Vliegende start Kwaliteit Plaatwerk met Bystronic

Bij STM Machinebouw bestond de behoefte om wat in plaatwerk te gaan doen. Tegelijkertijd was er een projectleider in dienst, die heel graag zelf wilde gaan ondernemen. Resultaat: de start van Kwaliteit Plaatwerk in Boxtel, een one stop shop voor metalen plaatonderdelen tot 4 meter. Het bedrijf is begonnen met een lasersnijmachine en een kantbank van Bystronic, waarbij sprake is van een mooi partnerschap tussen een startende toeleverancier en een grote, ervaren machinebouwer.

Joep van de Wal en Jan Berends met elkaar in gesprek voor de 10 kW BySmart Fiber van Kwaliteit Plaatwerk. De begeleiding en advisering door Bystronic is een belangrijk aspect van het partnerschap tussen de startende toeleverancier en de ervaren machinebouwer.

Die projectleider was Joep van de Wal. Kwaliteit Plaatwerk is begin dit jaar van start gegaan en hij neemt de operationele kant voor zijn rekening. Bas van Loon, eigenaar van STM Machinebouw in Oss, doet de financiële kant. En natuurlijk bezorgen de orders van zijn andere bedrijf de jonge plaatwerkonderneming een vliegende start.

STM is een turn key partner voor speciaalmachinebouw en -constructies in de food en non-food industrie. Engineering, verspanen, lassen en montage doet de machinebouwer in eigen huis, het plaatwerk werd altijd uitbesteed. En dat leverde Joep als projectleider regelmatig ongemak op. Levertijden waren vaak langer dan gewenst en vooral spoedjes waren eigenlijk altijd lastig. Bovendien besteedde STM zo langzamerhand voor een enorm bedrag aan plaatwerk uit. “Het leek me leuk en interessant om zelf het plaatwerk op te pakken”, vertelt Joep. “Maar dan wel door los van STM een nieuwe onderneming op te zetten. Bas zag dat ook zitten.”

Kwaliteit Plaatwerk is niet opgezet als een productiebedrijf van STM maar als een toeleverancier van plaatwerk. En dat lijkt goed te lukken. Waren de orders in de beginperiode voor 100 procent afkomstig van STM, dat percentage is nu al teruggelopen naar 50 procent. Diverse klanten hebben de startende onderneming in Boxtel gevonden en leggen er hun orders neer.

Naam schept verwachtingen

De keuze voor de naam Kwaliteit Plaatwerk schept verwachtingen. Joep wil er uiteraard mee aangeven dat zijn bedrijf plaatdelen van topkwaliteit levert: nauwkeurig gesneden en gekant en perfect afgewerkt. Dat betekent voor hem automatisch dat hij wil werken met machines van een A-merk. Bij Bystronic had hij gelijk een goed gevoel, omdat deze machinebouwer onder één dak lasers en kantbanken ontwikkelt en bouwt en bovendien sterk is in softwareontwikkeling. Bovendien was de begeleiding – in dit geval door Jan Berends – dik in orde. “Begeleiding en advies zijn voor ons heel belangrijk, want we hadden aanvankelijk natuurlijk nul ervaring met lasersnijden en kanten.” En last but not least had Bystronic ook op het gebied van financiering een uitstekend aanbod. Jan Berends: “Door ons partnerschap met Deutsche Leasing kunnen wij maatwerkoplossingen bieden, ook voor startende ondernemers waarin wij perspectief zien. Bystronic probeert starters te stimuleren. We vinden het mooi dat mensen die stap durven te zetten.”

Meedoen met 10 kW

De advisering van Bystronic had natuurlijk betrekking op de keuze van de machines. De lasersnijmachine is een BySmart Fiber geworden met 10 kW vermogen en een snijbereik van 4×2 meter. “In hun democentrum in Zwitserland zagen we het verschil in snijden met 6, 8 en 10 kW”, zegt Joep. “We willen meedoen in de toeleverancierswereld. Daar is tegenwoordig de eerste vraag die je krijgt: hoeveel kW is je laser? Daarom is het 10 kW geworden.” Jan Berends knikt instemmend. “Ooit was 6 kW de benchmark, de afgelopen 2 jaar is dat opgeschoven naar 10 kW.”

Voor Kwaliteit Plaatwerk is dat een goede keuze gebleken. Joep: “Voor STM Machinebouw had 6 kW prima gekund, want daarvoor snijden we veel RVS tot 4 à 5 mm dik. Maar bepaalde klanten hadden we dan niet gehad, omdat we qua snijsnelheid en dus kostentechnisch niet mee gekund hadden met anderen.”

Joep van de Wal is heel enthousiast over de CAM-software Bysoft Bend voor de aansturing van de kantbank. Op de Xpert Pro 320 (werkbereik 4 meter) met hoekmeetsysteem en een extra hoge inbouwhoogte kan hij tot en met 10 mm kanten.

Joep van de Wal is heel enthousiast over de CAM-software Bysoft Bend voor de aansturing van de kantbank. Op de Xpert Pro 320 (werkbereik 4 meter) met hoekmeetsysteem en een extra hoge inbouwhoogte kan hij tot en met 10 mm kanten.

De keuze voor een snijbereik van 4×2 m is gemaakt omdat STM veel plaatwerk tot 4 meter verwerkt. Bovendien onderscheidt Kwaliteit Plaatwerk zich hiermee van veel collega’s die snijden op het formaat 3×1,5 m.

Kantbank met hoekmeetsysteem

De kantbank is een Xpert Pro 320 met een bereik van 4 meter geworden. Met als extra opties een hoekmeetsysteem en een extra hoge inbouwhoogte. Samen met het vermogen van 320 ton kan Kwaliteit Plaatwerk hiermee tot en met 10 mm kanten. Voor de gereedschappen heeft Bystronic een pakket geadviseerd, waarmee 80 procent van alle producten is te buigen. Aan de hand van de vragen van klanten kan dit geleidelijk aan worden uitgebreid.

Software

De machines bevallen heel goed. De laser is sinds januari operationeel en had medio september al de 600 snij-uren aangetikt. Joep is heel enthousiast over de CAM-software BySoft Flat en Bysoft Bend voor de aansturing van de machines. Volgend jaar wil hij al verdere stappen zetten op softwaregebied. Met BySoft Suite, het complete software-ecosysteem van Bystronic waarmee efficiënt, geïntegreerd en transparant procesbeheer in een plaatbewerkingsbedrijf mogelijk is, wil hij het pad opgaan van digitalisering en automatisering. “Een sterk punt dat je hebt als startende ondernemer, is dat je geen ballast hebt qua software. Voor het bouwen van een smart factory kun je gelijk de modernste middelen inzetten die beschikbaar zijn.”

Personeel is nog wel een uitdaging. Joep heeft vacatures uitstaan voor een laseroperator en een kantoperator. Zo lang die er nog niet zijn, draait hij zelf vol mee in de productie. Ondertussen werkt hij verder aan de ontwikkeling van zijn bedrijf. “Uiteindelijk streven we naar een machinepark waarin we meerdere bewerkingen kunnen uitvoeren. We krijgen nu al vragen of we ook kunnen verspanen en lassen. Daarvoor kunnen we een beroep doen op de capaciteit bij STM. Maar het doel is om zelf als een one stop shop metaalbewerkingen aan te kunnen nemen als totaalprojecten.”

Bystronic op METAVAK met compacte ByBend Star 40

Bystronic is exposant op METAVAK en zal een buigmachine ByBend Star 40 live demonstreren. Deze machine – en ook de iets grotere ByBend Star 80 – is perfect voor het buigen van kleine en middelgrote delen. Dankzij het compacte chassis kunnen buigsnelheden tot wel 25 mm per seconde worden gehaald. Tevens kunnen de ByBend Star 40 en 80 moeiteloos verplaatst worden en zijn ze in nog geen vijf minuten bedrijfsklaar. De buigmachines worden geleverd met alles wat de gebruiker nodig heeft. Schuifladen bieden daarnaast veel opbergruimte voor gereedschappen en apparatuur.

Verder geven medewerkers van Bystronic Benelux alle info over lasersnijmachines, buislasers, de overige kantbanken en alle softwareoplossingen.

Bystronic Benelux
Stand D137

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

METAVAK trekt ruim 5.650 bezoekers

16-10 “We hebben weer een succesvolle editie van METAVAK achter de rug”, zegt Jessica Eijkelenboom…

Automatisering

Coby van RoboJob biedt antwoord op cobot-automatiseringsbehoefte

08-10 “We merken dat Nederland al best volwassen is op het gebied van automatisering, en…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Verspanen

Style presenteert drie machines op METAVAK

04-10 “METAVAK biedt een uitgelezen kans om onze machines aan een breed publiek voor te…

Verspanen

Haimer voorinstelapparaat reduceert insteltijden bij SAB

04-10 Naast filters en filtratiesystemen ontwikkelt en bouwt SAB Georg Schünemann kleppen en kranen in…

Verspanen

JEVA haalt alles uit complexe bewerkingscentra met EDGECAM

04-10 De visie van Gerco en Wilco van Amerongen was duidelijk toen de twee broers…

Verbinden

Scala aan onderwerpen op Lastechnisch Kennisevent

04-10 Het event is opgedeeld in drie grote blokken: recente veranderingen in regelgeving, lasprocesontwikkelingen en…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?