VDL start eigen opleidingen lasser en mechatronica monteur

0

Door de flinke groei heeft VDL Groep behoefte aan gekwalificeerde lassers en mechatronica monteurs. De vraag naar gekwalificeerde vakmensen is groter dan het aanbod en daarom gaat VDL zelf opleiden.

In samenwerking met het mbo-onderwijs start VDL met de opleidingen, onder andere bedoeld voor zij-instromers. Het gaat om tweejarige leerwerktrajecten op mbo-niveau 2 en 3 voor lasser en mechatronica monteur. Naast het feit dat VDL de opleidingskosten betaalt, krijgen de deelnemers een fulltime salaris en een mooi toekomstperspectief: een baan bij VDL.

Jennifer van der Leegte, directielid VDL Groep: “We groeien hard. Het eerste halfjaar van 2018 hebben we 1.100 nieuwe medewerkers verwelkomd. We hebben nog steeds ongeveer 500 vacatures openstaan voor diverse functies op alle niveaus. Door deelname aan open dagen en voorlichtingsevenementen, intensieve contacten met onderwijsinstellingen en studenten-verenigingen, online werven, stages en reguliere opleidingsplaatsen voor BBL- en BOL-opleidingen proberen we zoveel mogelijk mensen aan ons te binden. Met deze eigen mbo-opleidingen voor lasser en mechatronica monteur geven we ook mensen uit een andere sector de kans om zich te laten omscholen tot vakman of vakvrouw in de techniek.”

Lasser
De lasopleiding begint met zes weken praktijk- en theorielessen om de basisbeginselen van het lassen te leren. Daarna start het leerwerktraject: per week vier dagen werken bij een van de VDL-bedrijven en één dag naar school voor praktijk- en theorielessen. In het eerste leerjaar kunnen de deelnemers meerdere NIL 1 en/of NIL 2 diploma’s (MIG/MAG, TIG-lassen) behalen. In het tweede leerjaar ligt de focus op robotlassen. Na twee jaar beschikt de deelnemer over een officieel erkend mbo-diploma Basislasser niveau 2 en een baan bij VDL.

Mechatronica monteur
Ook voor mechatronica monteur (mbo-niveau 3) biedt VDL een opleidingstraject van twee jaar met vier dagen werken bij een van de VDL-bedrijven en één dag theorie- en praktijklessen. Een mechatronica monteur monteert modules en systemen voor onder andere de machine-industrie en apparatenbouw, bijvoorbeeld voor chipmachines of medische apparatuur. Na twee jaar beschikt de deelnemer over een officieel erkend mbo-diploma Mechatronica monteur niveau 3 en een baan bij VDL. Daarna zijn er tevens uitdagingen voor monteurs die willen reizen naar VDL-klanten wereldwijd.