Vergrijzing pijnlijk voelbaar in technische branche

Het toenemende aandeel van oudere leeftijdsgroepen in Nederland is pijnlijk voelbaar in de techniek. Bijna de helft (44%) van de technische bedrijven maakt zich zorgen over de vergrijzing van hun personeelsbestand.

Het tekort aan technici is al jarenlang een zorg voor technische bedrijven.

Dit blijkt uit de achtste editie van de TechBarometer van technisch opleider ROVC. Hiervoor zijn  ruim 1.000 technische organisaties, 2.700 technici en 1.000 potentiële zij-instromers zijn ondervraagd over de stand van zaken in de technische branche.

Grootste personele uitdaging

Meer dan één op de drie (36%) organisaties kwalificeert de vergrijzing van personeel zelfs als de meest impactvolle ontwikkeling in de branche. En ruim een kwart (27%) van de technische organisaties bestempelt de vergrijzing als grootste personele uitdaging van de komende jaren.

Weinig nieuwe aanwas ook groot probleem

Het tekort aan technici is al jarenlang een zorg voor technische bedrijven. Volgens 41 procent van de bedrijven in de techniek is de krapte op de arbeidsmarkt in de technische sector ernstiger dan in andere sectoren. Waar technische bedrijven het meest last van hebben op personeelsgebied is – nog voor de vergrijzing – het gebrek aan nieuwe aanwas. Maar liefst 32 procent ergert zich eraan dat er te weinig jonge technici afkomen op vacatures.

Vacatures staan steeds langer open

Mede door het gebrek aan nieuwe aanwas duurt het lang om technische vacatures te vervullen. Dit probleem is de afgelopen drie jaar alsmaar toegenomen. In 2022 en 2023 wist een kwart van de bedrijven binnen één tot drie maanden een geschikte kandidaat voor een openstaande vacature te vinden; in 2024 is dat gedaald naar 17 procent. De meeste bedrijven (30%) doen gemiddeld drie tot zes maanden over het invullen van een vacature. Eén op de vijf bedrijven (20%) heeft zelfs zes tot twaalf maanden nodig.

‘Jongeren kunnen gat niet opvullen’

John Huizing, directeur van ROVC: “Uit cijfers van het CBS blijkt dat de grijze druk de komende jaren zal toenemen tot bijna 50 procent. Dit heeft verstrekkende gevolgen, ook voor de technische sector. Veel bedrijven maken zich terecht zorgen. Hoewel jongeren een belangrijke oplossing vormen in het terugdringen van het technicitekort, is het onrealistisch om te denken dat zij het gat kunnen opvullen dat veroorzaakt wordt door de uitstroom vanwege de vergrijzing.”

Andere kijk op wervingsproces

Alle kansen om technisch personeel aan te trekken én te behouden moeten volgens Huizing worden aangegrepen. Dit vereist een andere kijk naar het wervingsproces, naar functies en naar opleiden”, zegt hij. “Werkgevers moeten meer focussen op zij-instromers zonder technische kennis, maar mét affiniteit voor de branche en de wil om te leren. Deze groep kan door middel van een korte training al binnen vijf cursusdagen zelfstandig en veilig routinematige taken uitvoeren. Dit haalt tegelijkertijd eenvoudige taken weg bij de meer ervaren technici, die zo meer tijd overhouden voor complexere werkzaamheden. Dit soort aanpakken, met focus op het benutten van iemands potentieel in plaats van iemands papieren, bewijzen keer op keer dat zij-instromers in mum van tijd succesvol inzetbaar zijn binnen de techniek. En dat is hard nodig als we de impact van de vergrijzing op onze samenleving zo klein mogelijk willen houden.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Omzet industrie lager; groei machine-industrie

24-05 De industriële omzet is nu vier kwartalen op rij afgenomen. De omzet in het…

Bedrijf en Economie

Vertrouwen producenten industrie verbetert

29-04 Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid en minder negatief over hun orderportefeuille.…

Bedrijf en Economie

Industrie minder positief over investeringen

15-04 Ondanks de verslechtering van de verwachtingen is de groep ondernemers die een stijging van…

Bedrijf en Economie

Productie industrie ruim 2 procent lager in februari

10-04 Ruim de helft van de bedrijfsklassen in de industrie produceerde in februari minder dan…

Bedrijf en Economie

Producenten industrie wat negatiever in maart

27-03 Het producentenvertrouwen lag in maart onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van…

Bedrijf en Economie

Verdiensten aan machine-export meer dan verdubbeld sinds 2015

21-02 Zo is bijvoorbeeld de export van chipmachines naar China, Taiwan en Zuid-Korea sterk gegroeid…

Bedrijf en Economie

Omzet industrie ruim 9 procent lager in vierde kwartaal

19-02 De buitenlandse industriële omzet nam in het vierde kwartaal iets sterker af dan de…

Bedrijf en Economie

Productie metaalproductenindustrie ruim 2 procent hoger in december

12-02 De metaalproductenindustrie stak hiermee positief af ten opzichte van de gehele industrie. Want de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV