Juiste finishing op basis van perfect inzicht

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de oppervlaktekwaliteit en reinheid van onderdelen. De lat komt zelfs zo hoog te liggen, dat Cor Verhoef van Topfinish in Mijdrecht zich wel eens afvraagt hoe ver je moet gaan om daar nog aan te kunnen beantwoorden. Topfinish gaat in ieder geval heel ver. De specialist in polijsten, ontbramen en reinigen beschikt sinds kort bijvoorbeeld over een elektronische microscoop om oppervlakken nauwkeurig te meten en in beeld te brengen.

“Want de klanten verlangen van ons steeds meer kennis over hoe ze hun producten moeten behandelen”, legt Cor Verhoef uit. “We moeten dat illustreren met foto’s, 3D beelden en sample testings, zodat ze het kunnen zien en voelen. Vroeger was het voldoende om onderdelen tot 10 keer te vergroten. Nu moet dat 20, 50 tot zelfs wel 700 keer. En dat geldt niet alleen voor onderdelen voor de medische industrie. Ook andere industrieën gaan steeds verder.”

Keuze juiste finishing
Een perfect inzicht in een onderdeel, geleverd door een meetmicroscoop, helpt bij de keuze van de juiste finishing. Verhoef illustreert dat aan de hand van een nozzle, een klein onderdeeltje met gaatjes. Dertig keer vergroot zijn heel goed alle inkepingen te zien die zijn veroorzaakt door het draaien en frezen. Ook de inwendige braampjes in de gaatjes. “In dit geval is centrifugaal ontbramen de juiste keuze. Je slijpt, schuurt de braam daarmee helemaal weg in plaats van dat je hem wegdrukt zoals bij vibreer- of trommelmachines.”

Volledig machineprogramma
Cor Verhoef runt Topfinish al 27 jaar en heeft zich daardoor, samen met zijn betrokken team, steeds verder kunnen specialiseren in de finishing en reiniging van vrijwel alle soorten onderdelen voor de industrie. Topfinish is importeur voor de Benelux van een aantal gerenommeerde machinemerken en kan zo een volledig machineprogramma leveren aan met name draaierijen, frezerijen en machinebouwers, inclusief de procesmiddelen hiervoor, zoals chips (stenen) en compounds (reinigings- en polijstmiddelen). In de demonstratieruimte in Mijdrecht kan Topfinish diverse machines laten zien en proeven uitvoeren om het meest geschikte proces voor een toepassing te bepalen. Daarbij ondersteunt ook de eigen polijsterij/loonwerkafdeling de mogelijkheden om de klanten deskundig te adviseren en een compleet proces aan te bieden.

Machineverkoop trekt aan
Voor Topfinish is zowel de machineverkoop als het loonwerk belangrijk, maar Verhoef ziet dat momenteel vooral de verkopen aantrekken. “Bedrijven investeren weer echt in machines. Ze halen de finishing en reiniging in eigen huis om zich te onderscheiden met mooiere, schonere producten. Het gaat steeds meer om de details.”
De machineverkopen gaan ook zo goed omdat onderdelen steeds fijner en kleiner worden en complexere vormen krijgen. “Hierdoor is finishen met de hand vaak niet meer te doen. Dan zit je een half uur te ontbramen onder een loep. Vaak kan een simpel machientje al uitkomst brengen. Als dat 90 procent van de bramen verwijdert, is een klant daar al heel gelukkig mee.”

Reinigen
De markt vraagt ook steeds meer om een goed gereinigd product. De oplossingen daarvoor zijn er, maar zijn vaak onbekend. “Iedereen kan draaien en frezen maar kennis over de volgende stap is niet zo voorradig. Daarom laten we dat telkens en overal weer zien”, aldus Verhoef. Topfinish biedt een goede mix van reiniging, ontbramen en polijsten en dat is volgens hem fijn werken. “Na ontbramen is reinigen eigenlijk een must. Anders is je product nog steeds vuil door slijpsel of verkleuring. Omdat wij weten wat de verontreiniging precies is, kúnnen we het goed reinigen – en ook het drogen om vlekken en corrosie te voorkomen – meteen meenemen. Zo kunnen we een compleet concept neerzetten.”

Ook bij het reinigen en drogen gaat de advisering van Topfinish ver. Als het nodig is wordt daar zelfs een chemicus bij betrokken om het juiste middel en de dosering, temperatuur en tijd te bepalen. “Kennis is ongelooflijk belangrijk in dit tijdperk van Industrie 4.0”, zegt Verhoef, die tot zijn genoegen constateert dat de jonge generatie gek is op informatie. “Ik merk dat ze echt alles willen weten over behandelingen als hoogglans polijsten en verdichten. Ze zijn nieuwsgierig en pakken het op. Voor de toekomst van Nederlandse maakindustrie is dat een geruststellende gedachte.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Optimol Lubrication laat Nederlandse industrie perfect lopen

25-10 Optimol werkt al sinds 1971 op deze manier. Eerst met eigen producten, maar inmiddels…

TechnishowNieuws

Leering Hengelo showt nieuwe features Lang en 3D print nabewerking

17-08 Van Lang-Techniek worden de nieuwe Quick Point moduleplaten, Makro Grip contourbekken en functionele toevoegingen…

Toeleveren

Clean Event verbindt professionals uit keten rondom industriële reinheid

16-05 Bovendien gaan de ontwikkelingen rondom industriële reinheid razendsnel. Het blijft een race tegen de…

Toeleveren

Reinigingstijd van 24 uur naar 24 minuten

25-04 Hybride cleaning heeft als voordeel dat je elke charge uiteindelijk reinigt met schone damp.…

Oppervlaktetechniek

RVS Finish blijft doorpakken

08-12 Dat is bijzonder, want het vaak grove straalwerk en het hightech reinigen op cleanroom-niveau…

Verspanen

RVS Clean brengt flexibiliteit in Grade 2 reinigen

04-04 Sinds mei 2020 is RVS Clean in staat om Grade 2 vacuüm te reinigen.…

Oppervlaktetechniek

Ontbramen en reinigen in één keer

17-09 Betrouwbaar en procesveilig ontbramen en reinigen is cruciaal voor een onberispelijke werking van componenten…

Oppervlaktetechniek

Oplosmiddelreiniging met hoge druk

04-09 Strengere eisen aan de deeltjes- en filmische reinheid vragen om aangepaste reinigingsopties. Daartoe behoort…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen