerkers, de VCA Basis opleiding voor de medewerkers op de werkvloer en VCA VOL voor zzp’ers en meewerkend leidinggevenden. De training kan klassikaal en online gevolgd worden. Je kunt er zelfs voor kiezen om jezelf individueel met behulp van het cursusboek voor te bereiden op het VCA examen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Verbeterde machineveiligheid met naloopwegmeting van Hoffmann-Metalcare

19-10 Hierbij wordt exact gemeten welke tijd er zit tussen het activeren van een (nood)stop…

MetaalNieuws Extra IM

Een opgeruimde werkplek is een veilige werkplek!

09-09 De oplossing ligt voor de hand: je schaft metalen stellingen en stalen stapelbakken aan…

Personeel en Opleiding

Suplacon werkt nieuwe medewerkers vlot in

16-08 TWI staat voor Training within Industry. De methode is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog,…

Toeleveren

Inboedel Waalres Lasbedrijf op online veiling

05-07 Het online aanbod bestaat uit een grote verscheidenheid aan metaalbewerkingsmachines, gereedschappen en een personenwagen.…

Plaatbewerking

247Tailorsteel maakt grote sprong

01-06 Berlo is weggeplukt bij ATAG Heating om 247TailorSteel nieuwe impulsen te geven. De ‘slimme’…

Personeel en Opleiding

Metaalunie organiseert drie webinars over CE en machineveiligheid

26-05 In 45 minuten per sessie worden de deelnemers bijgepraat over de laatste stand van…

Bedrijf en Economie

Omzet metaal in eerste kwartaal 5 procent hoger

19-05 Per saldo verwachten industriële ondernemers voor het tweede kwartaal van 2021 een hogere omzet…

MetaalNieuws Extra IM

Alles wat je moet weten over werken op hoogte

12-04 Helaas vinden er nog steeds ongelukken in de bouw plaats. Soms zelfs met dodelijke…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X