Zware rupskraan omgebouwd van diesel naar waterstof

Machinebouwer Reedyk en Van Adrighem, leverancier van zwaar materieel, hebben samen een op fossiele brandstof werkende Liebherr crawler crane LR1200 omgebouwd naar een geavanceerde aandrijving met waterstof.

 

In lijn met de steeds strenger wordende eisen voor uitstootvrij werken, voldoet de omgebouwde Liebherr LR1200 van Van Adrighem ruim aan de Green Deal doelstellingen voor 2030.

Waar de LR1200 eerder afhankelijk was van diesel, wordt deze nu volledig aangedreven door waterstof, zonder in te leveren op robuustheid, snelheid, kracht of veiligheid.

Krachtig staaltje techniek

Met een hefvermogen van 200 ton en de mogelijkheid om zichzelf op locatie volledig op te bouwen, is de LR1200 een krachtig staaltje techniek. Met de geïntegreerde waterstoftechnologie kan de kraan van zo’n 210 ton (inclusief ballast) zich op locatie zelf rijdend verplaatsen en dankzij een doordacht ontwerp is transport over de weg naar elke gewenste locatie mogelijk.

Minder grondstoffen en minder energiegebruik

De duurzaamheidsvisie van Van Adrighem en Reedyk komt tot leven met deze omgebouwde crawler crane. De vervanging van de traditionele dieselverbrandingsmotor door een brandstofcel verlengt niet alleen de levensduur van deze rupskraan maar vermindert daarmee ook het fossiele energieverbruik en verlaagt de vraag naar nieuwe grondstoffen. Deze schaalbare techniek is niet beperkt tot de LR1200 maar kan ook geïntegreerd worden in andere zware machines.

Waterstof, de ideale keuze voor zwaar materieel

In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is waterstof volledig emissievrij. Dat maakt het integreren van waterstof in zwaar materieel, zoals de Liebherr LR1200, volgens Van Adrighem en Reedyk de ideale keuze voor bedrijven die afhankelijk zijn van zware en grote machines. Vooral op locaties zonder directe beschikbare stroom of waar langdurig opladen geen optie is vanwege tijdverlies, biedt waterstof een passende oplossing. Door bestaande machines om te bouwen, wordt de uitstoot niet naar elders in de wereld verplaatst, maar lokaal en effectief opgelost. Deze ontwikkeling maakt dat klimaatneutraal werken voor de gebruikers van zwaar materieel een stap dichterbij komt.

Gebruik waterstof is onafhankelijk van tijd en plaats

Waterstof is altijd beschikbaar en dat is de eerste vereiste voor een betrouwbare energievoorziening. Opgeslagen in cilinders kan waterstof geleverd worden op de juiste locatie op het juiste moment.

In lijn met de steeds strenger wordende eisen voor uitstootvrij werken, voldoet de omgebouwde Liebherr LR1200 van Van Adrighem ruim aan de Green Deal doelstellingen voor 2030. De kraan stoot geen CO2, stikstof of fijnstof uit en is geluidsarm, waardoor deze geschikt is voor locaties in of dichtbij woonwijken of natuurgebieden. Dit biedt talloze bedrijven nieuwe mogelijkheden omdat ze met deze kraan kunnen opereren op projecten die moeten voldoen aan zero-emissie eisen, iets wat steeds vaker een vereiste is bij diverse aanbestedingen.

Overbelast stroomnet

Bedrijven staan voor de uitdaging van een overbelast stroomnet. Waterstof integreren in zwaar materieel zoals een rupskraan biedt een onafhankelijke en duurzame oplossing waardoor bedrijven zonder beperkingen hun werk kunnen voortzetten op welke locatie dan ook zonder het stroomnet te belasten.

Met de omgebouwde Liebherr LR1200 brengen Van Adrighem en Reedyk niet alleen innovatie naar de sectoren die zwaar materieel gebruiken maar vervullen ze ook hun belofte om samen te werken aan een schonere en duurzamere toekomst. Door te investeren in waterstoftoepassingen zetten ze een nieuwe standaard voor zwaar materieel, waarbij duurzaamheid hand in hand gaat met kracht, efficiëntie en betrouwbaarheid. Klimaatneutraal werken komt zo weer een stap dichterbij.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Subsidieregeling schoon en emissieloos bouwmaterieel (SSEB). Stichting Stimular heeft de aanvraag namens de gemeente Voorne aan Zee begeleid.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Werkplaatstechniek

Jungheinrich bouwt geautomatiseerd magazijn voor Liebherr

20-01 Jungheinrich bouwt een nieuw geautomatiseerd onderdelenmagazijn voor Liebherr, producent van mobiele kranen. In het…

Materialen

Waterstof voor staalproductie

22-06 Staalproducent thyssenkrupp werkt samen met energiebedrijf RWE  aan verduurzaming van de staalproductie. Het is…

Plaatbewerking

Peak Performer richtmachine scoort bij Liebherr

28-10 Hevami Oppervlaktetechniek uit Veghel vertegenwoordigt onder meer de richtmachines van Kohler in Nederland en…

Transport en Logistiek

Waterstof-vulstations in Drechtsteden

05-07 Werkgevers in de Drechtsteden hebben het voortouw genomen om binnen een tijdsbestek van drie…

Transport en Logistiek

Bezorgservice waterstof in Ede is haalbaar

19-02 In een pilot is onderzocht of het haalbaar is om een ‘Milkrun’ bezorgservice van…

Logistiek

Heftrucks op waterstof

16-01 Bij Toyota Material Handling in Ede is een overeenkomst ondertekend voor de uitvoering van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV