Waterstof voor staalproductie

0

Staalproducent thyssenkrupp werkt samen met energiebedrijf RWE  aan verduurzaming van de staalproductie. Het is de bedoeling dat hiervoor groene waterstof uit een elektrolytische cel gaat worden gebruikt. Het streven is dat halverwege het komende decennium de eerste waterstof al richting de staalfabriek van thyssenkrupp in Duisburg gaat.

RWE is al bezig met de voorbereidingen van de bouw van elektrolysecapaciteit op energiecentrale in Lingen voor de productie van waterstof voor de grootste staalproducent van Duitsland. Een 100 MW elektrolysecel zou per uur 1,7 ton gasvormige waterstof kunnen produceren. Dit is genoeg om te voorzien in ongeveer 70 procent van de energiebehoefte van een hoogoven. Daarmee zou dan 50.000 ton klimaatneutraal staal beschikbaar komen.

Al in 2022 zou de omstelling van het aggregaat doorgevoerd moeten worden als eerste belangrijke etappe van een ingrijpend transformatieproces. Aan het eind van dit proces zou dan de complete staalproductie klimaatneutraal moeten zijn. Een woordvoerder van de raad van bestuur van thyssenkrupp: “Wij streven naar de levering van een hoeveelheid waterstof die genoeg is om klimaatneutraal staal te produceren voor de productie van 50.000 auto’s per jaar. Hiermee laten we zien dat klimaatneutraliteit in staal mogelijk is. We gaan gas geven bij de omstelling van onze productie in de overtuiging dat waterstof nergens anders meer milieuvoordeel kan opleveren als in staal.”