WBSO-subsidie iets voor jou?

0
1256

Je hebt als ondernemer in de metaalindustrie vast weleens gehoord van de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk. Deze wet, beter bekend als de WBSO, is er voor ondernemers die in eigen beheer technisch nieuwe producten, processen of programmatuur ontwikkelen. Ondernemers die gebruikmaken van deze regeling, kunnen zo de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor ontwikkelwerkzaamheden verlagen.

Door deze voordelen stijgt de populariteit van de WBSO nog steeds onder ondernemers. In 2015 vroegen circa 23.000 bedrijven, waaronder 3.580 startende bedrijven en 470 zelfstandigen, WBSO aan voor hun innovatieplannen. Ik hoor je al denken: is deze regeling dan niets voor mijn onderneming? Mijn antwoord daarop is: dat zou zomaar kunnen! Aan de hand van een praktijkvoorbeeld zal ik een beeld proberen te schetsen van de laagdrempeligheid en mogelijkheden binnen de WBSO regeling.

Begin 2015 kwam ik in contact met een vrouwelijke ondernemer. Zij had een watersnijbedrijf opgericht, was groeiende en geïnteresseerd in subsidiemogelijkheden. Haar doel was duidelijk: zo veel mogelijk ruimte maken voor vrouwen in de techniek en een optimaal vrouwvriendelijke werkomgeving creëren. Na de subsidiemogelijkheden met betrekking tot haar doelen te hebben besproken, vroeg ik haar om een rondleiding door de werkplaats. Bij de watersnijmachine vertelde ze dat door het abrasief snijden veel zand achterbleef in de bak onder de watersnijder. Het reinigen van het systeem kostte haar eens in de paar maanden een aantal werkdagen. Haar voornemen was in eigen beheer een filtersysteem te ontwikkelen, om tijdens de productie het zand en het water af te voeren en te filteren. Na enig doorvragen bleek dat zij nog in de beginfase van deze ontwikkeling zat en er verschillende technische uitdagingen bestonden om tot een volledig operationeel systeem te komen.

Zonder dat zij met deze intentie het gesprek was ingegaan, leende dit project zich uitstekend voor de WBSO. Er werd immers met eigen mensen, voor eigen technisch risico een oplossing ontwikkeld voor haar probleem. Met behulp van onze expertise in het formuleren en schrijven van de aanvraag heeft zij uiteindelijk een goedkeuring op haar WBSO aanvraag ontvangen. Dit voordeel heeft haar geholpen een werkend prototype te ontwikkelen.

Heb jij als ondernemer een soortgelijk idee of wil je het eens geheel vrijblijvend over subsidiekansen voor jouw onderneming hebben, neem dan contact met mij op.

Rogier Teunissen
Boonstoppel Subsidie Advies
[email protected]

(Visited 1 times, 1 visits today)