Welke soorten staal worden gebruikt bij het produceren van een auto?

Een auto kopen om vervolgens een goedkope autoverzekering hiervoor af te sluiten wordt dagelijks door veel Nederlanders gedaan. Over de productie van deze voertuigen wordt desondanks niet vaak gedacht, net zoals over welke staalsoorten hiervoor gebruikt worden.

Moderne staalinnovaties hebben geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe staalsoort, bekend als geavanceerd hogesterktestaal

Het gebruik van staal heeft namelijk wel veel impact gehad in de autowereld. Het vermogen om door verschillende technieken in verschillende vormen te worden bewerkt en vervaardigd, maakt het een praktische, kosteneffectieve en duurzame optie. De staalsoorten die in de auto-industrie worden gebruikt, kunnen erg variëren. Desondanks vind je in dit artikel vier voorbeelden die veel toegepast worden.

Koolstofstaal

Staalsoorten met een hoog koolstofgehalte, ook wel koolstofstaal genoemd, zijn legeringen die een warmtebehandelingsmethode hebben ondergaan die bekend staat als afschrikken. Terwijl bij de traditionele warmtebehandeling van staal, waarbij het koolstofgehalte wordt opgelost in het verwarmde ijzer, de snelle koeling die wordt toegepast in afgeschrikt staal de koolstof vasthoudt en de structuur van het staal verandert. In tegenstelling tot gewoon staal is koolstofstaal minder ductiel en vatbaar voor broosheid. Dit wordt echter gecompenseerd door de hoge slijtvastheid. Daarom wordt staal met een hoog koolstofgehalte vaak verwerkt in snijgereedschappen of metalen bevestigingsmiddelen.

Roestvrij staal

Een staalgrondstof of geprefabriceerd product kan alleen de aanduiding roestvrij hebben als het naast andere legeringsverbindingen ten minste 10,5 procent chroom en 1 procent koolstof bevat. Een opvallend kenmerk van deze staalsoort is de weerstand tegen corrosieve materialen. Het glanzende en lichte ontwerp staat in veel industrieën synoniem voor duurzaamheid en functionaliteit, niet alleen voor de autoproductie. Het is logisch dat roestvrij staal een van de meest gebruikte materialen is voor het maken en samenstellen van verschillende voertuigcomponenten. In feite bevatten veel voertuigen best veel kilogram roestvrij staal in hun uitlaatsystemen. Vooral brandstofverbrandingsmotoren vereisen het gebruik van deze staalsoort bij het produceren van auto’s.

Gegalvaniseerd staal

Goedkoper dan roestvrij staal, maar effectiever dan aluminium, gegalvaniseerd staal is een ander populair gebruik van dit gelegeerde metaal bij het maken van voertuigen. Tegenwoordig wordt het gebruik van gegalvaniseerd staal zelfs als een standaard beschouwd in elk type voertuig. Bijna 80 procent van een auto, vrachtwagen of motorfiets kan worden gemaakt van gegalvaniseerd staal. Gecoat met een dunne laag zinklaag, kan dit type staal de levensduur en functie van het voertuig verlengen met minimale reparaties en onderhoud. Enkele voordelen van gegalvaniseerd staal zijn de lage kosten, verbeterde duurzaamheid, zelfherstellend vermogen en beschikbaarheid.

Hogesterktestaal

Moderne staalinnovaties hebben geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe staalsoort, bekend als geavanceerd hogesterktestaal, wat ook wel AHSS genoemd wordt. In tegenstelling tot het typische koolstofarme en zachte staal, zijn AHSS’s geavanceerd en complex. Het is gemaakt van zorgvuldig geselecteerde materialen met specifieke chemische samenstellingen. Het resultaat is een nauwkeurig verhit staalproduct dat taai, taai en uitzonderlijk vermoeiingsclassificatie heeft. Ondanks de eigenschappen die aanwezig zijn in AHHS’s, hebben ze vanwege hun lichtgewicht de voorkeur voor voertuigcarrosserieën, frames, autodeuren, bumpers en onderstellen. Veel autofabrikanten komen tegenwoordig met effectieve oplossingen om AHHS’s om te bouwen tot een betrouwbaar automateriaal dat voldoet aan veiligheid, kosten en prestaties.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Chaos is voorbij, maar staalmarkt blijft instabiel

13-04 Het StaalJournaal zet in haar april-editie enkele factoren op een rij, die effecten op…

Materialen

Nieuwe Europese milieuregels gaan import ijzer, staal en aluminium duurder maken

23-03 Mr. Robert Hardy, advocaat bij Greenberg Traurig, LLP te Amsterdam, legt uit wat er speelt…

Materialen

Metaalunie wil antidumpingheffing op staal snel van tafel

21-03 Orgalime geloofde al niet dat antidumpingheffingen de juiste manier waren om Europese bedrijven te…

Materialen

Einde uitstoot PAK-stoffen bij het gloeien van staal

21-03 Het is een belangrijke stap uit het verbeterprogramma Roadmap Plus, een investeringspakket van meer…

Materialen

Chaos op staalmarkt door Oekraïne-crisis

16-03 De export van Russisch en Oekraïens materiaal staal is (bijna) helemaal stil gevallen. Hierdoor…

Materialen

Meer hergebruik staal kan CO2-emissie bouw verlagen

11-02 Dit blijkt uit de ‘Analyse CO2 impact staal in de bouw’ van bureau LBP Sight,…

MetaalNieuws Extra IM

Waar moet je op letten bij het kiezen van een staalleverancier?

06-01 Overal ter wereld vind je zulke bedrijven, ook in Nederland. Je kunt eventueel kiezen…

Materialen

Hogere prijzen metalen gevelbouw onvermijdelijk

08-12 Binnen de gevelbouw ontstaan steeds meer zorgen over de oplopende kosten en levertijden met…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X