Werkbezoek Halbe Zijlstra aan technologische industrie

Op uitnodiging van FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming bezocht VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra twee bedrijven in de technologische industrie. Dezentje: “Het is belangrijk om Haagse politici zelf te laten zien en ervaren wat de toegevoegde waarde is van de technologische industrie aan de Nederlandse economie. 

Deze industrie is dé stabiele factor van onze economie. Onze innovatieve exporterende bedrijven zorgen voor werkgelegenheid, daarmee voor welvaart en daarmee voor welzijn.” De delegatie bezocht de grootste ruimtevaartonderneming van Nederland Dutch Space in Leiden en de ontwerper en bouwer van zogeheten heavy construction equipment Huisman in Schiedam. Halbe Zijlstra: “Bedrijven als Huisman en Dutch Space laten zien hoe sterk innovatief Nederland is. Beide bedrijven zijn wereldspelers. Dat is goed voor onze concurrentiepositie in de wereld maar ook voor de werkgelegenheid en het midden- en kleinbedrijf in Nederland.” 

Dutch Space heeft de afgelopen dertig jaar intensief deelgenomen aan grootschalige, internationale ruimtevaartprojecten. Huisman werkt vooral veel voor de off-shore industrie: boorplatformen, hijskranen op schepen en pijpleidingen onder de zeebodem. En het was Huisman dat de grijpers leverde die zijn gebruikt om de gezonken Russische onderzeeër de Koersk te bergen.

Dezentjé: “Dit zijn bedrijven uit onze achterban die jaren geleden al hebben ingezet op innovatie, op exportmarkten, op flexibiliteit in productie, op duurzaamheid en op samenwerking in de global value chain. En ze hebben die lijn consequent vastgehouden. Het zijn schoolvoorbeelden van bedrijven die door het combineren van die innovatiekracht met het vermogen om te kunnen inspelen op de tucht van de internationale markten en de flexibiliteit om productie daar op aan te passen, erin zijn geslaagd de crisis het hoofd te bieden. Deze manier van ondernemen bepaalt de toekomst en heeft de toekomst. Daar zullen we op moeten voorsorteren met een moderne industriepolitiek. Ik roep de politiek op om scherp te kijken naar wat nodig is om ervoor te zorgen dat de technologische bedrijven kunnen blijven bijdragen aan de economische groei die ons land zo hard nodig heeft.”

Joop Roodenburg, CEO van Huisman ondersteunt dit betoog: “Als belangrijke speler in de Nederlandse maakindustrie zouden wij graag een proactieve ondersteuning door de Nederlandse overheid zien, zowel op het gebied van export financiering als in visie en beleid, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie, educatie, etc. In andere landen, zoals bijvoorbeeld in Noorwegen, zie je een hechte samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven waardoor de bedrijven uit die landen een duidelijk voordeel hebben ten opzichte van hun internationale concurrentie.  Daar kunnen wij als Nederlands bedrijf op dit moment bijna niet mee concurreren”.

Arnaud de Jong, CEO Dutch Space was tot voor kort werkzaam bij het internationale bedrijf EADS en werkte de afgelopen jaren in het buitenland. Ook hij gaf een duidelijke boodschap mee aan Zijlstra: “Een concurrerend high tech export product vereist dat bedrijven en kennisinstituten sterk samenwerken. Dat doen we in Nederland ook. Alleen kan de eigen rol scherper ingevuld worden, dat kan beter. Kennisinstituten moeten kennis genereren en bedrijven moeten het ondernemerschap voor hun rekening nemen.”

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Voorjaarsnota smaakt voor FME zoetzuur

22-04 Theo Henrar, voorzitter FME: “Daarmee smaakt de Voorjaarsnota zoetzuur. Herstel van de IKC-regeling is…

Bedrijf en Economie

Lely en Miele geven inzicht in hun circulaire route

26-02 Voor toeleveranciers is het natuurlijk uitermate interessant om te weten hoe hun klanten, de…

Bedrijf en Economie

FME presenteert nieuwe meerjarenstrategie

15-01 Met een groot team is het afgelopen jaar hard gewerkt om deze meerjarenstrategie 2024-2030…

Bedrijf en Economie

FME doet al aanbevelingen voor nieuwe kabinet

06-12 De brancheorganisatie voor de technologische industrie heeft haar aanbevelingen samengebracht in de publicatie ‘Nederland…

Bedrijf en Economie

FME: We hebben groene industriepolitiek nodig

20-09 “In de rijksbegroting voor volgend jaar zitten diverse lapmiddelen voor de korte termijn, die…

Bedrijf en Economie

FME gaat voor diversiteit

25-04 Het FME boegbeeld voor Diversiteit en Inclusie wordt Helen Kardan, Senior Manager Key Supplier…

Bedrijf en Economie

FME: Koopkracht bedrijven moet prioriteit zijn

20-09 Andere Europese landen hebben een steunpakket opgetuigd om de industrie te ondersteunen. Ook Nederland…

TechnishowNieuws

ASML-CEO Peter Wennink en FME-voorzitter Theo Henrar openen TechniShow

05-07 Peter Wennink is als hoogste baas bij het belangrijkste Nederlandse hightechbedrijf al ruim twee…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV