Waardevolle Dag van de Ondernemer

Ook dit jaar stond de derde vrijdag van november in het teken van het ondernemerschap op de ‘Dag van de ondernemer’.

De maakindustrie stond centraal bij een bedrijfsbezoek aan familiebedrijf Thecla Bodwes Shipyards in Kampen. De deelnemers behandelden tal van thema’s tijdens de Dag van de Ondernemer.

In 2016 uitgeroepen door MKB-Nederland en bedoeld om ondernemers in het zonnetje te zetten en is deze dag inmiddels uitgegroeid tot een heuse traditie waarbij Koninklijke Metaalunie en de provincie Overijssel zich hebben aangesloten.

Verkiezingsthema’s

Op vrijdag 17 november stond de maakindustrie centraal bij een bedrijfsbezoek aan familiebedrijf Thecla Bodwes Shipyards in Kampen. Samen met gedeputeerden Erwin Hoogland en Gert Harm ten Bolscher van de provincie Overijssel, Tweede Kamerlid Hilde Palland van het CDA en Metaalunie-voorzitter Mark Helder kwamen vele thema’s voorbij tijdens dit bezoek. Ook de verkiezingsthema’s bleven niet onbelicht tijdens het bezoek en in het gesprek met de ondernemers.

Innovatiekracht

“Als we de maakindustrie in Nederland verliezen, verliezen we ook onze innovatiekracht”. Een stevige uitspraak van Thecla Bodewes. De maakindustrie staat voor uitdagingen, kansen en het maken van slimme keuzes. En dan gaat het om innoveren in de (maritieme) industrie, energietransitie  en het belang van samenwerking in de regio. Maar zeker ook het Europese speelveld en geopolitieke zaken spelen een belangrijke rol binnen de maakindustrie als het gaat om concurrentiekracht van het MKB. En dit kan alleen met een gezamenlijke agenda.

Cruciale rol MKB-maakbedrijven

MKB-maakbedrijven spelen een cruciale rol in het oplossen van maatschappelijke, economisch en technologische uitdagingen en is de motor voor vele nieuwe ontwikkelingen, producten/diensten en stijgende productiviteit. Een onmisbare pijler in de Nederlandse en regionale economie en zorgen voor toekomstbestendige welvaart. Zij zijn cruciaal voor maakbare innovaties en een krachtige economie in Overijssel en zijn vaak als onmisbare schakel als toeleverancier in Europese en mondiale ketens.

Over grenzen heen kijken

Het is mooi om te zien hoe in Kampen de schepen van de toekomst worden gebouwd. Op toekomstige brandstoffen en schepen die ook weer opnieuw gebruikt worden. De oproep van de ondernemers en overheden was om met name gezamenlijk op te trekken richting de uitdagingen, kansen en transities waarvoor we met elkaar aan de lat staan. Verder kijken dan de dag van morgen en zeker over de grenzen heen kijken zowel regionaal, Europees als mondiaal.

Hilde Palland, Tweede Kamerlid namens CDA, ziet vooral ook het belang van de familiebedrijven, waarvan vele actief binnen de maakindustrie, en deze met name ook voor de regio te behouden en verder te versterken. En dat betekent verder inzetten op de innovatiekracht van de MKB-maakindustrie, zorgen een goede infrastructuur en blijvende aandacht voor opleiden en ontwikkelen. En dat met een koppeling aan de klimaat-agenda. Ondernemers uit Overijssels hadden een goed luisterend oor van de CDA-politica evenals van de beide gedeputeerden Erwin Hoogland en Gert Harm ten Bolscher.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?