Verspaning straks in een cleanroom?

Verschuift de verspaning voor de hightech industrie naar de cleanroom? Ja, zei 2-S directeur Henry van Haeff tijdens de Petrofer Innovationstage. Tijdens dit evenement bij de Duitse producent van metaalbewerkingsvloeistoffen in Hildesheim, presenteerde hij de recente ontwikkelingen in de toeleveringsindustrie in Brainport Eindhoven.

De Innovationstage bij Petrofer stonden in het teken van Industrie 4.0 en metaalbewerkingsvloeistoffen. Onder andere ZF Friedrichshafen presenteerde hoe de fabrikant van automatische versnellingsbakken met Petrofer het beheer en de controle van de metaalbewerkingsvloeistoffen vergaand heeft gedigitaliseerd. In de vorm van een app komt deze oplossing binnenkort ook voor andere klanten beschikbaar. Henry van Haeff: “Ook ASML wil tracebility; het wil weten met welke koelsmeermiddelen onderdelen gefreesd zijn en hoe de toestand van het bad toen was.”

Frezen en reinigen in cleanroom
Volgens Van Haeff zijn Industrie 4.0 oplossingen hetgeen waar de toeleveranciers in de Nederlandse hightech industrie op zitten te wachten. Sensortechnologie om baden en de kwaliteit van de vloeistoffen te meten; cloudsystemen om qua analyses de diepte in te gaan. “Wij denken dat de verspaning over 5 tot 10 jaar in de cleanroom plaatsvindt, omdat de eisen aan de technische reinheid van de producten steeds hoger komt te liggen”, aldus Van Haeff in zijn presentatie. Nu al reinigen sommige leveranciers de precisiedelen in een cleanroom, omdat anders de eisen niet gehaald kunnen worden.

Futuretec
Henry van Haeff ging in op de ontwikkelingen bij ASML en hoe kennisdelen in Brainport Eindhoven essentieel is geworden om als supply chain aan de hoge eisen te kunnen voldoen. De samenwerking binnen Futuretec helpt het niveau in de hele sector te verhogen. Petrofer is sinds kort een van de partners in Futuretec, het nieuwe scholingsinitiatief op de BIC campus. Carsten Mühl van Petrofer: “We doen mee aan Futuretec omdat metaalbewerkingsvloeistoffen een sleuteltechnologie vormen. Ook aan onderdelen voor de elektronica-industrie worden hoge eisen aan het oppervlak gesteld. Elektrische auto’s zitten vol met chips. We moeten daaraan werken als koelsmeermiddelenfabrikant.”

Verbaasde reactie en bevestiging
De presentatie over de hoge eisen die ASML stelt en hoe de bedrijven in Brainport Eindhoven hiermee omgaan, wekte bij een aantal Duitse deelnemers verbazing. Bij hen bestaat het beeld dat de complete chipsindustrie een Zuid-Aziatische aangelegenheid is. Nee dus, bevestigde een Duitse leverancier van filterinstallaties. “Wij hebben in Brainport een systeem geleverd dat deeltjes van 3 micron nog moet filteren. Toen we dat niet konden aantonen, bleek de luchtverontreiniging in de werkplaats de oorzaak te zijn.” Om dergelijke reinheidseisen te halen, moet de omgeving waarin er gefilterd wordt extreem schoon zijn. Frezen en reinigen in een cleanroom? Volgens deze deelnemer is dat zeker niet ondenkbaar.

Petrofer en 2-S nemen in november deel aan de Precisiebeurs in Veldhoven (stand 160).

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Precisiebeurs 2024 zet internationale samenwerking centraal

17-06 Tijdens de vorige editie in 2023 werd al duidelijk dat de interesse in de…

Bedrijf en Economie

Industrie dankzij ASML iets beter bekend CSRD

12-12 CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze richtlijn verplicht per 1 januari zowel…

Personeel en Opleiding

Wim van der Hoek Prijs voor het eerst naar een duo

27-11 De prijs van de DSPE (Nederlandse Vereniging voor Precisietechniek) werd aan hen uitgereikt tijdens…

Verspanen

Groei Precisiebeurs onderstreept voortrekkersrol hightechsector

22-11 Nederland streeft ernaar zijn positie als voorloper in de hightechsector verder te versterken. Dit…

Verspanen

Hightech maakindustrie weet Precisiebeurs te vinden

15-11 De vraag naar hightech producten blijft maar toenemen, waardoor ook de precisietechnologie zich razendsnel…

Oppervlaktetechniek

Ecoclean geeft antwoorden voor transformatieprocessen

09-11 Hierdoor kunnen naast installaties en systemen voor taken in bestaande industriële sectoren zoals de…

Verspanen

2-S presenteert nieuw oplosmiddel voor dampontvettingsmachines

09-11 Richard Geiss en 2-S zijn eerder dit jaar met elkaar in contact gekomen op…

Verspanen

Gibac biedt oplossingen voor EUV-uitdagingen

08-11 De vereisten vanuit de EUV-lithografie zijn complex. Want EUV-lithografiesystemen zijn momenteel de meest geavanceerde…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV