Robots reinigen ziekenhuisbedden

Weber Hospital Systems timmert aan de weg met een beddenwasmachine voor ziekenhuizen. Na het eerste exemplaar voor het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gaan er nu systemen naar ziekenhuizen in diverse Europese landen. De bedden worden hierin gewassen door robots.

De twee robots zijn voorzien van een lans met stoom en lucht nozzles.

Weber Hospital Systems, opgericht in 2017, is onderdeel van Weber Machinebouw. De basis van dit onderdeel ligt in een eenmalig project in het Erasmus MC. Daar werden toen nog de ziekenhuisbedden handmatig gereinigd, een arbeidsintensief en niet gevalideerd proces. Weber Machinebouw, normaal gesproken werkzaam in de metaalindustrie, rolde via-via dit project in. Het was een interessant project en zo ontstond het idee dat er misschien wel een grotere markt was voor het reinigen van ziekenhuisbedden. Deze bedden worden nog veelal handmatig gereinigd, dit is duur, er is vaak een tekort aan mensen en het resultaat is nooit 100%. Echter, de automatisering loopt in ziekenhuizen achter.

Thermisch desinfecteren

Het desinfecteren van bedden met chemicaliën of thermisch. Voor het project in het Erasmus MC werd gekozen voor thermisch reinigen met behulp van stoom. De machine die door Weber werd ontwikkeld bestaat uit een aantal cabines. In de eerste cabine wordt het bed geïdentificeerd. Elk bed heeft een code waarin het merk en model staat en deze wordt gescand. Dan wordt het bed automatisch naar de wascabine getransporteerd met een opduwunit. Vervolgens komt er een plaat naar beneden die door middel van vacuüm het matras optilt om deze apart van het bedframe te reinigen. Het matras gaat door een soort ‘brievenbus’ en van alle kanten wordt er stoom op gespoten. Onder in de cabine wordt het bed door de robots gereinigd.

Uitdaging

De uitdaging was om zo dicht mogelijk op het bed te komen om de stoom zo min mogelijk temperatuur te laten verliezen. Weber was van mening dat dit het beste met een robot kon worden gedaan. De twee robots zijn voorzien van een lans met stoom en lucht nozzles (sproeistukken). Met de robots kan er zo dicht mogelijk bij alle onderdelen van het bed met hete stoom gewerkt worden. Het water in de stoom weekt het vuil eraf en laat het afvloeien terwijl de temperatuur van de stoom de micro-organismen doodt. Naast de stoom wordt er met hoge druk lucht geblazen om zo snel mogelijk het water eraf te blazen.

Tegenwoordig zit op ziekenhuisbedden steeds meer elektronica, zoals een ingebouwde weegschaal of wifi, waardoor behandeling met veel water of chemicaliën risico’s met zich mee zou brengen. Stoom bevat weinig water en is zelfs geschikt voor bedden met veel elektronica zoals IC bedden. Als het wasprogramma klaar is, gaat het bed door naar de volgende cabine. Daar wordt het matras weer op bed gelegd en is het gereinigd. Het hele proces duurt ongeveer 6 minuten, wat zich vertaalt in 10 bedden per uur en ruim 200 bedden per dag.

Gebruiksvriendelijke Sigmatek software.

Gebruiksvriendelijke Sigmatek software.

Samenwerking met Yaskawa

Weber werkt samen met robotfabrikant Yaskawa. “We wilden vertrouwen hebben dat we goede service, onderhoud en support zouden krijgen, zowel in Nederland als in het buitenland”, vertelt Erik Sierkstra, Managing Director Weber Hospital Systems. “Ook wilden wij zoveel mogelijk uit het systeem kunnen halen. Omdat we veel projecten in het buitenland doen, kunnen we niet telkens een monteur in het vliegtuig zetten als er iets misgaat. We willen zoveel mogelijk kunnen communiceren met de robot op afstand en alle mogelijke informatie eruit halen. Tijd- en kostprijs-technisch is dit belangrijk.”

Yaskawa werkte al met verschillende (PLC) softwarepartijen en stond ervoor open om ook met Sigmatek te werken, de software waarmee Weber werkt. Er werd een driehoek opgezet tussen Yaskawa, Sigmatek en Weber om te zorgen dat de machinesoftware kan communiceren met de robot MotoLogix software. Hierbij wordt de Yaskawa Teach Pendant niet gebruikt maar geeft Weber met haar eigen software de robots opdracht en kan hiermee op afstand veel informatie uit de robots halen.

Lokale service ondersteuning

“Afgelopen jaar zijn we echt van start gegaan en het begint nu goed te lopen. Cabines 7 en 8 worden de komende weken besteld”, gaat Sierkstra verder. “De eerste drie machines worden nu in Denemarken geïnstalleerd, in maart gaan de volgende naar Duitsland, later in Noorwegen, nog twee in Denemarken en we zijn in gesprek met ziekenhuizen in Zwitserland. Het is ideaal dat Yaskawa overal lokale service ondersteuning in deze landen biedt.”

De naam van de machine is VDS: Validated Disinfection System. De VDS is onderdeel van de rondgang in het Erasmus Medisch Centrum. Zelfs Koning Willem Alexander is er geweest en staat op de foto met de VDS. Mensen vinden robots leuk. De machine is eigenlijk een dichte box van RVS, maar de zijkanten zijn voorzien van glas, simpelweg zodat men naar binnen kan kijken. In het ziekenhuis in Denemarken worden er zelfs camera’s opgehangen en zijn de beelden te zien op grote beeldschermen in de hal bij de ingang. Het is mooi om te zien, laat zien dat patiëntveiligheid belangrijk is en benadrukt dat alles schoon en hygiënisch is.

Machinebouw met robotisering

Weber Machinebouw was tot voorheen vooral actief in metaalbewerking, kassenbouw, automotive en nog veel meer. “Dit was totaal uit onze comfortzone. We zijn gewoon simpele machinebouwers uit West Friesland en geen desinfectiespecialisten. Inmiddels hebben we wel mensen met kennis van die markt aangenomen”, aldus Sierkstra.
In deze tijd is de interesse enorm gegroeid en heeft Weber Hospital Systems een subsidie van de Europese Commissie gekregen om het product door te ontwikkelen. Weber zit nu in een industrie die qua automatisering wel wat stappen te maken heeft, stappen die Weber Hospital Systems aan het zetten is. “Met de kennis die wij hebben vanuit de machinebouw met een stukje robotisering en service vanuit Yaskawa.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Wereldwijd stijgt vraag naar robotisering en automatisering

01-12 Na een moeilijke economische periode veroorzaakt door de enorme effecten van de coronacrisis, boekt…

Verbinden

Samenwerking Yaskawa en Lorch Lasapparatuur

22-11 Dit partnerschap werd allereerst opgestart in Duitsland maar inmiddels is ook de aftrap van…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

Automatisering

Nieuw record industriële robots

08-11 In 2020 werden wereldwijd meer dan 380.000 nieuwe robots aangeschaft. Voor 2021 wordt uitgegaan…

Automatisering

Robotica oplossingen op Metaaldagen

14-09 BMO Automation introduceert de Iridium serie, een compacte alleskunner voor draai- en freesmachines. Deze…

Automatisering

Markt voor cobots groeit explosief

26-05 Volgens een nieuw rapport van ABI Research zal de wereldwijde markt voor cobots in…

Automatisering

Cobot met de functionaliteiten van een lasrobot

09-02 De Yaskawa HC10 cobot waarvoor Nooteboom heeft gekozen, beschikt over alle functies die ook…

Automatisering

Cobot last klein-constructiewerk bij Claessen

24-09 Constructiebedrijf Claessen Staalwerken & Van Boesschoten in Breda heeft geïnvesteerd in Weld4You, een oplossing…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X