WIA lanceert desktop 5-assige freesmachine

WIA Educational heeft het dealerschap gekregen van het Amerikaanse Penta Machine Tools vanwege het succesvol introduceren van hun desktop 5-assige freesmachine in de Nederlandse onderwijsmarkt. Deze compacte machine is naast opleidingsdoeleinden ook interessant voor toepassingen in techlabs, fab-labs en in de industrie.

De compacte desktop 5-assig freesmachine van Penta Machine Tools is naast opleidingsdoeleinden ook interessant voor toepassingen in techlabs, fablabs en in de industrie.

Sinds WIA Educational onder familiebedrijf Widenhorn valt worden steeds meer werkplekken aan het assortiment toegevoegd, die de doorstroming van middelbaar onderwijs naar beroepsonderwijs of de (metaal)industrie verbeteren. Widenhorn is gespecialiseerd in automatiseringsoplossingen voor de metaalbewerking en met name plaatbewerking. “Onze ruim 800 klanten in de Benelux hebben een gezamenlijke uitdaging in het vinden van goed en gemotiveerd personeel”, zegt Widenhorn-directeur Anco Euser. “Hoe meer we jeugd kunnen enthousiasmeren voor de (metaal)techniek, hoe beter het is.”

Moderne werkplekken op school

Om dit te bereiken zijn volgens hem moderne werkplekken nodig op scholen, die niet alleen de jeugd aantrekken, maar ook optimaal aansluiten bij de praktijk. En beter nog, gebruikt worden in de praktijk. Denk hierbij aan fiberlasersnijden, watersnijden, heftrucksimulatoren en 5-assig frezen. WIA heeft inmiddels meer dan 25 complete werkplekken inclusief lesmateriaal ontwikkeld. Maar de machines, software, training en service worden ook steeds vaker toegepast in techlabs, fablabs en in de industrie. Zowel voor het intern opleiden van mensen als voor R&D en zelfs productie.

Penta Machine Tools

De nieuwste ontwikkeling binnen WIA is de desktop 5-assig freesmachine van het Penta Machine Tools. Dit bedrijf is in 2011 in de Amerikaanse staat Montana opgericht door het echtpaar Matt en Michelle Hertel. Gestart in de garage met de eerste ontworpen en ontwikkelde desktop machine, maar inmiddels uitgegroeid tot een innovatieve machinefabrikant met een modern volautomatisch machinepark.

Door de groei wordt ook steeds vaker gewerkt met dealers. In juni heeft WIA het dealerschap gekregen vanwege het succesvol introduceren van de desktop 5-assig freesmachine. Tijdens de TechniShow was er al veel interesse voor de gebruiksvriendelijke machine vanuit zowel het onderwijs als de industrie. Doordat de machine zo compact is, worden ook op locatie demonstraties gegeven. De eerste machines zijn inmiddels al verkocht in Nederland.

Het 5-assig frezen van messing.

Het 5-assig frezen van messing.

Voor iedereen bereikbaar

Het doel van het ontwikkelen van een compacte 5-assig freesmachine was om deze geavanceerde technologie voor iedereen bereikbaar en beschikbaar te maken. In het onderwijs kan nu op een veilige en voordelige manier kennis gemaakt worden met de technologie 5-assig frezen. In de industrie kan de machine worden ingezet voor kleinere onderdelen, zodat dit niet op een grote dure machine gemaakt hoeven te worden. En zelfs hobbymatig kan de machine ingezet worden.
Er zijn drie verschillende Pocket NC modellen. De meest passende voor het onderwijs is de V2-10. De V2-50 is een zwaardere machine, maar nog steeds compact. Deze kan vele metalen frezen. Er is een omkasting van de machine zodat dit in iedere omgeving veilig kan worden geplaatst.

Compacte 5-assige freesmachine

Ondanks het succes van de desktopmodellen bleek er een gat te zijn tussen de desktop machines en de grote professionele 5-assige machines. Ruimtes zijn vaak beperkt en daarom wordt soms gekozen voor een Pocket NC terwijl dit wellicht niet de meest geschikte machine is. De lancering van de Solo dicht dit gat en biedt een krachtige compacte professionele 5-assig freesmachine die nog steeds door een gewone deur kan en dus in iedere werkplaats kan worden geplaatst. De machine is uitgerust met automatische gereedschapswisselaar en biedt automatiseringsmogelijkheden.

Full service van familiebedrijf

In de huidige tijd is niets zo belangrijk als ondersteuning en service om optimaal met een investering te kunnen werken. Dat geldt zowel voor het onderwijs, als in de industrie. WIA heeft een ervaren serviceteam dat vaak al binnen enkele uren ter plaatse kan zijn als de nood hoog is. Ook zijn er machines beschikbaar die tijdelijk gebruikt kunnen worden, zodat de productie door kan gaan.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Aantrekkelijke werkplekken voor techniekonderwijs live in actie

05-03 WIA Educational is dé specialist op het gebied van technische werkplekken voor het Praktijkonderwijs,…

Bedrijf en Economie

Widenhorn in de MKB Innovatie Top 100

06-07 Widenhorn heeft een plaats gekregen in de MKB Innovatie Top 100, die op 5…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV