Subsidie voor proeftuin 3D printen in Noord Nederland

Binder 3D, de proeftuin Industrieel 3D printen voor bedrijven in Noord Nederland, heeft van de provincie Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland een Europees subsidiebedrag van ruim € 900.000 ontvangen.

Binder 3D is een proeftuin  die de toepassing van industrieel 3D printen bij maakbedrijven in Noord Nederland moet stimuleren.

De subsidie is onlangs overhandigd aan Jan Geerts, DGA van GeTech in Westerbork. Hij is van mening dat je vooruit moet kijken en heeft daarom de proeftuin opgezet. “Momenteel maakt 18 procent van de bedrijven gebruik van 3D-printen, maar voor de komende 5 jaar verwachten we een toename tot een derde van alle productiebedrijven. Daarom moeten bedrijven nu nadenken over hoe 3D-printtechnologie winstgevend in het eigen businessmodel kan worden geïntegreerd en hoe hiermee het productportfolio strategisch kan worden uitgebreid. Ik roep bedrijven op om naar ons toe te komen om deze allernieuwste productietechnologie te bekijken en de mogelijkheden te ervaren.”

Lerend netwerk

Gedeputeerde Henk Brink: “Het scholen van de werknemer is de toekomst. Door hands on trainingen en gerichte use case studies voor en met technisch personeel zal het MKB beter voorbereid zijn op de nabije toekomst. Met deze proeftuin is een lerend netwerk met toegevoegde waarde van bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, leveranciers en experts gecreëerd. Ze worden geholpen om stappen te zetten in het wijzigen van de eigen bedrijfsprocessen. Dit eerste resultaat zal invloed gaan hebben op de Drentse economie en mogelijk ook op (Noord) Nederland.”

Slimme Demofabriek

GeTech is gespecialiseerd in controlemallen en meetopstellingen die voornamelijk voor de automobiel- en luchtvaartindustrie gemaakt worden. Het is een van de bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de subsidieregeling Slimme Demonstratiefabrieken. Deze bedrijven worden Slimme Demofabrieken genoemd. Zij zorgen voor behoud en mogelijke uitbreiding van werkgelegenheid in de maakindustrie in Drenthe en (Noord) Nederland. Ze kunnen nieuwe toepassingen, digitalisering, slimme en schone oplossingen versneld in zetten. GeTech heeft een nieuw pand ingericht. Er wordt geïnvesteerd in uitbreiding van productiecapaciteit, in nieuwe productietechnieken, het verder automatiseren van het productieproces en onder andere in robotisering. Eén van de recente investeringen is een robotbeladingssysteem met een CNC freesmachine. Hiermee is 80% van de productie te automatiseren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

AM Solutions belicht Additive Manufacturing in zesdelige liveserie

22-05 AM Solutions, onderdeel van de Rösler Group belicht deze en andere interessante vragen in…

3D

Index breidt activiteiten uit met instap 3D-printers

17-05 Deze participatie geeft One Click Metal extra knowhow en kapitaal om het groeitraject voor…

3D

Layertec start levering Formlabs Fuse 1 SLS printer

05-05 Formlabs heeft de Fuse 1 SLS printer enkele bijzondere features gegeven. Zo beschikt hij…

3D

MX3D kan ‘lasrobot’ 3D- metaalprinter uitrollen

14-04 Ook wordt met het geld ingezet op de doorontwikkeling van de ‘MetalXL’, een software…

3D

Safran en SLM Solutions 3D-printen onderdeel voor landingsgestel

08-04 Vanwege de strenge eisen van dit onderdeel, dat een van de onderdelen van het…

3D

Nieuwe 3D-printer Trumpf vereenvoudigt instap in serieproductie

29-03 De TruPrint 3000 is op belangrijke onderdelen doorontwikkeld en daardoor nog beter aangepast aan…

Automatisering

Leica Geosystems scant met 3D-laserscanner op Spot-robot van Boston Dynamics

09-03 Wanneer nauwkeurige, betrouwbare en up-to-date 3D-gegevens nodig zijn, biedt de combinatie van de RTC360-technologie…

Personeel en Opleiding

Aanvraagperiode SLIM-regeling van start

02-03 Een leerrijke werkomgeving helpt medewerkers zich te ontwikkelen en productief te blijven. Bedrijven met…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X