Hightech maakindustrie toont zich van beste kant tijdens Precisiebeurs 2018

Op 14 en 15 november vond voor de 18e keer de Precisiebeurs plaats. Het door Mikrocentrum georganiseerde vakevenement werd door ruim 3400 bezoekers uit 22 landen bezocht. In het NH Conference Centre Koningshof konden bezoekers meer dan 60 lezingen bijwonen en 291 gespecialiseerde bedrijven ontmoeten.

De beurs heeft in de loop der jaren een internationale reputatie opgebouwd met een sterk groeiend aantal exposanten en bezoekers uit het buitenland. Op de vakbeurs vond de bezoeker niet alleen alle kennis die nodig is om op hoog niveau en volgens de hoogste kwaliteitseisen te ontwerpen, produceren en assembleren, maar stonden ook leren, ontmoeten en kennisdelen centraal.

Big Science: zonder industrie geen wetenschap
Zo bood de Precisiebeurs ook dit jaar een podium aan de actuele Big Science projecten. Hierbij diende de Nationale Wetenschapsagenda als kapstok. In deze agenda werden 25 verschillende thema’s aangemerkt als maatschappelijk relevant voor Nederland, zoals de energietransitie of onderzoek naar de oorsprong van het leven. Onderzoek naar deze vragen vindt veelal plaats binnen grootschalige projecten als kernfusiereactor ITER en deeltjesversneller CERN. In de openingslezingen vertelden Leonardo Biagioni (Fusion for Energy) en Jeanette Ridder-Numan (Ministerie OCW) over het belang van de industrie voor grootschalig wetenschappelijk onderzoek. Hierbij benadrukten zij waarom dit onderzoek belangrijk is voor de maatschappij. In de daarop volgende lezingen vertelden diverse wetenschappers en inkoopspecialisten van projecten als de nieuwe beamlines voor ESRF of de zogenaamde High Luminosity upgrade voor CERN over aankomende tenders en aanbestedingen die op stapel staan.

Precisietechnologie & ruimtevaart
Technologie die wordt ontwikkeld voor de ruimtevaart moet lichtgewicht, robuust, betrouwbaar en grensverleggend zijn. Deze eigenschappen maken de technologieën die zijn ontwikkeld zeer geschikt voor gebruik in talrijke producten op aarde. Op donderdag 15 november kwamen in het lezingenprogramma ‘Spin-in en spin-off tussen ruimtevaart en precisie industrie’ actuele projecten aan bod op het snijvlak tussen precisietechnologie en ruimtevaart. Marco Beijersbergen, eigenaar-oprichter van cosine in Warmond, vertelde over de uitdagingen van meettechnologie in de ruimtevaart en welke verbeteringen dit heeft opgeleverd voor meettechnieken op aarde. Jeroen Rotteveel van ISIS (Innovative Solutions in Space) gaf inzicht in internationale samenwerkingen op het gebied van ruimtevaart en de uitdagingen die bij de samenwerking met China werden overwonnen.

Hightech maakindustrie toont zich van beste kant tijdens Precisiebeurs 2018

De Precisiebeurs werd door ruim 3400 bezoekers uit 22 landen bezocht.

Keynote lezing
Eregast op de donderdag was Marco Wieland, technisch directeur en mede-oprichter van Mapper Lithography en eerder dit jaar winnaar van de prestigieuze Martin van den Brink award. In zijn keynote lezing vertelde hij het verhaal van Mapper. Deze machinebouwer in elektronenlithografie werd opgericht in 2000 als spin-off van de universiteit Delft. Nu, 18 jaar en vele investeringsrondes later, is de eerste machine geïnstalleerd bij CEA-Leti in het Franse Grenoble. Met 65.000 parallelle elektronenbundels is het een verbluffend staaltje precisietechnologie, waarmee efficiënt microchips kunnen worden gemaakt in kleine oplagen.

Veel belangstelling voor 3D printer
Een primeur tijdens de Precisiebeurs was de introductie van de IAM 3D printer die is voortgekomen uit een samenwerking tussen KMWE en TNO. In zijn lezing ging Ruud Hurkens van KMWE in op de technologische uitdagingen van deze machine. Vooral op het gebied van trilling- en temperatuurbeheersing was het technisch een enorme uitdaging. Hurkens: “Tijdens de ontwikkeling hebben KMWE als machinebouwer en TNO vanuit verschillende Technology Readiness Levels gelijktijdig aan de ontwikkeling gewerkt.” Jeroen Smeltink van AMSYSTEMS Center (samenwerkingsverband tussen TNO en TU Eindhoven) vertelde over de veranderende rol van Additive Manufacturing in het productieproces en hoe de machine inspeelt op de hieruit voortkomende kansen.

Hightech maakindustrie toont zich van beste kant tijdens Precisiebeurs 2018

De 3D-printer IAM van KMWE en TNO.

Uitreiking DSPE awards
Onderdeel van de Precisiebeurs is traditioneel de uitreiking van een tweetal prijzen. De Ir. A. Davidson Award die iedere twee jaar wordt uitgereikt aan een veelbelovende precisie-ingenieur met enkele jaren werkervaring ging dit jaar naar Lennino Cacace. De Wim van der Hoekprijs voor het beste afstudeeronderzoek ging naar Martin Kristelijn van de Technische Universiteit Eindhoven voor de thesis “Design of a motion compensation mechanism for offshore load transfer.”

Hightech maakindustrie toont zich van beste kant tijdens Precisiebeurs 2018

Prijswinnaar Lennino Cacace (rechts) met Dick Harms (links) en juryvoorzitter Toon Hermans (midden).

Volgeboekt
Op de expo konden bezoekers kennismaken met bijna 300 specialistische bedrijven op het gebied van machinebouw, fijnmechanica, motion (control), oppervlaktebehandeling, functionele coatings, microtechnologie, microassemblage, gereedschappen en optica. Hiermee was de beursvloer volgeboekt. Ook volgend jaar zal het Mikrocentrum dan weer een Precisiebeurs organiseren. “De keten van hightech toeleveranciers heeft zich van haar beste kant laten zien” aldus Michiel Beerens, manager Precisiebeurs. “Met prachtige demonstraties en een uitgebreid lezingenprogramma heeft de Precisiebeurs zich weer gepresenteerd als hét jaarlijkse moment waar alle partijen die met precisietechniek te maken hebben elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen en netwerken. Uit de grote toestroom van bezoekers blijkt dat er grote behoefte is aan sterke toeleveranciers die met kennis en kunde een actieve rol kunnen spelen in het ontwikkel- en maakproces van hightech equipment.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Beagle Marconi voor innovatieve maakindustrie

16-11 In het zeven verdiepingen tellende ‘multi tenant’ gebouw is zo’n 11.000 vierkante meter aan…

Verspanen

Honger naar precisie neemt alleen maar toe

15-11 321 exposanten presenteerden hun innovaties aan de bezoekers in de Brabanthallen in Den Bosch.…

3D

Additive Manufacturing learning community ontsluit kennis

10-11 Additive Manufacturing (AM) wint steeds meer terrein binnen de industrie en de markt voor…

3D

Europese subsidie voor 3D-printkompas

10-11 Aan dit project werkt een consortium van verschillende bedrijven en kennisinstellingen uit Noord-Nederland met…

Verspanen

Recordaantal exposanten jubileumeditie Precisiebeurs

08-11 Voor organisator Mikrocentrum is de jubileumeditie van de beurs om diverse redenen bijzonder. Bart…

Toeleveren

ACE met TUBUS en kabelveer dempers op Precisiebeurs

01-11 De kabelveer dempers zijn op hun beurt bijzonder goed bestand tegen hitte, kou, zuren,…

Bedrijf en Economie

Verkrijgbaarheid grondstoffen blijft voor veel bedrijven probleem

01-11 Net als in het tweede kwartaal verhoogde in het derde kwartaal zes op de…

Verspanen

OPS levert fijnmechanische producten uit Maleisië

01-11 Het uitbesteden van kleine aantallen doet OPS al bijna 15 jaar, in combinatie met…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X