Zantech: vijf Bystronic lasersnijmachines in 10 jaar

0

Zantech in Oss heeft in de afgelopen 10 jaar maar liefst vijf lasersnijmachines van Bystronic gekocht. Als beloning hiervoor ontving Bart van der Zande  van de Zwitserse machinebouwer een extra grote koebel.

Bystronic beloont iedere klant die een machine koopt met een originele Zwitserse koebel. Bart van der Zande heeft er dan ook al een aantal, maar daar is nu een extra groot exemplaar bijgekomen omdat hij zoveel machines in relatief korte tijd heeft gekocht.

Hij weet nog precies wanneer zijn vader de eerste Bystronic lasersnijmachine kocht. Dat was in 1995; een 2800 Watt ByStar met beladings-, ontladings- en uitsorteerunit. “We schaften dat systeem aan voor een grote order van een klant in de heftruck industrie. Daarvoor sneden we grote aantallen plaatuitslagen van 4, 5 en 6 mm dik. Dat waren flinke series die we met de robot goed van de lasersnijmachine konden halen. Dat was wel zo prettig voor de rug.”

Versnelling
In al die jaren heeft Zantech in totaal acht lasersnijmachines van Zwitserse makelij gekocht, waarvan dus vijf in de laatste 10 jaar. Er is dus sprake van een versnelling. Volgens Erik Metternich van Bystronic, die met de koebel achterin zijn auto naar Oss was gekomen, heeft dat er vooral mee te maken dat de ontwikkelingen van de lasersnijmachines steeds sneller gaan. “We hebben er 20 jaar over gedaan om met de CO2 laser van 500 Watt naar 6 kW te gaan. Onze fiberlaser is in 6 jaar tijd van 2 naar 10 kW gegaan. Daarbij zijn de aandrijvingen veel sneller geworden en de besturingen beter. Zo is de output van de machines sterk omhoog gegaan.”

Zantech Koebel Bystronic
Een extra grote koebel voor Zantech. Links Erik Metternich van Bystronic, rechts Bart van der Zande.

En dat is waar Bart van der Zande altijd naar op zoek is. “Voor mij is het heel eenvoudig: ik zoek altijd naar de meest geschikte tool voor de job. Daarvoor kijk ik rond in mijn netwerk. Als Bystronic dan zegt dat ze iets voor me hebben, dan kijk ik daar serieus naar. Dan investeren we daar in, maar dat kan ook bij een andere fabrikant zijn.”

Instelbare focuslengte
De machine waarvoor Zantech is verblijd met de extra grote koebel is een 6 kW ByStar 4020 met ByTrans Extended beladingssysteem. Daarmee staan er inmiddels vijf fiberlasers bij Zantech. Dit systeem is afgelopen najaar door Bystronic geïntroduceerd op de Euroblech, maar staat al sinds zomer 2016 te draaien bij Zantech. Daar is niet eerder ruchtbaarheid aan gegeven, want in een testtraject worden er nog geen zaken aan de grote klok gehangen. Daarom is de koebel ook nu pas overhandigd.

Het lasersnijsysteem is voorzien van een nieuwe touchscreen besturing met heel veel mogelijkheden en uitgerust met een nieuwe snijkop. Deze heeft in tegenstelling tot andere koppen geen vaste maar een instelbare focuslengte. Bij het snijden van dik materiaal fungeert een lange focus het best, bij dun materiaal is een korte focus beter. De straal kan ook in diameter variëren. Bart van der Zande kan de prestaties van deze laser vergelijken met zijn vorige fiberlaser. “Met name door die snijkop is de snijkwaliteit vele malen beter en de snijsnelheden zijn werkelijk absurd.”