Vijfde onderhandelingsronde nodig voor cao Metaal & Techniek

De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) en de vakbonden zijn het woensdag nog niet eens geworden over een nieuwe cao Metaal & Techniek (kleinmetaal). Afgesproken is dat er op donderdag 25 april een vijfde overleg komt.

In het overleg van afgelopen woensdag werd van de zijde van de werknemersorganisaties ingegaan op wat werkgevers op 10 april hebben ingebracht. De conclusie is dat de werknemersorganisaties de koppeling van duurzame inzetbaarheid met beperking van seniorenrechten die werkgevers hebben voorgesteld afwijzen.

Het aantal te bespreken onderwerpen groeide volgens de FWT toen de werknemersorganisaties de uitkomsten van het onlangs gesloten Sociaal Akkoord in het cao-overleg wilden betrekken. Beide partijen zullen nu bezien welke elementen van het Sociaal Akkoord van invloed zijn op de huidige onderhandelingen.

8500 Handtekeningen
voorafgaand aan het overleg van woensdag overhandigden zo’n vijftig werknemers in de Metaal en Techniek (vooral installateurs en monteurs) in Den Haag ruim 8500 ingezamelde handtekeningen van collega’s voor vakwaardering aan werkgeversbaas Hep van Luunen van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek. De werknemers zijn boos over de nullijn dit jaar en de vele verslechteringen die hun werkgevers willen doorvoeren.

Jacqie van Stigt, landelijk bestuurder FNV Metaal tegen werkgeversbaas Hep van Luunen: “Of het nou het repareren is van een cv-ketel, de reparatie van lekkage of de aanleg van een elektriciteitsnet. Dit zijn allemaal mensen die gewoon goed vakwerk leveren en vaak onder hoge tijdsdruk hun werk doen. In plaats van deze mensen te frustreren met een forse achteruitgang in de waardering vragen we jou, Hep van Luunen, om met de werkgevers over de brug te komen met een fatsoenlijke loonsverhoging. Je moet nu echt aan de slag om jongeren te trekken met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en Gewoon Goed Werk! Er komt een forst tekort aan vaklieden aan.”

Ruud Nieuwenhuis, kaderlid FNV Metaal en Techniek: ”Wij willen geen achteruitgang zien en vragen echt geen gouden bergen, alleen behoud van koopkracht. En om lang gezond aan het werk te kunnen blijven is het behoud van seniorendagen belangrijk. Daarmee is er tegelijk ruimte voor jongeren om in te stromen. Laat zien dat vakwerk je wat waard is.”

Er worden allerlei initiatieven genomen om meer mensen de techniek in te krijgen, zoals het Techniekpact. Van Stigt: “Maar als je het werken in de sector dan zo onaantrekkelijk en perspectiefloos maakt, zijn al die initiatieven nutteloos.”

Gelijke behandeling jongeren
Werkgevers van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek willen tot 1 juli 2014 de lonen niet verhogen. En bieden daarna maar een procent loonsverhoging voor een cao die loopt tot 2015. Bij de huidige inflatie van 2,9 procent betekent dat voor een werknemer met een bruto loon van € 2.500,- een verlies aan koopkracht van bijna € 90,- per maand tot 2015. Werkgevers willen jongeren tot 23 jaar in de goedkope jeugdschalen houden, en niet belonen op basis van functie en ervaring. Hierdoor krijgen zij honderden euro’s per maand minder. Wij willen afschaffing van de lage jeugdloonschalen: een gelijke behandeling voor jonge mensen. De werkgevers willen een deel van de jongeren er € 35,- bij geven, maar dan moet je wel aan allerlei voorwaarden voldoen. De meerderheid van de jongeren krijgt zo helemaal niets extra’s. En tot onze verbijstering willen werkgevers niets doen tegen de bedrijven die door inzet van goedkope buitenlandse flexkrachten de cao ontduiken.”

De cao Metaal en Techniek geldt voor ongeveer 380.000 werknemers in de carrosseriebedrijven, de goud- en zilvernijverheid, isolatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven en technische installatiebedrijven.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Ook FNV stemt in met nieuwe cao Metalektro

07-11 Op 22 september werd er een onderhandelaarsakkoord voor werknemers in de grootmetaal gesloten voor…

Personeel en Opleiding

FME-leden stemmen in met cao-akkoord

17-10 In de ledenvergadering (ALV) op 13 oktober stemde een meerderheid voor het aangaan van…

Personeel en Opleiding

Werknemers Metalektro gaan er 11% op vooruit

22-09 Bij goedkeuring door de leden gaat het akkoord gelden voor 150.000 werknemers die onder…

Personeel en Opleiding

CAO voor Metaalbewerkingsbedrijf definitief

13-06 De volledige cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf is hier te downloaden in pdf formaat. Salaristabellen De…

Personeel en Opleiding

Ook Metaalunie stemt in met nieuwe cao

15-04 Vakbonden en andere werkgeversorganisaties bereikten eerder deze maand al een cao-akkoord, maar Metaalunie had…

Bedrijf en Economie

Akkoord over cao Metaal en Techniek, maar (nog) zonder Metaalunie

08-04 Hierdoor dreigen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de grootste ondernemersorganisatie voor het midden-…

Personeel en Opleiding

Staking breidt zich uit

09-02 Mustafa Kirac, bestuurder FNV Metaal: “In het kader van de verbreding gaan we in…

Bedrijf en Economie

Petitie voor goede cao 12.000 keer getekend

26-01 FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie wezen op 14 oktober 2021, tijdens de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen