Optimol Lubrication laat Nederlandse industrie perfect lopen

“Optimol Lubrication spreekt niet over prijzen maar zoekt naar de oorzaak van bepaalde problemen en lost deze op.” Dat is volgens CEO Paul Nobels de essentie van de werkwijze van Optimol Lubrication, leverancier van hoogwaardige (high)performance smeermiddelen. “Onze medewerkers zijn technisch uitmuntend onderlegd en brengen meerwaarde op de productievloer van onze klanten, zodat de machines daar perfect lopen.”

Het team van Optimol Lubrication op METAVAK. In het midden: CEO Paul Nobels. Helemaal rechts: adviseur Jacob Vermaas. Verder: Accountmanager Leon Verschuren en Sales Engineer Mark Spanjaard.

Optimol werkt al sinds 1971 op deze manier. Eerst met eigen producten, maar inmiddels is het in Brussel gevestigde bedrijf alweer vele jaren de officiële distributeur van de hoogwaardige oliën en vetten van Castrol. Hiermee heeft Optimol Lubrication een grote naam opgebouwd in België en Frankrijk, met name in de service en maintenance industrie aldaar. “Veel multinationals zijn klant bij ons”, zegt Paul Nobels. “We leveren aan bijna alle grote bedrijven in zowel België als Frankrijk.”

Optimol Lubrication in Nederland

Begin dit jaar is het Belgische familiebedrijf met de oprichting van het nieuwe bedrijfsonderdeel Optimol Lubrication Nederland ook hier bij ons actief geworden. Sindsdien bewerkt Castrol Industrial de Nederlandse markt niet meer rechtstreeks, maar net als in België en Frankrijk via een geautoriseerde distributeur. Voor Optimol Lubrication is dit een buitengewoon interessante uitbreiding.

Castrol heeft met haar metaalbewerkingsvloeistoffen en smeermiddelen al vele jaren een sterke positie in de verspanende industrie in Nederland. Al deze kennis en ervaring wil Optimol Lubrication dupliceren om ook de verspaners in België en Frankrijk beter te gaan bereiken. Voor de Castrol klanten in Nederland is het voordeel van deze ontwikkeling dat het serviceniveau en de leveringsmogelijkheden zijn vergroot. Optimol Lubrication levert het complete industriële programma van Castrol nu direct uit voorraad vanuit het logistieke centrum in Brussel. Ook andere high performance smeermiddelen (o.a. Cogelsa) en de automati¬sche smeersystemen van zusterbedrijf Memolub worden van hieruit rechtstreeks aan de Nederlandse industrie geleverd.

Gangbare producten op voorraad

De klanten hoeven zich dan ook geen zorgen te maken over de beschikbaarheid van smeermiddelen, al is die best wel enige tijd lastig geweest door corona, problemen in de toeleverketens en de slechte beschikbaarheid van verschillende additieven, die de smeermiddelen bepaalde specifieke eigenschappen geven. “We hebben in Brussel een strategische voorraad van 500 à 600 ton met alle gangbare producten”, aldus Nobels. “Daarnaast onderhouden we nauwe contacten met de andere verdelers van Castrol in Europa om elkaar onderling voort te kunnen helpen.”

Castrol’s XBB-vloeistoftechnologie

Castrol heeft een uitgebreid assortiment. Op METAVAK bracht Optimol Lubrication bijvoorbeeld de nieuwe generatie Hysol- en Alusol-XBB metaalbewerkingsvloeistoffen onder de aandacht van de beursbezoekers. Hysol-XBB is speciaal ontwikkeld voor het bewerken van roestgevoelige materialen, Alusol-XBB voor (hightech) aluminiumsoorten. Met name bij het verspanen van ferrolegeringen kunnen kostbare problemen optreden, zoals het uitlogen van de vloeistof en destabilisatie van de emulsie door bacteriële groei. Dat kan leiden tot product-afkeur.

De XBB-vloeistoftechnologie is hier adequaat tegen gewapend, wat zich heeft vertaald in breed inzetbare vloeistoffen met ingebouwde pH-bewaker die geen boorzuur of biocide bevatten en vooral heel stabiel zijn, zelfs bij het bewerken van lastige metaallegeringen. Door de hoge stabiliteit hoeft er minder vloeistof te worden bijgevuld, blijven producten en machines schoner en wordt de gereedschapstandtijd verhoogd bij een betere oppervlakte-afwerking.

Cleantech reinigers

Een ander product van Castrol dat Optimol Lubrication presenteerde is Castrol’s Techniclean. Dit is een ruim assortiment cleantech reinigers voor een ultieme oppervlakte-afwerking. Bewerkte onderdelen moeten immers in steeds meer gevallen schoon worden aangeleverd en hiervoor kan na het verspanen een extra reinigingsfase worden ingelast. De Techniclean 80 en 90 XBC reinigingsvloeistoffen komen hierbij optimaal tot hun recht. Ze zijn uitstekend toepasbaar in geautomatiseerde reinigingssystemen en mens- en milieuvriendelijk. Bovendien kan de gebruikte reinigingsvloeistof worden hergebruikt om daarmee nieuwe bewerkingsemulsies op basis van Alusol-XBB of Hysol-XBB aan te maken. Daarmee wordt bespaard op vloeistofkosten, terwijl dit tevens een milieubesparende en duurzame oplossing is.

Beste oplossing voor de klant

Met dit soort producten gecombineerd met hun eigen kennis kunnen de medewerkers van Optimol Lubrication hun klanten de oplossingen leveren waar de verspanende markt tegenwoordig om vraagt. Jacob Vermaas, een ouwe rot op het gebied van metaalbewerkingsvloeistoffen en actief als adviseur van Optimol, ziet een paar grote trends. De eerste is dat er steeds meer aandacht is voor schoner verspanen volgens Grade 1 en Grade 2. Een andere trend is dat meer belang wordt gehecht aan gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.

Hiervoor heeft Castrol de nieuwe range watergedragen vloeistoffen. Maar Vermaas waarschuwt: “Er kan veel met watergedragen vloeistoffen, maar niet alles. Castrol heeft al heel lang olievrije producten, maar deze zijn lang niet overal dé oplossing. Er is nog heel veel onderzoek en ontwikkeling nodig op dat gebied. De tijd zal leren of we ooit helemaal uit de voeten zullen kunnen met duurzame producten. Maar ondertussen gaan wij zeker niet experimenteren. Onze inzet is altijd de beste oplossing voor de klant.”

Castrol Smart Control

Een andere ontwikkeling is dat verspaners ontzorgd willen worden op vloeistoffengebied. Ze verlangen lange vloeistofstandtijden en optimale verspaningsprestaties, zonder daar al te veel omkijken naar te hebben. Hierin past de Smart Control, die Castrol voor haar XBB-range heeft ontwikkeld. Dit apparaat houdt twaalf parameters, die de kwaliteit van de vloeistof bepalen, continu in de gaten, zoals concentratie, pH, geleidbaarheid, temperatuur, flow en nitrietgehalte. Wijkt een van deze vloeistofwaarden af, dan slaat Smart Control alarm zodat tijdig ingegrepen kan worden. Volgens Vermaas zal dit systeem het eerst worden toegepast bij grote bedrijven met centrale smeersystemen en grote aantallen machines. In een tweede fase zullen dan ook de kleinere gebruikers volgen.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Verlaag (water)afvoerkosten met Castrol Techniclean XBC

27-09 In de wereld van industriële productie is duurzaamheid en kostenbeheersing van cruciaal belang. Een…

Oppervlaktetechniek

Nieuw testcenter Ecoclean voor extreem hoge reinheid

19-12 Afgestemd op de gewijzigde en branchespecifieke eisen in de industriële componentenreiniging heeft Ecoclean haar…

TechnishowNieuws

Leering Hengelo showt nieuwe features Lang en 3D print nabewerking

17-08 Van Lang-Techniek worden de nieuwe Quick Point moduleplaten, Makro Grip contourbekken en functionele toevoegingen…

TechnishowNieuws

Optimol Lubrication presenteert innovaties Castrol en Memolub

08-08 De nieuwe generaties Castrol Hysol- en Alusol-XBB metaalbewerkingsvloeistoffen zijn speciaal ontwikkeld voor het bewerken…

Toeleveren

Clean Event verbindt professionals uit keten rondom industriële reinheid

16-05 Bovendien gaan de ontwikkelingen rondom industriële reinheid razendsnel. Het blijft een race tegen de…

Toeleveren

Reinigingstijd van 24 uur naar 24 minuten

25-04 Hybride cleaning heeft als voordeel dat je elke charge uiteindelijk reinigt met schone damp.…

Toeleveren

Castrol Industrial wijzigt distributie- en servicenetwerk

21-03 Zichtbaar verandert er voor de klanten die hun metaalbe­werkingsvloeistoffen en smeer­middelen van Castrol betrekken…

Oppervlaktetechniek

RVS Finish blijft doorpakken

08-12 Dat is bijzonder, want het vaak grove straalwerk en het hightech reinigen op cleanroom-niveau…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?