’Samenwerking nodig voor digitale transformatie’

Digitalisering biedt bedrijven in de maakindustrie enorme kansen voor nieuwe bedrijfsmodellen. Automatiseringsspecialist Lenze en hightechbedrijf Trumpf zijn ervan overtuigd dat partnerschap en openheid de sleutel zijn tot een succesvolle toekomst.

Vooral het MKB vindt het lastig om digitale diensten te implementeren vanwege een gebrek aan gespecialiseerd personeel, expertise en infrastructuur. Dit maakt strategische samenwerking en de open uitwisseling van data des te belangrijker.

De toekomst van machinebouw en installatietechniek ligt in digitale, op data gebaseerde bedrijfsmodellen en diensten. Daar bestaat al brede overeenstemming over. Vooral het MKB vindt het echter lastig om digitale diensten te implementeren vanwege een gebrek aan gespecialiseerd personeel, expertise en infrastructuur. Dit maakt het des te belangrijker om specifieke kennis op het gebied van software engineering, IT en automatisering aan boord te brengen – bijvoorbeeld door strategische samenwerking en de open uitwisseling van data. “Digitalisering is een gigantisch project dat nauwelijks alleen kan worden aangepakt. Alleen bedrijven die vertrouwen op samenwerking en de juiste partners om nieuwe expertise op te bouwen, zullen succesvol zijn”, zegt Christian Wendler, CEO van Lenze. Sommige MKB-bedrijven worden afgeschrikt door de inspanningen die het implementeren van geschikte softwareoplossingen met zich meebrengt. “Maar de investering is goed besteed en zal zich vroeg of laat terugbetalen”, verzekert Wendler.

Slimme data, geen big data

Digitalisering is niet de enige structurele omwenteling. Megatrends zoals het beperken van de CO2-uitstoot en demografische veranderingen (vergrijzing) zorgen voor verdere uitdagingen voor machine- en installatiefabrikanten. Voor Wendler ligt de oplossing in automatisering. “Want automatisering is een win-winsituatie voor iedereen. Het stimuleert de digitale transformatie omdat het informatietechnologie in de machines brengt. Het verkleint de CO2-voetafdruk omdat het de energie-efficiëntie verhoogt. En het lost het tekort aan geschoolde arbeidskrachten op omdat het processen vereenvoudigt en daarmee werktijd bespaart.” Het enige dat automatisering nodig heeft zijn data. Geen enorme hoeveelheden data, maar precies de juiste, intelligent verwerkte data: smart data. Juist dat is de specialiteit van de digitale experts van Lenze. Data uit de aandrijvingen en besturingssystemen stromen de digital twin in en zij halen hier kleine pakketjes relevante data uit voordat ze deze analyseren – en met behulp van domeinkennis omzetten in slimme data. Het potentieel om materiaal, werktijd en energie te besparen is enorm. Door gebruik te maken van de digitale tweeling en slimme data kunnen bedrijven hun energieverbruik gemiddeld met wel 50 procent verminderen, grondstoffen besparen en een grotere duurzaamheid in de sector garanderen.

Open, digitale ecosystemen

Lenze begeleidt klanten gedurende het hele digitaliseringsproces wil met hen samenwerken als partners. Dit blijkt ook uit de betrokkenheid bij bedrijfs- en sectoroverschrijdende projecten als Manufacturing X- en Open Industrie 4.0 Alliance, die tot doel hebben het creëren van een soevereine, open dataruimte voor de uitwisseling van componenten, expertise en technologieën. Hoe definiëren we uniforme normen? Hoe werken machines in fabrieken optimaal samen? Deze en andere vragen staan voorop. “We hebben nieuwe partnerschappen, bedrijfsmodellen en een moderne mentaliteit nodig om samen succesvol te zijn in de branche”, zegt Thomas Schneider, Managing Director Machine Tool Development bij Trumpf, producent van plaatbewerkingsmachines en industriële lasertechnologie. Beide bedrijven, Trumpf en Lenze, stimuleren de digitale transformatie van de maakindustrie – en werken samen aan technologieën en implementatieconcepten als onderdeel van Manufacturing X. “Het vol vertrouwen en gezamenlijk kunnen gebruiken van data in de gehele productie- en supply chain betekent meer veerkracht bij verstoringen, meer duurzaamheid en een hoger concurrentievermogen”, legt Schneider uit. Open automatiseringsplatforms zoals Nupano van Lenze kunnen dienen als sleuteltechnologieën om de concurrentiekracht van kleine en middelgrote bedrijven te vergroten. Om de digitale transformatie te laten slagen is een heroverweging nodig: uit de gouden kooi naar het ecosysteem – voor meer openheid, meer samenwerking en meer groei.

Juiste oplossingen

“Wij ondersteunen deze cultuurverandering ook en hebben al de juiste oplossingen in ons portfolio”, zegt Lenze CEO Wendler. Eén van deze oplossingen is het Asset Performance Platform. Het combineert veilige toegang op afstand, IoT-gegevensverzameling, dashboarding en ticket- en documentbeheer en leidt tot grotere efficiëntie bij het oplossen van problemen en personeelswisselingen. Het platform vergemakkelijkt zo de samenwerking tussen OEM’s en machinebedieners en maakt het mogelijk de serviceactiviteiten uit te breiden. Nupano biedt ook ruimte voor nieuwe businessmodellen. Het automatiseringsplatform stelt het MKB in staat machines gedurende hun gehele levenscyclus uit te rusten met apps en deze eenvoudig te beheren.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Bedrijf en Economie

Invest International verdubbelt financiering voor MKB-export

17-01 De extra storting in het speciale MKB exportfonds is gedaan omdat de vraag van…

Bedrijf en Economie

Trumpf’s krachtigste showlaser te zien op lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven

10-11 De langste verjaardagskaars ter wereld – een groene laser van Trumpf – brandt van…

Plaatbewerking

Trumpf introduceert snelle mobiele buigcel

30-10 De TruBend 7050 kan met de nieuwe Flex Cell-oplossing automatisch worden bediend. Met slechts…

Plaatbewerking

Trumpf introduceert volautomatische pons-lasermachine voor netwerkproductie

18-10 De nieuwe SheetMaster maakt een volledig automatische materiaalstroom in de productiecel mogelijk – van…

3D

3D-printen zonder ondersteuning

19-09 “Dankzij de nieuwe versie van TruTops Print hebben we nauwelijks ondersteuningsstructuren nodig voor het…

Automatisering

WEG ondersteunt digitale transformatie met slimme technologie

30-08 De stijgende trend richting digitale technologie en kunstmatige intelligentie (AI) was nog nooit zo…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV