WEG ondersteunt digitale transformatie met slimme technologie

Digitale technologieën versnellen innovaties en verhogen de efficiëntie op ongekende schaal. Door een betere toegankelijkheid en betaalbaarheid was het nog nooit zo gemakkelijk om industriële processen middels geavanceerde digitale systemen te verbeteren. Volgens Trenton Roncato Juraszek, Mechanical Project Analyst bij WEG (fabrikant van motoren en aandrijvingen), is het belang van digitalisering in de industrie om concurrerend te blijven in een technologisch landschap groter dan ooit.

WEG Motor Specialist analyseert de prestatiedata die WEG Motor Scan aan MFM levert namelijk op intelligente wijze om eventuele afwijkende trends te signaliseren.

De stijgende trend richting digitale technologie en kunstmatige intelligentie (AI) was nog nooit zo duidelijk, met name de laatste jaren waarin unieke uitdagingen de digitale transformatie in ondernemingen wereldwijd heeft gestimuleerd. Volgens Deloitte’s 2023 Manufacturing Industry Outlook wordt er wereldwijd aanzienlijk meer in digitale technologieën geïnvesteerd, terwijl de opkomst en toepassing van nieuwe en innovatieve technologieën ook in een stroomversnelling zit.

Deze transformatie geldt niet alleen voor processen op fabrieksniveau, want het rapport vermeldt ook dat sterker gedigitaliseerde bedrijven veerkrachtiger waren en meer zicht op hun toeleveringsketen hadden dankzij hun flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het rapport zegt zelfs dat een investering in digitalisering flinke voordelen biedt en dat deze trend zich schijnt door te zetten, waarbij Deloitte aangeeft dat 60 procent van de fabrikanten in data-analyse wil gaan investeren en 39 procent zich sterker op IoT- technologieën gaat focussen (Internet of Things).

Intuïtieve, zelfregulerende processen

Bij industriële activiteiten is de koppeling tussen materieel en internet van onschatbare waarde. Door de communicatie tussen machines en online systemen kunnen productieprocessen meer datagestuurd en beter onderbouwd worden benaderd door analyses te optimaliseren om tot meer intuïtieve, zelfregulerende processen te komen. Een fabriek kan bijvoorbeeld honderden units hebben, die gelijktijdig staan te draaien, zoals motoren en aandrijvingen. Het onderhoud van zo’n groot machinepark kan duur en tijdrovend zijn, maar ook gevaarlijk naar gelang de bedrijfsomstandigheden. In zulke gevallen bieden traditionele reactieve of preventieve onderhoudsprogramma’s doorgaans niet de benodigde frequentie of precisie.

In de praktijk kan dat onopgemerkte defecten, onverwachte storingen en ongeplande stilstand veroorzaken. Zulke problemen zijn een dure aangelegenheid — volgens Forbes kunnen ze fabrikanten wereldwijd jaarlijks $50 miljard kosten. Tellen we daar het eventuele winstverlies doordat machines niet met de optimale efficiëntie draaien of de onnodig hoge energiekosten bij op, dan wordt duidelijk dat hier nieuwe en innovatieve onderhoudsmethoden gevraagd zijn. Daarbij zijn IoT en AI essentieel. In dit informatietijdperk draait alles op data en dat geldt ook voor de industrie. Als fabrikanten de bedrijfsdata van hun machines en systemen goed analyseren, kunnen ze allerlei verbeteringen doorvoeren van productiviteitsverhoging tot afvalvermindering en van energiebesparing tot inzetbaarheid.

Eenvoudige en logische digitale oplossingen

Producent van motoren en aandrijvingen WEG zag enkele jaren geleden al dat de digitale technologie een ontwikkeling zou doormaken en greep de kans om zijn wereldwijde klantenkring eenvoudige en logische digitale oplossingen te bieden. In 2017 ontwikkelde WEG zijn eerste suite IIoT-producten: WEG Motor Scan. WEG Motor Scan is een fysiek micro-elektromechanische systeemsensor (MEMS), die gemakkelijk en zonder bedrading of elektrische verbindingen op industriële motoren, aandrijvingen, ventilatoren of compressoren is te monteren.

De sensor biedt een volledige diagnose van de motor en monitort daarbij belangrijke parameters, zoals trillingen, draaiuren, toerental, oliepeilen en temperaturen, terwijl die zelfs enige storingen of uitlijnfouten kan berekenen. De sensoren werken samen met WEG Motor Scan Gateway, die de sensordata verzamelt en naar de cloud stuurt via WiFi, 3G/4G of Ethernet-aansluiting, waardoor WEG Motor Scan het materieel op afstand kan monitoren.

Het WEG Motion Fleet Management-platform (MFM) tilt deze digitale monitorsystemen naar een nog hoger niveau. Door data te benutten die WEG Motor Scan met tussenpozen verzamelt, kan MFM real-time inzichten in de prestaties bieden door de informatie op hoofdparameters te analyseren, waardoor het onderhoudspersoneel een complete visualisatie heeft van zowel het individuele materieel als de hele fabriek.

Doordat ze over nauwkeurige, diepgaande en actuele informatie aangaande de toestand van hun machines beschikken, kunnen operators de aandachtspunten of potentiële problemen lokaliseren om preventief onderhoud te plegen voordat het uit de hand loopt. Hierdoor is minder reactief of preventief onderhoud nodig, waardoor de kans op onverwachte storingen of een kostbare ongeplande stilstand afneemt.

MFM is ontworpen om technisch robuust, maar ook gebruiksvriendelijk te zijn. Met aanpasbare dashboards en een hele serie rapporteringsopties, afstembaar op de gebruiker van het platform, levert het informatie in een optimaal format voor operators, technici en managers op elk niveau. Hierdoor kunnen zij de bedrijfsdata bij hun werk steeds zo doeltreffend en efficiënt mogelijk inzetten of het nu gaat om onderhoud, stroomlijning van de workflow of prestatiebewaking.

AI en Machine Learning

Voortbouwend op het succes van zijn IIoT-technologieën is WEG begonnen geavanceerde concepten te integreren, waaronder AI en Machine Learning, om het digitale productaanbod uit te breiden. WEG Motor Specialist verbindt alle elementen van WEG’s digitale systemen op elk MFM-managementniveau van individueel materieel tot WEG Motor Scan en Gateway om tot een algehele IIoT-monitoringsoplossing te komen. WEG Motor Specialist analyseert niet simpelweg de prestaties, maar gebruikt AI en Machine Learning om het besluitvormingsproces in het onderhoud te automatiseren middels analytische algoritmes, die informatie genereren voor het onderhoud en de algemene efficiëntie om de stilstand te beperken.

WEG Motor Specialist leert ook over bedrijfspatronen van motoren en herkent daarbij aanwijzingen voor onbalans, belasting, energieverbruik en uitlijnfouten. Dankzij dit systeem hoeven technici de toleranties niet meer handmatig in te voeren en historische data te gebruiken om onregelmatigheden in de prestaties te constateren.

WEG Motor Specialist analyseert de prestatiedata die WEG Motor Scan aan MFM levert namelijk op intelligente wijze om eventuele afwijkende trends te signaliseren. Of het nu gaat om ongebruikelijke temperatuurstijgingen of sterkere trillingen, de technologie past geavanceerde algoritmes toe om de bedrijfsdata te analyseren en als bepaalde parameters worden overschreden, kan het systeem berekenen of dit al dan niet abnormaal is en een alarm afgeven dat er een mogelijk probleem is of zelfs potentiële storingsoorzaken noemen, afgaand op historische data.

Onmisbare tools

Industriële trends en de groeiende aanwezigheid van Industrie 4.0 wijzen erop dat digitale transformatie de toekomst is en dat er nu in digitalisering geïnvesteerd moet worden om te blijven concurreren. IIoT, AI en Machine Learning zijn onmisbare tools voor de procesverbetering en om materieel intuïtief, connected en efficiënt te laten werken. WEG’s digitale productaanbod omvat al deze concepten voor een slimme en simpele manier om stilstand te voorkomen, het energieverbruik te verlagen en de productiviteit te verhogen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Automotive leidt digitale transformatie

11-11 De belangrijkste reden hiervoor is dat OEM’s en hun toeleveranciers zich moeten aanpassen aan…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema