Voordendag van der Stelt blinkt uit met flexibele snijplannen

Om de productiviteit te verhogen heeft Voordendag van der Stelt in Werkendam een BySprint 4kW fiberlaser vervangen voor een 8 kW sterke BySmart Fiber van Bystronic. Deze is gekoppeld aan een ByTrans 3015 automatiseringssysteem voor beladen en ontladen. Hiermee kan er in de onbemande uren door geproduceerd worden. Daarnaast onderscheidt Voordendag van der Stelt zich overdag met een hoge productieflexibiliteit en korte levertijden. “We werken met korte snijplannen. Dezelfde dag nog kunnen leveren, daar maken we het verschil”, vertelt Gert-Jan van der Stelt.

Gert-Jan van der Stelt (l) en Hans van de Meerakker voor de nieuwe BySmart Fiber met 8 kW. (Foto’s: Tim Wentink)

Het fundament van Voordendag van der Stelt is 25 jaar geleden gelegd met de start van Voordendag Metaaltechniek, dat met een conventionele draai- en freesmachine actief werd als toeleverancier in de verspaning. In 2001 werd Van der Stelt Machinefabriek overgenomen, waarmee bredere knowhow, meer flexibiliteit en vakmanschap in huis werd gehaald. Tien jaar later werd het bedrijf ook actief in de plaatbewerking; eerst als tussenpartij, twee jaar later, toen een eigen lasersnijmachine in huis werd gehaald, als toeleverancier. Sindsdien bestaat Voordendag van der Stelt uit twee divisies: Machinefabriek en Laser.

CO2- en fiberlaser

De eerste lasersnijmachine was een gebruikte 4,4 kW CO2-laser van Bystronic omdat de bedrijfsfilosofie nog vasthield aan verspaning. De vraag was of er wel voldoende werk zou zijn voor de machine. Dat er geen reden was voor zorg blijkt uit de aanschaf – twee jaar later – van een nieuwe BySprint 4 kW fiberlaser. Deze is recent dus vervangen voor een 8 kW BySmart Fiber met een bed van 3×1.5 m. “De vraag naar plaatwerk nam de laatste jaren een vlucht.

Om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag moesten we de productiecapaciteit verhogen. Omdat we geen ruimte hebben voor machine-uitbreiding, hebben we besloten de bestaande machine te vervangen voor een fiberlasersnijmachine met het dubbele vermogen. Hierdoor kan de snijsnelheid in dun plaatmateriaal bijna verdubbeld worden. Door de productiviteit te verhogen kunnen we met hetzelfde aantal machines de stijgende vraag beantwoorden”, aldus Van der Stelt. De oude CO2-laser is overigens nog steeds operationeel. Vanwege het bereik van 4×2 meter komt er veel groot werk binnen van andere snijbedrijven.

Daarnaast biedt de CO2-laser ook net wat andere mogelijkheden dan de fiberlaser. “Bij de CO2-laser kunnen we iets meer spelen met bepaalde parameters zoals de focus. Daarnaast hebben we allerlei mallen ontwikkeld om bijvoorbeeld kokertjes te snijden. En voor het snijden van dikker plaatmateriaal waren we ook aangewezen op de CO2-laser. Dat is sinds de komst van de 8 kW sterke BySmart Fiber niet meer het geval.”

Materiaaldikte neemt toe

Voordendag van der Stelt ziet de vraag naar dikker plaatmateriaal toenemen. Ook daarom is geïnvesteerd in 8 kW vermogen. Waar dikkere plaat vanaf 10 mm vroeger door de CO2-laser werd gesneden, worden nu zelfs diktes in RVS, aluminium en staal van meer dan 25 mm gesneden door de fiberlaser. Naast dat de fiberlaser sneller snijdt, is ook de snijkant gladder en ontstaat minder braamvorming. Dat scheelt nabewerking.

Voordendag van der Stelt heeft de nieuwe machine uitgerust met de Beamshaper optie. Hans van de Meerakker, salesmanager bij Bystronic, vertelt: “Dit is een handige innovatie om een gladdere snijkant te verkrijgen bij het snijden van diktes boven de 10 mm. De Beamshaper bestaat uit een extra optisch element in de snijkop dat de laserstraal verbetert. Het systeem werkt alleen bij het snijden met zuurstof.” Van der Stelt vult aan: “Door het hogere vermogen en de Beamshaper kunnen we niet alleen werk wegnemen van de CO2-laser, maar ook werk binnenhalen dat voorheen op een autogeen-, plasma- of waterstraalsnijmachine gesneden werd. Met de fiber behaal je een hogere snijkwaliteit en de snijkanten lopen minder schuin weg.”

De BySmart Fiber wordt automatisch beladen en ontladen door een ByTrans Extended automatiseringsoplossing.

De BySmart Fiber wordt automatisch beladen en ontladen door een ByTrans Extended automatiseringsoplossing.

Flexibiliteit essentieel

Volgens Van der Stelt kun je als toeleverancier in de plaatbewerking nog op twee manieren concurrerend zijn: door korte levertijden te garanderen en klanten te ondersteunen bij hun projecten óf met prijs. Voordendag van der Stelt kiest voor de eerste aanpak. Het bedrijf heeft veel klanten in bijvoorbeeld de scheepsbouw die de dezelfde dag nog een onderdeel nodig hebben voor reparatie, omdat het schip snel weer uit moet varen. Om zo snel te kunnen leveren moet de productie flexibel zijn ingericht. Daarom wordt overdag gewerkt met korte snijplannen. Dat wil zeggen dat ze niet wachten totdat de plaat volledig genest is met verschillende orders, voordat het snijproces start.

“Veel toeleveranciers zoeken de winst in het combineren van orders. In onze beleving ben je dan niet flexibel omdat je moet wachten tot de plaat vol is. Bovendien krijg je chaos achter de machine wanneer verschillende kleine orders door elkaar genest zijn. Daarnaast leveren veel van onze klanten nog schetsen aan die we zelf omzetten tot een digitaal bestand. Aan dat soort klanten, lees kleine lasbedrijfjes en de smid op de hoek die geen gebruik maken van digitale tekenpakketten, willen we ook onze diensten beschikbaar blijven stellen.

Wij kiezen ervoor de klant te ontzorgen en dus de tekening, in welke vorm dan ook, snijbaar te maken. Dat kan alleen als je niet te ver doorslaat in digitalisering. Daarom kiezen we bewust ook niet voor het gebruik van een online portal. Het kost de klant veel tijd om een perfecte tekening aan te leveren die door zo’n portal omgezet kan worden in een offerte. Maakt de klant een foutje in de tekening, dan ligt de verantwoordelijkheid bij de klant. Omdat wij zelf de controle doen en vaak tekeningen nog finetunen, zijn we zeker dat het eindproduct snel, goed en tegen een scherpe prijs geproduceerd wordt.” De werkwijze van Voordendag van der Stelt wekt zoveel vertrouwen bij klanten dat 85% van de orders op nacalculatie gaat.

Automatisering

Uiteraard produceert Voordendag van der Stelt ook grotere series. Daarvoor is het ByTrans Extended automatiseringssysteem, dat voorheen aan de BySprint 4kW fiberlaser zat, gekoppeld aan de nieuwe fiberlaser. Volgens Van de Meerakker gaat een automatiseringssysteem langer mee dan een productiemachine en kan het, mits de besturing en de software nog up-to-date zijn, eenvoudig gekoppeld worden aan nieuwe machines. Voor Voordendag van der Stelt is automatisering belangrijk om in de onbemande uren te kunnen produceren. De ByTrans Extended kan in combinatie met de automatische nozzlewisselaar en -centrering meerdere materialen en plaatdiktes door elkaar heen handelen, waardoor ook in een onbemande productie een hoge flexibiliteit mogelijk is.

Met 8 kW vermogen kan Voordendag van der Stelt nu ook dikker materiaal snijden met de fiberlaser.

Toe- en compleetleverancier

Hoewel Voordendag van der Stelt geen eigen product produceert, maakt het bedrijf wel complete producten, inclusief engineering, montage en coating voor een aantal groothandels. Een mooi voorbeeld is een smalle afwateringsgoot die je veel in winkelcentra en grote parkeerplaatsen ziet. Onder het wegdek bevindt zich een betonnen goot met daarbovenop een metalen opzetstuk met een smalle gleuf die het water opvangt. Deze oplossing ziet er mooier uit dan waterputten om de 30 meter. Voordendag van der Stelt produceert dit complete opzetstuk. Daarnaast is er veel synergie met de verspaanafdeling. Zo worden in toenemende mate verspaande onderdelen omgezet in plaatwerkdelen en wordt de verspaning ingezet om bepaalde gesneden onderdelen nog na te bewerken.

Met alles onder één dak kan Voordendag van der Stelt optreden als een compleetleverancier. Daarom staat certificering hoog op de agenda bij het bedrijf. Een staalconstructiebedrijf moet namelijk voldoen aan EN 1090 en mag enkel snijwerk inkopen bij een leverancier die kan waarborgen dat het geleverde snijwerk voldoet aan EN-ISO 9013. Daarom is recent een traject gestart om dit certificaat te halen. Hiermee kan de toeleverancier waarborgen dat het snijwerk voldoet aan alle eisen. Tevens heeft Voordendag van der Stelt van bijna alle materialen een 3.1 materiaalcertificaat.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

VMT verzekert zich van nieuwste technologie met Bystronic-primeur

23-04 Het is niet toevallig dat VMT (Verschoor Metaal Techniek) deze primeur heeft. Want eigenaar…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

Plaatbewerking

Vliegende start Kwaliteit Plaatwerk met Bystronic

03-10 Die projectleider was Joep van de Wal. Kwaliteit Plaatwerk is begin dit jaar van…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

Bystronic introduceert flexibele ByCut Smart 3015

20-06 De ByCut Smart 3015 is de opvolger van de BySmart Fiber, door Bystronic altijd…

Plaatbewerking

Paul Meijering realiseert snijkwaliteit zonder moeite

12-04 Paul Meijering kijkt met veel plezier terug op het proces dat hij samen met…

Plaatbewerking

Pre-Owned Bystronic laser blijkt uitstekende investering

01-03 Achteraf gezien is het een uitstekende investering geweest. Een van de redenen om een…

Plaatbewerking

Bystronic en Dumaco intensiveren partnerschap

17-01 In Oss is een nieuwe 10 kW Bystar fiberlaser aan de bestaande automatisering gekoppeld.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV