Zoller introduceert revolutionair gereedschapbeheersysteem

Tijdens de komende EMO in Hannover introduceert de Duitse fabrikant van gereedschapvoorinstelapparatuur Zoller een nieuw concept voor gereedschapbeheer. Onder de benaming Zoller TMS (Tool Management Solutions) ontwikkelde de fabrikant op drie niveaus software voor compleet gereedschapbeheer, met als uitgangspunt dat TMS en voorinstelapparatuur vanuit één database werken.

Het systeem omvat alle aspecten van gereedschapbeheer, van ontwerp en inkoop via werkvoorbereiding, inspectie en voorinstelling tot kwaliteitsborging en reparatie. In ons land zal TMS geïntroduceerd worden door de Nederlandse vertegenwoordiger Laagland te Dordrecht.

De gedachte achter Zoller TMS is een logische: wanneer er vanuit de software voor de inspectie en voorinstelling van de gereedschappen op de voorinstelapparatuur toch al een database is gegenereerd, kan deze net zo goed functioneren als de basis voor alle aspecten van gereedschapbeheer en dus worden opgewaardeerd tot een database op TMS niveau. Eén database voor alle modules houdt een enorme efficiëntieverbetering voor het gereedschapbeheer in, voorkomt fouten en kan tot belangrijke besparingen leiden. Een dergelijk beheersysteem biedt transparantie, stroomlijnt de werkvoorbereiding en leidt tot kortere insteltijden. Zowel de operator aan de machine, als de werkvoorbereider en het management zullen elk op hun niveau de voordelen ondervinden. Waar nodig, kunnen hardware-componenten (doelmatige opslagkasten voor gereedschap) deel uitmaken van het TMS-systeem.

Drie niveaus
Zoller stelt de TMS-software op drie niveaus ter beschikking, die simpelweg worden aangeduid met ‘Bronze’, ‘Silver’ en ‘Gold’, die ruwweg corresponderen met de functies gereedschapbeheer, voorraadbeheer en productieorganisatie. De Bronze software omvat naast de voorinstelling ook de gereedschapproductie, de samenstelling (met opnamen en dergelijke) en de werkvoorbereiding en stelt de gebruiker in staat om het complete gereedschappenbestand, individuele componenten en machines te organiseren. Alle gereedschappen en aanverwante componenten worden op één locatie bewaard, vastgelegd in de software en beheerd. Vooral de bediener van het gereedschapvoorinstelapparaat zal hier baat bij hebben.
De Silver software zorgt voor een doelmatig voorraadbeheer en gestandaardiseerd beheer van productiegegevens, wat met name interessant is voor de werkvoorbereiding. Naast de genoemde Bronze-functies maken ook de aankoop en opslag, alsmede reparatie (onder andere herslijpen) deel uit van deze programmatuur. De opgeslagen technologische gegevens en producteigenschappen leiden tot een optimaal gebruik van de beschikbare CADCAM-systemen.
De Gold software ten slotte omvat ook de gereedschapontwikkeling (design) en de typische managementfuncties zoals procesbeheersing (statistieken, kosten), in- en uitgaande goederen en kwaliteitsbeheersing. De Gold-software garandeert een maximale efficiëntie van het gereedschapbeheer, ze biedt volledige kostenbeheersing en transparantie van de gehele procesketen. Alle gereedschappen zijn te allen tijde te lokaliseren. Met deze software is volledige beheersing en evaluatie van de kosten van de gereedschappen mogelijk aan de hand van statistieken voor de afzonderlijke gereedschappen en orders, wat het management in staat stelt op een solide basis de juiste beslissingen te nemen.

Bekijk hier een filmpje over Zoller TMS

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Werkplaatstechniek

Online-gereedschapsbeheer en Bluetooth-snellader FEIN

24-03 Met de nieuwe my.FEIN-app en de online-portal hebben de gebruikers en dealers van elektrisch…

Geen categorie

Schunk zorgt met Data Matrix code voor intelligent gereedschapshouder management

07-02 Talrijke precisie gereedschapshouders van Schunk kunnen vanaf nu met een individuele Data Matrix codes…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?