Subsidie voor proeftuin 3D printen in Noord Nederland

Binder 3D, de proeftuin Industrieel 3D printen voor bedrijven in Noord Nederland, heeft van de provincie Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland een Europees subsidiebedrag van ruim € 900.000 ontvangen.

Binder 3D is een proeftuin  die de toepassing van industrieel 3D printen bij maakbedrijven in Noord Nederland moet stimuleren.

De subsidie is onlangs overhandigd aan Jan Geerts, DGA van GeTech in Westerbork. Hij is van mening dat je vooruit moet kijken en heeft daarom de proeftuin opgezet. “Momenteel maakt 18 procent van de bedrijven gebruik van 3D-printen, maar voor de komende 5 jaar verwachten we een toename tot een derde van alle productiebedrijven. Daarom moeten bedrijven nu nadenken over hoe 3D-printtechnologie winstgevend in het eigen businessmodel kan worden geïntegreerd en hoe hiermee het productportfolio strategisch kan worden uitgebreid. Ik roep bedrijven op om naar ons toe te komen om deze allernieuwste productietechnologie te bekijken en de mogelijkheden te ervaren.”

Lerend netwerk

Gedeputeerde Henk Brink: “Het scholen van de werknemer is de toekomst. Door hands on trainingen en gerichte use case studies voor en met technisch personeel zal het MKB beter voorbereid zijn op de nabije toekomst. Met deze proeftuin is een lerend netwerk met toegevoegde waarde van bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, leveranciers en experts gecreëerd. Ze worden geholpen om stappen te zetten in het wijzigen van de eigen bedrijfsprocessen. Dit eerste resultaat zal invloed gaan hebben op de Drentse economie en mogelijk ook op (Noord) Nederland.”

Slimme Demofabriek

GeTech is gespecialiseerd in controlemallen en meetopstellingen die voornamelijk voor de automobiel- en luchtvaartindustrie gemaakt worden. Het is een van de bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de subsidieregeling Slimme Demonstratiefabrieken. Deze bedrijven worden Slimme Demofabrieken genoemd. Zij zorgen voor behoud en mogelijke uitbreiding van werkgelegenheid in de maakindustrie in Drenthe en (Noord) Nederland. Ze kunnen nieuwe toepassingen, digitalisering, slimme en schone oplossingen versneld in zetten. GeTech heeft een nieuw pand ingericht. Er wordt geïnvesteerd in uitbreiding van productiecapaciteit, in nieuwe productietechnieken, het verder automatiseren van het productieproces en onder andere in robotisering. Eén van de recente investeringen is een robotbeladingssysteem met een CNC freesmachine. Hiermee is 80% van de productie te automatiseren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Safran gaat grote aluminium onderdelen 3D-printen met SLM

11-04 Safran is een internationale hoogtechnologische groep die actief is in de luchtvaart-, defensie- en…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

3D

SLS geeft Schneider Eletric nieuwe productiemogelijkheden

23-01 De Schneider Electric Group is met meer dan 160.000 werknemers wereldwijd een van de…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

3D

Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

23-11 “Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Hoogproductieve bewerkingscel laat zien wat kan

24-08 Hoogtepunt is een hoogproductieve bewerkingscel (‘high-productivity machining cell’) met geïntegreerde procesbesturing. Doel van deze…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021