Subsidie voor proeftuin 3D printen in Noord Nederland

Binder 3D, de proeftuin Industrieel 3D printen voor bedrijven in Noord Nederland, heeft van de provincie Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland een Europees subsidiebedrag van ruim € 900.000 ontvangen.

Binder 3D is een proeftuin  die de toepassing van industrieel 3D printen bij maakbedrijven in Noord Nederland moet stimuleren.

De subsidie is onlangs overhandigd aan Jan Geerts, DGA van GeTech in Westerbork. Hij is van mening dat je vooruit moet kijken en heeft daarom de proeftuin opgezet. “Momenteel maakt 18 procent van de bedrijven gebruik van 3D-printen, maar voor de komende 5 jaar verwachten we een toename tot een derde van alle productiebedrijven. Daarom moeten bedrijven nu nadenken over hoe 3D-printtechnologie winstgevend in het eigen businessmodel kan worden geïntegreerd en hoe hiermee het productportfolio strategisch kan worden uitgebreid. Ik roep bedrijven op om naar ons toe te komen om deze allernieuwste productietechnologie te bekijken en de mogelijkheden te ervaren.”

Lerend netwerk

Gedeputeerde Henk Brink: “Het scholen van de werknemer is de toekomst. Door hands on trainingen en gerichte use case studies voor en met technisch personeel zal het MKB beter voorbereid zijn op de nabije toekomst. Met deze proeftuin is een lerend netwerk met toegevoegde waarde van bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, leveranciers en experts gecreëerd. Ze worden geholpen om stappen te zetten in het wijzigen van de eigen bedrijfsprocessen. Dit eerste resultaat zal invloed gaan hebben op de Drentse economie en mogelijk ook op (Noord) Nederland.”

Slimme Demofabriek

GeTech is gespecialiseerd in controlemallen en meetopstellingen die voornamelijk voor de automobiel- en luchtvaartindustrie gemaakt worden. Het is een van de bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de subsidieregeling Slimme Demonstratiefabrieken. Deze bedrijven worden Slimme Demofabrieken genoemd. Zij zorgen voor behoud en mogelijke uitbreiding van werkgelegenheid in de maakindustrie in Drenthe en (Noord) Nederland. Ze kunnen nieuwe toepassingen, digitalisering, slimme en schone oplossingen versneld in zetten. GeTech heeft een nieuw pand ingericht. Er wordt geïnvesteerd in uitbreiding van productiecapaciteit, in nieuwe productietechnieken, het verder automatiseren van het productieproces en onder andere in robotisering. Eén van de recente investeringen is een robotbeladingssysteem met een CNC freesmachine. Hiermee is 80% van de productie te automatiseren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Leering Hengelo showt nieuwe features Lang en 3D print nabewerking

17-08 Van Lang-Techniek worden de nieuwe Quick Point moduleplaten, Makro Grip contourbekken en functionele toevoegingen…

TechnishowNieuws

TechniShow geeft antwoord op alle vragen over 3D printen

10-08 Met twee pleinen wordt 3D printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow. Op het…

3D

Automatisering B&R integreert 3D-printer in productiestroom

18-07 Het verkort de doorlooptijd en verlaagt de kosten voor het maken van op maat…

3D

Industrieel 3D-printen: van prototyping naar serieuze productietechnologie

13-07 3D-printen ontwikkelt zich in rap tempo als digitale productietechnologie. Bedrijven zetten het in om…

3D

Wanneer is 3D-metaalprinten zinvol?

12-04 Veel producten zijn inderdaad printbaar, maar het is echter niet altijd zinvol om dat…

3D

Samenwerking MetaalNieuws en Flam3D

12-04 Tenminste vier keer per jaar zal in MetaalNieuws uitgebreid aandacht worden besteed aan 3D-printen.…

3D

Bijeenkomst over mogelijkheden 3D-printen

28-03 Tijdens deze bijeenkomst bij de 3D Makers Zone in Haarlem worden praktische use cases…

3D

Innovatiehotspot Perron038 kan positie verstevigen

23-02 Wethouder economie René de Heer en Marius Woldberg, directeur van Perron038, ondertekenden onlangs de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X