Verspaning straks in een cleanroom?

Verschuift de verspaning voor de hightech industrie naar de cleanroom? Ja, zei 2-S directeur Henry van Haeff tijdens de Petrofer Innovationstage. Tijdens dit evenement bij de Duitse producent van metaalbewerkingsvloeistoffen in Hildesheim, presenteerde hij de recente ontwikkelingen in de toeleveringsindustrie in Brainport Eindhoven.

De Innovationstage bij Petrofer stonden in het teken van Industrie 4.0 en metaalbewerkingsvloeistoffen. Onder andere ZF Friedrichshafen presenteerde hoe de fabrikant van automatische versnellingsbakken met Petrofer het beheer en de controle van de metaalbewerkingsvloeistoffen vergaand heeft gedigitaliseerd. In de vorm van een app komt deze oplossing binnenkort ook voor andere klanten beschikbaar. Henry van Haeff: “Ook ASML wil tracebility; het wil weten met welke koelsmeermiddelen onderdelen gefreesd zijn en hoe de toestand van het bad toen was.”

Frezen en reinigen in cleanroom
Volgens Van Haeff zijn Industrie 4.0 oplossingen hetgeen waar de toeleveranciers in de Nederlandse hightech industrie op zitten te wachten. Sensortechnologie om baden en de kwaliteit van de vloeistoffen te meten; cloudsystemen om qua analyses de diepte in te gaan. “Wij denken dat de verspaning over 5 tot 10 jaar in de cleanroom plaatsvindt, omdat de eisen aan de technische reinheid van de producten steeds hoger komt te liggen”, aldus Van Haeff in zijn presentatie. Nu al reinigen sommige leveranciers de precisiedelen in een cleanroom, omdat anders de eisen niet gehaald kunnen worden.

Futuretec
Henry van Haeff ging in op de ontwikkelingen bij ASML en hoe kennisdelen in Brainport Eindhoven essentieel is geworden om als supply chain aan de hoge eisen te kunnen voldoen. De samenwerking binnen Futuretec helpt het niveau in de hele sector te verhogen. Petrofer is sinds kort een van de partners in Futuretec, het nieuwe scholingsinitiatief op de BIC campus. Carsten Mühl van Petrofer: “We doen mee aan Futuretec omdat metaalbewerkingsvloeistoffen een sleuteltechnologie vormen. Ook aan onderdelen voor de elektronica-industrie worden hoge eisen aan het oppervlak gesteld. Elektrische auto’s zitten vol met chips. We moeten daaraan werken als koelsmeermiddelenfabrikant.”

Verbaasde reactie en bevestiging
De presentatie over de hoge eisen die ASML stelt en hoe de bedrijven in Brainport Eindhoven hiermee omgaan, wekte bij een aantal Duitse deelnemers verbazing. Bij hen bestaat het beeld dat de complete chipsindustrie een Zuid-Aziatische aangelegenheid is. Nee dus, bevestigde een Duitse leverancier van filterinstallaties. “Wij hebben in Brainport een systeem geleverd dat deeltjes van 3 micron nog moet filteren. Toen we dat niet konden aantonen, bleek de luchtverontreiniging in de werkplaats de oorzaak te zijn.” Om dergelijke reinheidseisen te halen, moet de omgeving waarin er gefilterd wordt extreem schoon zijn. Frezen en reinigen in een cleanroom? Volgens deze deelnemer is dat zeker niet ondenkbaar.

Petrofer en 2-S nemen in november deel aan de Precisiebeurs in Veldhoven (stand 160).

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Personeel en Opleiding

Maakindustrie Brainport wil ‘Deeltijd-ww nieuwe stijl’

10-05 Een nieuwe regeling is volgens de organisaties hard nodig. “Bedrijven in onze regio investeren…

Bedrijf en Economie

Ook Tube en wire gaan niet door

02-11 Ook de Tube en wire in Düsseldorf gaan dit jaar definitief niet door. De…

Verspanen

Precisiebeurs en Vakbeurs Kunststoffen geannuleerd

15-10 De Precisiebeurs en de Vakbeurs Kunststoffen gaan dit jaar niet door. Dit heeft organisator…

Bedrijf en Economie

Vakbeurs Kunststoffen en Precisiebeurs verhuizen naar ruimere Brabanthallen

02-09 De vakbeurs Kunststoffen en de Precisiebeurs worden dit jaar gehouden in de Brabanthallen in…

Personeel en Opleiding

STODT start BBL4 opleiding Verspaningstechnoloog ook in Deurne

10-06 Vanaf september start STODT in het Techniekcentrum|Brainport in Deurne met de BBL4 opleiding Verspaningstechnoloog.…

Bedrijf en Economie

Technologie een week lang online in het zonnetje

27-05 Zoals al eerder aangekondigd, is er dit jaar geen fysieke Dutch Technology Week. Wel…

Bedrijf en Economie

Connect, online platform voor hightech en maakbedrijven in Brainport

15-04 Brainport Development lanceert Connect: een gratis en onafhankelijk online platform waar alle hightech en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X