Zo houd je metaalbewerkingsvloeistoffen goed tijdens de vakantie

Met de zomermaanden voor de deur staan veel productiebedrijven voor een gemeenschappelijke uitdaging – de vakantieperiode. Tijdens deze periode kunnen verminderde productieschema’s een aanzienlijke impact hebben op het gebruik en beheer van metaalbewerkingsvloeistoffen. Optimol Lubrication, distributeur van Castrol in Nederland, België en Frankrijk, geeft een aantal tips om de kwaliteit van de emulsies op hoog niveau te houden.  Niet alleen voor kostenbeheer maar ook voor het behoud van efficiëntie en levensduur van apparatuur en vloeistof.

Tijdens de vakantieperiode kan er microbiële groei en chemische degradatie optreden als gevolg van  stagnerende metaalbewerkingsvloeistoffen.

Metaalbewerkingsvloeistoffen zijn essentieel voor elk productieproces dat metaalbewerking, slijpen of machinaal bewerken omvat. Deze vloeistoffen helpen bij het koelen en smeren van gereedschappen en werkstukken, terwijl ze bescherming bieden tegen corrosie. Of het nu om pure oliën, water mengbare oliën of synthetische vloeistoffen gaat, elk type speelt een cruciale rol bij het verbeteren van het bewerkingsproces en het waarborgen van hoogwaardige afwerkingen.

Uitdagingen tijdens de vakantieperiode

De zomerstop brengt specifieke uitdagingen met zich mee, vooral in de manier waarop vloeistoffen worden beheerd wanneer machines niet continu worden gebruikt. Stagnerende vloeistoffen zijn gevoelig voor problemen zoals microbiële groei en chemische degradatie, die beide de effectiviteit van de vloeistof en de integriteit van de machines kunnen aantasten. Het is cruciaal om zelfs tijdens stilstandtijden een routine voor het controleren van vloeistofniveaus en -condities te onderhouden. Het regelmatig testen van pH-waarde, concentratie en vervuiling kan helpen problemen vroegtijdig op te sporen.

Als machines stil komen te staan, zorg dan dat vloeistoffen correct worden opgeslagen. Overweeg om te investeren in systemen voor het recyclen van vloeistoffen die kunnen helpen bij het zuiveren en hergebruiken van metaalbewerkingsvloeistoffen. Deze producten kunnen effectief helpen bij het verwijderen van verontreinigingen en het herstellen van de kwaliteit van vloeistoffen. Zorg dat het koelsmeermiddel vrij is van verontreinigingen zoals bijvoorbeeld lekolie, spanen etc. Gebruik voor het verwijderen van lekolie een olieskimmer. Zorg dat het koelsmeermiddel regelmatig, idealiter met vaste tijdsintervallen, in beweging is door deze rond te pompen. Indien dit niet mogelijk is dan het koelsmeermiddel beluchten door het inblazen van kleine hoeveelheden lucht.

“Optimol Lubrication faciliteert een uitgebreid aanvullend (diensten)pakket voor het optimaliseren van het vloeistoffenbeheer en het productieproces. Het optimaliseren van de productiefaciliteiten voor de vakantieperiode zorgt ervoor dat apparatuur in topconditie blijft, klaar om te voldoen aan de eisen van de productie tijdens het hoogseizoen”, vertelt Marketing Director Thomas Dieu van Optimol Lubrication.”

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV