Peak Performer richtmachine scoort bij Liebherr

Hevami Oppervlaktetechniek uit Veghel vertegenwoordigt onder meer de richtmachines van Kohler in Nederland en België. De Peak Performer snijdelenrichtmachine van deze fabrikant maakt met zijn prestatievermogen en rendabiliteit behoorlijk indruk bij Liebherr-Hydraulikbagger, een van ’s werelds grootste fabrikanten van bouwmachines. De staalconstructieafdeling van dit bedrijf gebruikt deze machine sinds 2018 voor de productie van vlakke en spanningsvrije stalen snijdelen tot 40 mm dik.

De Liebherr grondverzetmachines – wiel- en rupsgraafmachines, hydraulische kabelgraafmachines, speciale mijnbouwmachines, bulldozers en laders, pijpenleggers, telescoopladers, wielladers, knikdumpers, evenals machines voor materiaalomslag, worden ingezet op bouwplaatsen over de hele wereld. Op de plek waar het bedrijf in 1949 is opgericht, in Kirchdorf an der Iller, tussen de Bodensee en Ulm, produceert Liebherr-Hydraulikbagger een uitgebreid assortiment hoogwaardige hydraulische graafmachines, knikdumpers en materiaaloverslagmachines. De staalconstructieafdeling neemt hier een strategisch belangrijke plaats in.

Peak Performer richtmachine
“Ook voor onze deels grote en massieve stalen snijdelen moeten we op een precieze vlakheid en weinig spanning letten om de hoge kwaliteitsnormen voor onze producten te kunnen blijven garanderen”, legt Stefan Richter, hoofd staalconstructie, uit. Samen met projectleider Torben Handeck, verantwoordelijk voor de programmeer- en lastechniek binnen de afdeling staalbouw, is Richter op zoek gegaan naar een krachtige, betrouwbare en zuinige snijdelenrichtmachine. Hun keus viel op de Kohler Peak Performer snijdelenrichtmachine. Die beslissing werd niet een-twee-drie genomen. Hans-Peter Laubscher, algemeen directeur van Kohler, herinnert zich: “We zijn tot in het kleinste detail aan de tand gevoeld. We hebben alle bijzonderheden van de machine doorgesproken en de werking in ons richtcentrum tijdens verschillende richtproeven gedemonstreerd.” Gekozen werd voor een Peak Performer snijdelenrichtmachine van het type 120P met uitgebreid reinigingssysteem. Deze is nu ruim een jaar in gebruik. Drie eigenschappen van de machine waren doorslaggevend en hebben sinds de ingebruikname hun waarde bewezen.

Zoek de verschillen: gerichte en ongerichte delen.

Servo-elektronisch concept
In tegenstelling tot conventionele machineconcepten, werkt de Peak Performer richtmachine volledig zonder hydraulische systemen en combineert zo maximale precisie met maximale efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Het servo-elektronische concept van de richtspleetregeling is snel en robuust, maximaliseert het rendement door minder energieverbruik en onderhoud en maakt de machine ongevoelig voor temperatuurschommelingen. Het hart van de besturing van de richtspleetregeling is een viervoudig wigsysteem met rollagers dat de richtspleet betrouwbaar constant houdt.

Directe aandrijving richtwalsen
De directe aandrijving van de door Kohler ontwikkelde richtwalsen werd als tweede factor genoemd. Een directe aandrijving vervangt de standaardaandrijving via een verdeleroverbrenging en cardanassen. In de praktijk betekent dit minder stroomverbruik in vergelijking met een conventionele snijdelenrichtmachine met servohydraulische richtspleetregeling en cardanassen. Naast de energie-efficiëntie neemt ook de directe overdracht van het aandrijfvermogen in de richtwalsen toe. Dit verhoogt op zijn beurt de richtbare materiaaldoorsnede, wat het werkgebied aanzienlijk vergroot, vooral bij bredere platen. Bovendien oefenen de direct aangedreven walsen minder slip op het te richten materiaal uit, wat betekent dat het oppervlak minder te lijden heeft. De staalconstructeurs van het team van Richter en Handeck richten zonder problemen stalen snijdelen (S355J2+N en S355MC) met diktes tussen 8 en 40 mm.

Omkeerbare richtwalsen
“De omkeerbare richtwalsen waren voor ons het derde belangrijke koopargument”, zegt Torben Handeck. Dit kan de levensduur van de richtwalsen tot 50% verlengen, vooral bij het richten van relatief smalle delen. Hierdoor draagt de verminderde slijtage van de door Kohler gepatenteerde richtwalsen bij aan lage onderhouds- en reparatiekosten.

Ongeveer 300 ton staal per maand richt het team onder leiding van Stefan Richter en Torben Handeck in de staalconstructieafdeling van Liebherr-Hydraulikbagger.

300 ton snijdelen per maand
De Peak Performer snijdelenrichtmachine is permanent blootgesteld aan hoge belastingen in de staalconstructieafdeling van Liebherr. Maandelijks wordt ongeveer 300 ton laser-, plasma- en autogeen gesneden staal op de machine gericht voor de constructie van carrosserie en chassis van hydraulische graafmachines en materiaaloverslagmachines – en dat in een tweeploegendienst. Daarbij betaalt het door Kohler ontwikkelde uitgebreide reinigingssysteem voor Liebherr-Hydraulikbagger direct zijn investering terug. Om de walsen van de machine te reinigen, verplaatst de bediener eerst de bovenste walsenstoel met behulp van een motor naar boven. Vervolgens kan hij dan afwisselend de bovenste of onderste geleideplaat via de steunrollen en de richtwalsen met behulp van een elektromotor volledig uit de machine bewegen. Vuildeeltjes worden zo snel en gemakkelijk verwijderd. Stefan Richter en Torben Handeck zijn goed te spreken over de service van Kohler. Zo moest het display naast de invoer van de machine worden aangevuld met een tweede display aan de tegenoverliggende zijde van de rollenbaan, eveneens bij de invoer. De machine kan zo aan beide zijden van de rollenbaan worden bediend, wat minder geloop voor de bediener betekent en de richtwerkzaamheden versnelt. Kohler maakte dat vlot voor elkaar. Volgens Richter en Handeck vonden de machinebedieners direct hun weg in de intuïtieve bediening van de machine om via het Expert Calculation System de richtparameters in te stellen. Ook het opgeruimde interieur en de goede toegankelijkheid en overzichtelijkheid van de aandrijflijn van de machine en het kleine benodigde oppervlak werden als positief beoordeeld. “Wij stellen hoge eisen aan onze nieuwe snijdelenrichtmachine en de Peak Performer voldoet daar volledig aan”, vat Stefan Richter samen.

Kohler is exposant op de Blechexpo, hal 1, stand 1805

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Groen staal is de toekomst

20-12 ArcelorMittal ziet de vraag naar duurzame staalproducten groeien. “Wil de transformatie van de staalbranche…

Plaatbewerking

Nieuwe versie LVD’s CADMAN integreert vreemde operaties

06-12 LVD’s softwarepakket helpt het plaatbewerkingsproces te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

Bedrijf en Economie

Beleving Blechexpo en Schweisstec 2021 in lijn met eerdere beurzen

03-11 Toch mocht dat de pret niet drukken. Exposanten waren te spreken over de kwaliteit…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Vlak en zonder spanning

22-10 Laura Metaal Staalcenter is gevestigd in Maastricht. De Limburgse hoofdstad wordt in metaalkringen ook…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Euromac laat klanten meegroeien in automatisering

22-10 Euromac zet hiervoor in op compacte en modulaire automatisering met systemen voor plaatbelading- en…

Plaatbewerking

Sterk duo in slitten en rolvormen

21-10 “ZMM Pobeda is onze belangrijkste partner”, vertelt Teun Pasterkamp. “De helft van onze omzet…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X