Weber Machinebouw: niks is standaard, alles is maatwerk

De basis van Weber Machinebouw ligt nog altijd in de pons-, stans- en stempeltechniek. Maar waar de NORM beugels van de fabrikant uit Zwaag – die nog steeds worden toegepast – ooit een begrip waren in de metaalindustrie, daar is Weber tegenwoordig vooral sterk in de speciaal machinebouw. Het bedrijf ontwikkelt en produceert complete oplossingen inclusief de aan- en afvoer van materiaal, de automatische belading daarvan met robots en de bewerking. Steeds vaker gaat het hierbij om autonoom draaiende systemen. Want dat is de kernvraag waar het tegenwoordig vooral om draait in de machinebouw.

Weber heeft alle kennis en mogelijkheden in eigen huis om machinebouw van A tot Z te verzorgen, waaronder uitgebreide assemblage- en montagecapaciteit.

“Onze klanten willen bijvoorbeeld een grote batch van 500 producten kunnen draaien zonder dat ze daar omkijken naar hebben; maar even goed hebben we ook klanten die bij een hele kleine serie gewoon even weg willen kunnen lopen”, licht accountmanager Bart Willebrands van Weber Machinebouw toe.

Machinebouw van A tot Z

Aan die wensen kan Weber Machinebouw prima voldoen. Het bedrijf heeft alle kennis en mogelijkheden in eigen huis om machinebouw van A tot Z te verzorgen. Weber maakt zowel stand alone machines zoals grote ponsmachines voor klanten die stalen kasconstructies of draagarmstellingen produceren, als grote productielijnen voor het zagen, boren en frezen van sandwichpanelen ten behoeve van garagedeuren. De overeenkomst tussen al die projecten is dat het allemaal maatwerk is. “Voor alles wat niet standaard is, kun je bij ons terecht”, zegt Willebrands. “Dat maakt ons werk ontzettend uitdagend. We moeten telkens weer het wiel uitvinden en maken eigenlijk altijd een prototype. Het is elke keer weer gaaf als dat lukt.”

Hydraulisch aangedreven ponsmachine voor het ponsen van gaten.

Hydraulisch aangedreven ponsmachine voor het ponsen van gaten.

Vier pijlers Weber Groep

Weber is in 1959 opgericht in een oude melkfabriek als een gereedschapsmakerij. Grondlegger Leo Weber bedacht de NORM beugel en verwierf daarmee grote bekendheid in de metaalbewerkende industrie. De basis voor de machinebouw werd gelegd in de jaren negentig, toen de toenmalige eigenaar kansen zag in de opkomende automatiseringsslag in de maakindustrie. Sindsdien is het bedrijf gegroeid naar de huidige omvang van 40 á 45 medewerkers.

Tegenwoordig telt de Weber Groep vier pijlers: de gereedschapsmakerij, de speciaal machinebouw, Hospital Systems en de automatiseringstak. Weber Hospital Sytems is producent van de VDS Bedden en Matraswasser; een duurzame gerobotiseerde reinigings- en desinfectiemachine voor ziekenhuisbedden. Een nieuw product dat momenteel in ontwikkeling is, is een machine voor het reinigen en desinfecteren van de instrumentenkarren die in operatiekamers worden gebruikt.

Alle expertises in huis

Weber is er goed voor uitgerust om dergelijke projecten, eventueel samen met partners, op te pakken. Er is altijd bewust voor gekozen om alle expertises – engineering, productie, besturing en onderhoud – in huis te houden, zodat elke stap van het proces onder controle is. De medewerkers op de tekenkamer ontfermen zich over de aanvraag van de klant en bedenken een concept. Zodra dat beklonken is, wordt alles geproduceerd in de fabriek, waar Weber kan frezen, draaien, boren, vonken en zelfs metaal harden. Ook is er uitgebreide assemblage- en montagecapaciteit. “Het grote voordeel hiervan is dat we enerzijds de kwaliteit kunnen garanderen en anderzijds snel kunnen schakelen en bijsturen indien nodig”, zegt Willebrands.

Vanuit de rijke historie van Weber kennen speciaalmachines voor het ponsen en verspanen voor de medewerkers weinig geheimen. Binnen het bedrijf is veel kennis aanwezig over het maken van stempels. “Dat is echt een pre”, weet Willebrands. “We kunnen stempels aanpassen, persen van een handmatige en een automatische modus voorzien en bijvoorbeeld variëren in snelheden. Aan zulke kennis is veel behoefte omdat je daarmee elke toepassing optimaal op de behoeften van de klant kunt afstemmen. Er ligt bijvoorbeeld een aanvraag voor een prachtig project waarbij een ‘vliegende’ pers op hoge snelheid met een lopende band mee moeten lopen. Dat is een kolfje naar onze hand.”

Service en onderhoud

Ook beschikt Weber over eigen service en onderhoud. Willebrands: “Dat zijn we steeds verder aan het professionaliseren. We gaan van reactief naar meer proactief onderhoud en hebben daarvoor geïnvesteerd in mensen, kennis en software. Serieuze klanten – en die hebben wij – willen dat gewoon goed op de rit hebben. Ze willen er op kunnen vertrouwen dat de service goed zit bij hun machineleverancier. Het heeft ook aantoonbaar toegevoegde waarde. Je ziet dat storingen minder worden bij een gestructureerde aanpak van service en onderhoud.”

Meer robotisering

De automatiseringstak ontwikkelt zich ook. Het aandeel robotisering – wat even goed een geavanceerde robot als een eenvoudige manipulator kan zijn – in de machinebouw van Weber groeit. Daarmee kunnen grote autonome productiesystemen worden gerealiseerd. Voor een grote klant, die al is geholpen aan een lijn waar sandwichpanelen voor garagedeuren worden gezaagd en gefreesd, is nu de volgende fase in ontwikkeling. Die eerste lijn eindigt in een groot magazijn, maar daarachter komt nu een assemblagelijn die volledig geautomatiseerd langs montageplekken voor scharnieren en rubbers loopt. Het zijn dit soort projecten waarin Willebrands voor Weber Machinebouw veel toekomst ziet en dan ook nadrukkelijk op blijft focussen. “Daarvoor bestaat een goede markt. Personeel vergrijst, productiviteit moet omhoog. Daar zijn oplossingen voor nodig en daarin kunnen wij veel betekenen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Robots reinigen ziekenhuisbedden

06-03 Weber Hospital Systems, opgericht in 2017, is onderdeel van Weber Machinebouw. De basis van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV